Perkara yang Anda Perlu Tahu Mengenai Pengangkutan LTL

Nota Editor: Artikel ini mula-mula muncul dalam edisi Julai/Ogos 2022 Majalah Panggang di bawah Lajur “Bercakap Secara Teknikal” dan dicetak semula di sini dengan kebenaran

Pengangkutan adalah bahagian penting tetapi sering diabaikan dalam industri kopi. Untuk pemanggang semua saiz, pengangkutan darat adalah faktor utama apabila mempertimbangkan lokasi, harga dan toleransi risiko. Melainkan perniagaan kopi cukup bernasib baik (atau cukup arif) untuk ditempatkan bersebelahan dengan pengeluaran kopi, pengangkutan mesti diambil kira ke dalam persamaan. Pengangkutan LTL secara khusus ditakrifkan sebagai pengangkutan barang yang mengambil apa-apa kurang daripada treler atau kontena penuh—secara harfiah “kurang daripada muatan trak.” Ini berbanding dengan FTL (muatan trak penuh), bermakna treler penuh diduduki oleh seorang penerima atau penerima barang. Dalam kebanyakan kes, pembekal anda akan dapat menawarkan anda kadar LTL terbaik kerana ia dihantar secara tetap. Mereka mungkin membina kos pengangkutan mengikut harga kopi anda, atau mereka mungkin boleh menghantar terus kepada anda jika mereka berdekatan. Tetapi bagi kebanyakan perniagaan kopi, mempunyai sedikit pengetahuan tentang logistik tetap penting untuk memastikan perniagaan berjalan, dan untuk mengekalkan ketenangan fikiran apabila anda mesti mengendalikan sesuatu sendiri.

Memilih pembawa LTL terbaik untuk perniagaan anda

Jika anda mengatur pengangkutan anda sendiri, mencari pembawa yang sesuai untuk perniagaan anda bergantung pada beberapa faktor. Sama ada anda pembakar beg tunggal atau bekas penuh, anda perlu mencari pembawa yang mempunyai perkhidmatan yang konsisten dan pantas. Jika anda berada di tengah-tengah, kemungkinan besar anda akan menemui banyak pembawa dengan perkhidmatan terus. Ini bermakna pembawa tidak perlu menghantar barang anda kepada apa yang dipanggil pembawa cartage, perkhidmatan antara talian atau di luar pembawa untuk bahagian akhir penghantaran. Perkhidmatan langsung adalah lebih pantas, tetapi perlu diingat bahawa semua masa transit LTL dianggarkan, tidak dijamin. Semakin dekat anda dengan bandar utama, terminal tempatan atau koridor antara negeri, semakin besar kemungkinan anda boleh dihubungi melalui perkhidmatan terus. Pembawa cartaj digunakan untuk titik terpencil dan satu atau lebih hari masa transit boleh ditambahkan pada penghantaran anda jika lokasi anda dianggap sebagai titik terpencil. Pembawa ini harus sentiasa menghormati kadar yang diberikan kepada anda oleh pembawa LTL awal anda, walaupun mungkin idea yang baik untuk memilih perkhidmatan prabayar jika anda berada di tempat terpencil untuk mengelakkan sebarang masalah. Dalam kebanyakan kes, pembawa cartage akan menghantar ke tempat terpencil hanya beberapa hari setiap minggu. Kenali hari penghantaran pembawa cartag anda dan pastikan anda berada di tapak untuk tetingkap penghantaran anda. Dalam sesetengah kes yang jarang berlaku, titik terpencil mungkin mempunyai perkhidmatan tempatan yang menjalankan larian tetap ke hab pengedaran utama. Jika anda berada di bandar yang jauh dari koridor antara negeri utama, anda mungkin ingin mencari syarikat trak tempatan yang akan bekerjasama dengan anda untuk membawa penghantaran dari bandar besar terdekat. Memulakan hubungan dengan pembawa tempatan boleh memberi manfaat bersama.

Bekerja dengan pengimport anda dan gudang mereka

Ia mungkin tidak perlu dikatakan, tetapi cara terbaik untuk memastikan kopi anda sampai kepada anda dengan cepat ialah memastikan semua orang yang terlibat mengetahui siapa anda dan cara menghubungi anda. Selain maklumat hubungan, sebarang perubahan pada pembawa, lokasi, waktu buka atau kebolehaksesan anda (tahniah atas forklift baharu anda) perlu dimaklumkan kepada semua pihak. Jika maklumat ini tiada, anda mungkin mengalami terlepas pengambilan, terlepas penghantaran atau masalah lain, bersama-sama dengan bayaran yang disertakan. Pembekal kopi anda akan menyampaikan maklumat ini kepada pembawa melalui bil muatan mereka (juga ditandakan sebagai “BOL”) jika mereka mengaturkan pengangkutan anda, tetapi tidak salah untuk berkomunikasi secara langsung dengan pembawa pilihan anda untuk memastikan nota mereka sepadan dengan keperluan anda .

Ingat bahawa kopi pallet mengambil banyak tenaga kerja. Banyak gudang akan menyediakan pesanan anda untuk penghantaran pada hari berikutnya, tetapi gudang yang lebih sibuk mungkin memerlukan lebih daripada satu hari untuk menyediakan pesanan anda. Selain itu, memecahkan palet dan memalet semula kopi memerlukan masa, yang mungkin menyebabkan kelewatan dalam penghantaran, jadi pastikan anda mengetahui kopi yang sepatutnya ada pada penghantaran anda sebelum anda menekan hantar pada e-mel tersebut.

Jika pembekal anda membuat kontrak melalui gudang lain, yang sering berlaku, anda perlu menyediakan akaun dengan gudang itu dan memberikan mereka maklumat hubungan anda juga. Gudang luar ini harus memaklumkan anda tentang status pesanan anda, dan mereka biasanya akan memberitahu anda apabila pesanan anda telah diambil. Sebaik sahaja pembekal anda menyediakan pesanan penghantaran, gudang luar menjadi tempat perhubungan terbaik anda.

Memahami pecahan kos untuk pengangkutan LTL

Anda mungkin perasan bahawa harga untuk pengangkutan berubah-ubah dari penghantaran ke penghantaran. Ini disebabkan oleh kos berubah bagi surcaj bahan api, permintaan terhadap perkhidmatan pengangkutan dan banyak faktor lain. Satu faktor yang boleh anda kawal ialah merundingkan kadar tambang, dan berbuat demikian boleh menguntungkan anda, terutamanya jika anda sebuah syarikat yang lebih besar. Walau bagaimanapun, kemungkinan besar pembekal anda melakukan lebih banyak penghantaran daripada yang anda lakukan dan boleh menawarkan kadar yang lebih baik, jadi semak dengan mereka sebelum melalui masalah rundingan.

Satu kaedah penetapan harga pengangkutan dipanggil kadar palet. Ini bermakna anda akan membayar setiap palet, dengan kemungkinan penambahan caj aksesori (pintu angkat, janji temu penghantaran berjadual, dsb.). Ini biasanya kadar yang konsisten, tetapi anda akan mengorbankan pilihan untuk berunding untuk kadar yang lebih baik mengikut volum. Tambahan pula, hanya pembawa yang lebih kecil dan perkhidmatan LTL tempatan yang menawarkan perkhidmatan kadar palet. Kadar palet boleh menjadi bagus untuk mereka yang baru bermula, tetapi sebaik sahaja anda bekerja dengan syarikat penerbangan nasional, atau mula menghantar lebih daripada empat palet pada satu masa, anda perlu mempertimbangkan untuk mendapatkan sebut harga volum.

Sebut harga volum membolehkan anda mendapatkan harga setiap paun dan mengikut kepadatan (juga dikenali sebagai kelas pengangkutan). Selalunya, kopi hijau disenaraikan sebagai kelas 60 atau 65, yang hampir dengan sisi skala yang paling padat dan paling murah. Meminta sebut harga volum ialah cara yang baik untuk menghantar lima palet atau lebih. Walau bagaimanapun, pertimbangan lain ialah pengangkutan volum boleh cenderung mengambil masa yang lebih lama untuk diambil, dan liputan tuntutan bagi pengangkutan volum mungkin lebih rendah daripada penghantaran yang lebih kecil, bermakna beberapa risiko dipunggah kepada anda sebagai balasan untuk perkhidmatan yang lebih berpatutan.

Bagi caj aksesori, pastikan anda mencatat setiap perkhidmatan yang anda perlukan semasa penghantaran, dan semak bil muatan anda untuk memastikan ia sepadan dengan keperluan anda. Dok anda mestilah sama rata dengan bahagian belakang trak atau perkhidmatan pintu lif akan ditambah. Sebarang penggunaan bicu palet di luar trak boleh dipertimbangkan dalam penghantaran; dan ketahui bahawa banyak pembawa tidak akan memasuki rumah atau perniagaan, sesuatu yang boleh membawa liabiliti tambahan, walaupun istilah itu mengandungi perkataan “dalam”. Akhir sekali, lokasi komersial dan kediaman ditetapkan oleh pembawa; walaupun anda percaya rumah ladang anda tidak boleh dianggap sebagai kediaman atau terpencil kerana anda mempunyai traktor dan jalan masuk berturap, pembawa anda mungkin tidak bersetuju.

Rantaian penjagaan

Untuk pemanggang kopi yang menggunakan LTL, terdapat beberapa dokumen penting yang memformalkan pemindahan dalam rantaian jagaan untuk penghantaran. Bil muatan ialah dokumen yang menandakan pemindahan rasmi jagaan kepada pelanggan. Dokumen ini adalah talian hayat anda dan cara bukti terbaik dalam menunjukkan anda bertanggungjawab hanya untuk perkhidmatan yang anda minta. Pastikan semua keperluan anda disenaraikan pada bil muatan. Jika anda memerlukan perkhidmatan yang tidak disenaraikan (liftgate, perkhidmatan kediaman, dsb.), anda pastinya akan dikenakan bayaran tambahan oleh pembawa semasa penghantaran. Apabila anda telah menerima bil muatan, kopi secara rasmi adalah tanggungjawab anda. Itu tidak bermakna pembekal anda masih tidak akan membantu anda sepanjang perjalanan, tetapi dari segi undang-undang, mereka tidak bertanggungjawab untuk melakukannya. Namun begitu, pembekal akan sentiasa menjadi harapan untuk anda menerima penghantaran anda tanpa cubaan dan kesukaran.

Walaupun kopi adalah tanggungjawab anda sebaik sahaja ia meninggalkan gudang pada pembawa, pembawa juga bertanggungjawab untuk menghantar barang kepada anda tanpa kerosakan. Walau bagaimanapun, mereka tidak bertanggungjawab untuk menghantar mengikut jadual melainkan anda telah membayar untuk perkhidmatan terjamin. Tanggungjawab pembawa selesai apabila anda menandatangani resit penghantaran. Jika anda tidak mencatat kerosakan atau kehilangan item sebelum menandatangani resit penghantaran, anda mungkin kehilangan hak untuk membuat tuntutan.

Kelewatan dan tetingkap penghantaran

Jika kopi anda tidak sampai tepat pada masanya, cara terbaik ke hadapan ialah menyemak sepanjang rantaian jagaan sambil memastikan semua orang yang terlibat dimaklumkan. Jika ia hanya kelewatan, terminal tempatan anda sepatutnya dapat memberikan anda anggaran masa ia mungkin tiba. Dari sana, anda boleh meminta tetingkap penghantaran dari terminal tempatan anda supaya anda boleh merancang untuk berada di lokasi apabila barang anda tiba. Ketiadaan tetingkap penghantaran anda boleh menyebabkan kos penghantaran semula, yang mungkin agak mahal.

Bekerja kembali sepanjang rantaian jagaan, pembawa anda mungkin mengalami masalah lain. Pada tahun 2021, sebagai contoh, terdapat ribut angin besar yang mengganggu pengangkutan di seluruh Colorado, menyebabkan kelewatan di seluruh sistem. Untuk situasi yang tiada siapa boleh mengawal, hanya mempunyai pengetahuan terkini boleh membantu untuk merancang perniagaan anda.

Akhir sekali, semak dengan pembekal anda untuk memastikan pesanan anda telah dihantar—terutamanya jika anda belum menerima pengesahan penghantaran. Kesilapan boleh berlaku, seperti pikap tidak dimaklumkan dengan betul, atau penghantaran dimuatkan ke trak yang salah. Ubat terbaik adalah komunikasi yang menyeluruh.

Isu lain seperti kehilangan barang (biasanya ditandakan sebagai “semua pendek”), barang rosak atau terlepas penghantaran adalah lebih kompleks dan melibatkan tuntutan.

gudang kopi diraja

Tuntutan dan kemalangan pengangkutan lain

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sebaik sahaja anda menerima bil muatan, kopi secara rasminya berada dalam simpanan anda. Jadi, apa yang berlaku jika kopi anda hilang atau rosak semasa transit? Jika anda hanya mengalami kerugian separa atau kerosakan semasa penghantaran, jangan tandatangani resit penghantaran tersebut sehingga anda mencatatkan kehilangan tersebut. Kegagalan untuk mengambil perhatian sebarang masalah pada penghantaran kehilangan hak anda untuk menuntut dalam banyak kes.

Dari segi undang-undang, anda bertanggungjawab untuk menghubungi pembawa dan memfailkan tuntutan. Anda boleh meminta pembawa untuk melakukan penyiasatan dengan menghubungi terminal tempatan anda dan meminta untuk bercakap dengan OS&D (over, short and damage). Sekiranya terdapat isu kehilangan, adalah bijak untuk melibatkan pembekal anda juga kerana mereka sudah tentu mempunyai pengalaman mengendalikan tuntutan. Mereka juga boleh memberikan anda kos kehilangan barang untuk borang tuntutan anda, dan memberi berat kepada sebarang rundingan yang mungkin anda perlu lakukan.

Akhir sekali, bersedialah untuk menunggu tuntutan anda diselesaikan. Banyak pejabat tuntutan menerima ratusan tuntutan setiap hari, jadi penantian sehingga 60 hari perniagaan bukanlah sesuatu yang asing dalam industri. Ini boleh mengurangkan pendapatan pemanggang, jadi pastikan anda mengambil nasihat pembekal anda tentang pembawa yang boleh dipercayai. Membelanjakan tambahan $50 untuk pembawa yang boleh dipercayai adalah pelaburan yang baik.

Had pengangkutan LTL

Pengangkutan LTL ialah cara yang mudah dan agak berpatutan untuk menghantar kopi dalam kuantiti yang banyak. Walau bagaimanapun, ia mempunyai batasannya. Kenyataan yang sering diulang dalam industri ialah “pengangkutan LTL bukanlah perkhidmatan sarung tangan putih.” Ini adalah pembawa perniagaan ke perniagaan yang membuat beberapa perhentian setiap hari, jadi sebarang penginapan yang dibuat kepada penerima akan diambil kira. Sebarang perubahan pada penghantaran pertengahan penghantaran akan mengganggu perkhidmatan dan boleh melambatkan bukan sahaja penghantaran anda tetapi semua yang berada di sampingnya dalam treler yang ditetapkan.

Seperti mana-mana aspek industri kopi, komunikasi yang teliti adalah kunci untuk memindahkan kopi dengan mudah dan memastikan semua pihak gembira dan sejahtera. Mari kita bina hubungan itu dan teruskan kopi itu bergerak! Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, hubungi kami di [email protected]


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *