Penyelidik Universiti Vermont Menggunakan Alga untuk Mencipta Perancah Daging Ditanam Berskala

Apabila bidang daging yang ditanam semakin berkembang, begitu juga dengan keperluan input yang berpatutan untuk memudahkan pertumbuhan sel kultur dalam kuantiti yang banyak. Perancah, yang menyediakan struktur asas untuk lampiran sel, adalah sangat intensif kos dan masih bergantung pada media berasaskan haiwan seperti kolagen dan gelatin.

“Jika kita ingin menghasilkan daging yang ditanam secara berskala, kita memerlukan bahan yang boleh berskala”

Untuk mencipta teknologi perancah yang benar-benar bebas haiwan dan mampu milik, Universiti Vermont (UVM) penyelidik Dr. Rachael Floreani dan Irfan Tahir beralih kepada polimer berasaskan alga untuk membina struktur sokongan sel, laporan UVM.

Bekerja dari Makmal Penyelidikan Biobahan Kejuruteraan Universiti (EBRL), Dr. Floreani dan Tahir baru-baru ini diterbitkan kertas sumber terbuka membincangkan bagaimana perancah tersebut, diperbuat daripada hidrogel berasaskan tumbuhan, boleh “ditala” secara mekanikal untuk menghasilkan daging yang ditanam.

“Scaffolding mencipta semula persekitaran mikro yang sel-sel tumbuh di dalam badan haiwan. Makmal kami mempunyai kepakaran dalam perancah,” kata Tahir, Ph.D. calon dan New Harvest Fellow. “Kami mereka bentuk hidrogel dan jenis bahan lain yang bermanfaat untuk pertumbuhan sel.”

Irfan Tahir Algae
©Tuai Baru

Beliau menambah, “Jika kita ingin menghasilkan daging yang diusahakan secara berskala, kita memerlukan bahan berskala…daripada mengekstrak kolagen untuk perancah daripada berjuta-juta haiwan, kita perlu beralih kepada sumber yang lebih mampan seperti rumpai laut, yang boleh tumbuh dalam air tawar dan air masin. .”

Selain alga, inovasi perancah syarikat lain termasuk penggunaan Saya proteinnanofibers, rumput dan daun bayam.

Menggantikan serum lembu janin

Para saintis UVM juga sedang berusaha untuk menggantikan Fetal Bovine Serum, sumber media pertumbuhan sel cecair yang berkesan tetapi sangat tidak mampan. Tahir dan EBRL telah bekerjasama dengan Multus Media dan Future Fields untuk membantu membangunkan lebih banyak faktor pertumbuhan beretika dan bebas antibiotik untuk sel.

banyak
© Multus Bioteknologi

“Sumber untuk media cecair dipanggil FBS, serum lembu janin, yang berasal dari anak lembu,” kata Tahir. “Ia diperoleh dengan cara yang tidak beretika dan ia sangat mahal, tetapi ia berfungsi dengan baik kerana ia adalah sup nutrien yang membolehkan bayi membesar. Sup nutrien ini mempunyai faktor pertumbuhan, insulin, semua yang diperlukan oleh sel untuk membesar dan berkembang. Terdapat pergerakan besar dalam bidang untuk mencuba dan menggantikan ini. Malah di makmal kami, kami sedang berusaha dengan alternatif supaya kami tidak perlu mendapatkannya dengan cara yang kejam.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *