Pemenang Anugerah Makanan Vegan PETA UK 2022 Didedahkan – vegconomist

PETA UK mempunyai diumumkan pemenang Anugerah Makanan Vegan 2022. Jenama kecil, inovator teknologi makanan, pemain besar dan rangkaian restoran terkenal secara konsisten melancarkan produk baharu dan inovatif untuk memenuhi permintaan terhadap makanan dan produk mesra planet haiwan.

“Pemenang tahun ini lebih pelbagai dan lazat berbanding sebelum ini, tetapi setiap kali seseorang memilih makanan vegan ini, pemenang sebenar ialah haiwan”

Meraikan ulang tahun ke-10 Anugerah Makanan Vegan PETA UK, kumpulan advokasi hak haiwan memilih jenama terbaik dalam lebih 24 kategori. The Pemenang 2022 adalah seperti berikut.

SUSU VEGAN TERBAIK

GRO Koperasi The Oaty One
Oaty One boleh didapati di kedai Co-op dan Nisa terpilih. Jenama itu mendakwa lebih murah daripada susu oat terkemuka yang lain.

DAGING VEGAN TERBAIK

Kacang Squeaky, Hirisan Gaya Ham Asap Applewood
Jenama daging alt Kacang Berdecit baru-baru ini menerima anugerah Syarikat Pembuatan Berasaskan Tumbuhan Terbaik. Jenama ini menawarkan rangkaian vegan berasaskan tumbuhan 100%, termasuk ayam, kepingan sandwic, dan pemenang, Applewood Smoked Ham.

pemenang anugerah makanan vegan ham salai vegan
© Kacang Squeaky

AYAM VEGAN TERBAIK

Dada Ayam Berasaskan Tumbuhan Ladang Tanpa Daging
Produk ‘daging’ putih pertama Meatless Farm ialah Dada Ayam Berasaskan Tumbuhan ini, yang dilancarkan di Tesco dan Asda di pasaran UK untuk Vegan 2022

BACON VEGAN TERBAIK

La Vie Bacon Berasaskan Tumbuhan
Ia kelihatan, memasak, dan rasanya sama seperti jenis yang kejam, kata PETA. Produk La Vie boleh didapati di Sainsbury’s dan Waitrose.

La Vie Bacon
©Kehidupan

KEJU VEGAN TERBAIK

Budaya Istana Herbes de Provence
Palace Culture membuat keju organik berasaskan tumbuhan. Keju pemenang berumur selama dua minggu dan dibuat tangan dengan gajus organik dengan herba de Provence buatan sendiri. Pesan dari Budaya Istanaatau mencubanya dalam papan keju vegan di Gordon’s, bar wain tertua di London.

TELUR VEGAN TERBAIK

OGGS hancur
Jenama alternatif telur
OGGS dilancarkan berasaskan tumbuhannya OGGS hancur di lebih 500 kedai Sainsbury di seluruh UK pada 14 September 2022 ini.

Berebut OGGS
© OGGS

PRODUK IKAN VEGAN TERBAIK

Ladang Masa Depan Tvna Masa Depan
Future Farm ialah syarikat daging alt berasaskan tumbuhan dari Brazil yang menawarkan sosej, bebola daging, daging cincang dan ayam, selain tuna kegemaran PETA. Future Tvna kini boleh didapati di Sainsbury’s.

SOSEJ VEGAN TERBAIK

INI Bukan Sosej Bawang Berkaramel Babi
Jenama alt-daging UK INI melancarkan This Isn’t Caramelised Onion Sausage pada Mac tahun ini, berikutan kejayaan THIS™ Isn’t Pork Sausage yang dilancarkan ke Tesco, Morrisons dan Sainsbury’s pada penghujung 2021 untuk menjadi produk ketiga terlaris jenama itu.

sosej_bawang_karamelised_INI
©INI

Aiskrim VEGAN TERBAIK

Ben & Jerry’s Chocolatey Love A-Fair Bukan Tenusu
Awal tahun ini, gergasi aiskrim Ben & Jerry’s mengumumkan penambahan dua perisa berasaskan tumbuhan baharu kepada barisan aiskrimnya. Chocolatey Love A-Fair dibuat dengan koko perdagangan adil.

COKLAT VEGAN TERBAIK

LoveRaw M:lk Choc Nutty Choc Balls
LoveRaw melancarkannya Bebola Coklat Nuttyserupa dengan Ferrero Rocher yang terkenal, pada bulan Julai tahun ini. Tidak lama selepas itu, syarikat itu dilancarkan yang Kre&m Biskut Karamel. Coklat LoveRaw boleh didapati di Waitrose, Ocado, Co-op, Whole Foods Market dan syarikat bebas yang lebih kecil.

vegan coklat loveraw
© LoveRaw

BURGER VEGAN TERBAIK

Keju Bacon Berganda Vegan Byron
Rangkaian makan kasual UK Burger Byron menawarkan versi berasaskan tumbuhan bagi semua burger daging dan ayamnya. Ia juga berkhidmat susu kocak vegan.

PIZZA VEGAN TERBAIK

Domino’s Vegan PepperoNAY
Piza Vegan PepperoNAY Domino dibuat dengan pepperoni vegan oleh The Vegetarian Butcher dan boleh didapati di kedai UK dan dalam talian. Ia telah ditambahkan pada menu di seluruh UK untuk Veganuari 2022.

HIDANGAN IKAN VEGAN TERBAIK

Ikan & Kerepek Vegan OmniFoods
Vegan Pilihan ikan & kerepek yang menampilkan Omni Golden Fillet ialah tersedia di lebih daripada 250 pub Kuda Lapar, 160 pub Greene King Local dan 70 pub Farmhouse Inns yang dimiliki oleh Raja Greene.

Fillet tanpa ikan berasaskan tumbuhan Omni
© OmniFoods

DONUT VEGAN TERBAIK

Cincin Ais Karamel Vegan Krispy Kreme
Krispy Kreme memperkenalkan donat vegan dan melancarkan tawaran vegan secara eksklusif untuk Veganuari pada tahun 2020.

Pemenang lain termasuk:

PRODUK MEWAH VEGAN TERBAIK: Makaroni vegan Pâtisserie Verte

SUSHI VEGAN TERBAIK: Set Harmoni Vegan Salmon Wasabi

TEH PETANG VEGAN TERBAIK: Bakes Positif

PIE VEGAN TERBAIK: Pai Masala Chickpea Panggang Higgidy

MAKANAN SEDIA VEGAN TERBAIK: Zizzi Vegan Rainbow Lasagna

SANDWICH VEGAN TERBAIK: Arnab Hitam Nae Telur & Sandwic Cress

PENJERAHAN VEGAN TERBAIK: Sizzling Pubs Banoffee Cheesecake

Pengarah Inovasi & Pembangunan Produk di Kumpulan Makanan Compleat, Matthew McAuliffe, mengulas: “Terima kasih yang tidak terhingga kepada PETA kerana menobatkan ham asap Squeaky Bean kami sebagai anugerah PETA daging vegan terbaik. Saya tidak dapat memberitahu anda jumlah rasuah keras dan kuasa otak R&D yang digunakan untuk melancarkan produk ini, jadi kami sangat menghargai pengiktirafan itu.”

PETA berkata: “Pemenang tahun ini lebih pelbagai dan lazat berbanding sebelum ini, tetapi setiap kali seseorang memilih makanan vegan ini, pemenang sebenar ialah haiwan. Pengumpulan ini akan memenangi satu pertiga daripada warga Britain yang kini melaporkan minat untuk menjadi vegan. Adakah anda salah seorang vegan yang ingin tahu?”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *