Penggunaan Daging Tinggi Membahayakan Bekalan Makanan Global Menyimpulkan Laporan – vegconomist

Strategi PwC& baru-baru ini dilancarkan a laporan bertajuk “The Coming Sustainable Food Revolution,” yang menyimpulkan bahawa model pengeluaran makanan semasa menjejaskan bekalan makanan global masa hadapan.

Ancaman terbesar, ia mendapati, datang daripada amalan pertanian yang tidak mampan yang diperlukan untuk membekalkan permintaan yang tinggi untuk penggunaan daging.

Laporan itu juga menekankan bahawa mengubah tabiat pemakanan adalah penting untuk meminimumkan kesan pengeluaran makanan terhadap alam sekitar dan generasi akan datang akan berjuang untuk bertani jika amalan kita tidak berubah.

Shift adalah perlahan tetapi bermakna

Peralihan semasa di negara perindustrian daripada daging ke arah diet berasaskan tumbuhan yang lebih pelbagai adalah perlahan tetapi bermakna, kata laporan itu. Menurut tinjauan baru, penggunaan daging semakin berkurangan di Eropah, tetapi nampaknya peralihan itu sepatutnya lebih mendesak. “Malah menggantikan daging lembu dengan ayam boleh mengurangkan separuh pengeluaran karbon dioksida daripada pengeluaran daging dan mengurangkan penggunaan air sekitar 30%. Kesannya akan menjadi lebih besar jika kita beralih kepada diet vegetarian atau vegan,” ia menyambung.

Daging Asas Tumbuhan Kroger/ PFBA di Stor
©Persatuan Makanan Berasaskan Tumbuhan

Daging tidak cekap dan mahal untuk alam sekitar

Menurut kajian PwC, kira-kira 80% daripada semua tanah pertanian digunakan secara langsung atau tidak langsung untuk pengeluaran daging. Walau bagaimanapun, hanya 20% yang ditanam untuk sayur-sayuran, bijirin, buah-buahan, dan tumbuhan lain, contohnya, tembakau.

Daging adalah bentuk pengeluaran makanan yang agak tidak cekap, laporan itu menyatakan, dan menambah bahawa “berbanding dengan penanaman tumbuhan, ia memerlukan 100 kali ganda jumlah sumber tanah untuk menghasilkan jumlah kalori yang setanding.”

Kertas Revolusi Makanan Lestari Akan Datang bertujuan untuk menyemak pilihan yang tersedia untuk meningkatkan kemampanan makanan dengan mempengaruhi pilihan diet di peringkat pengguna, menonjolkan kos sebenar makanan dan menganalisis kaedah pengeluaran makanan semasa.

Industri makanan bertanggungjawab untuk dua pertiga daripada penggunaan air tawar global, tiga perempat daripada pencemaran nutrien dalam badan air, dan satu perempat daripada semua pelepasan gas rumah hijau. “Jika dunia terus melabur banyak dalam bentuk pengeluaran makanan yang paling kurang produktif, kami berisiko menduplikasi model yang tidak mampan, untuk bermula,” tulis penulis.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *