Perkara yang Anda Perlu Tahu

Bagi mata yang tidak terlatih, kopi segera dan serbuk espreso mungkin kelihatan boleh ditukar ganti dengan sempurna.

Lagipun, kedua-duanya adalah kacang serbuk yang memberikan anda minuman kafein yang cepat dan sangat diperlukan.

Walau bagaimanapun, adakah produk ini benar-benar serupa seperti yang kelihatan pada pandangan pertama, dan jika tidak, apakah yang perlu anda ketahui semasa memilih variasi kopi baharu untuk ditambah pada putaran mingguan anda?

Kopi segera dan serbuk espreso dibuat melalui proses penyahhidratan kopi tanah yang sama. Walau bagaimanapun, sementara yang pertama memberikan rasa yang lebih lembut dan seimbang yang memenuhi peratusan yang lebih luas peminum kopi, yang kedua adalah lebih pekat dan rasa yang lebih kuat, apatah lagi lebih mahal.

Perbezaan antara kopi segera dan serbuk espreso adalah topik yang menarik untuk dipelajari, kerana ia menunjukkan cara proses pembuatan yang serupa boleh menghasilkan dua hasil yang sama sekali berbeza.

Oleh itu, jika anda sedang mencari sumber terbaik untuk pembaikan kopi harian anda, teruskan sehingga penghujung artikel ini untuk mempelajari semua yang anda perlu tahu tentang perkara yang menjadikan kedua-dua jenis ini begitu serupa namun berbeza antara satu sama lain.

Adakah kopi segera dan serbuk espresso sama?

Kopi segera dan serbuk espresso tidak sama. Yang pertama biasanya dibuat daripada biji kopi Robusta, yang lebih murah, dan biasanya menghasilkan kopi lembut yang seimbang dalam rasa. Yang terakhir ini diperbuat daripada kacang Arabika, yang jauh lebih mahal dan pekat.

Memandangkan perbezaan ketara mereka dalam kepekatan dan profil perisa, adalah mudah untuk memahami mengapa produk ini menghasilkan kopi dengan rasa yang berbeza.

Selain itu, walaupun mengenai resipi makanan dan minuman yang tidak berkaitan kopi, kopi segera dan serbuk espreso mempunyai tujuan yang unik dan tidak boleh ditukar ganti (sekurang-kurangnya tidak sepenuhnya).

Perbandingan kopi segera lwn. serbuk espreso bersebelahan.

Sebagai contoh, kebanyakan resipi pembakar memerlukan serbuk espreso, kerana pencuci mulut boleh mendapat manfaat daripada kekayaan dan kerumitan rasa variasi kopi yang mempunyai rasa yang kuat. Sebaliknya, kopi segera lebih baik digunakan dalam hidangan harian anda yang lebih ringan.

Serbuk adalah tambahan yang sangat baik untuk oatmeal harian anda atau granola berperisa. Kopi segera juga menghasilkan bahan pelengkap yang sempurna dalam perapan dan sos, di mana anda tidak mahu satu rasa yang mantap mengatasi keseluruhan adunan.

Walaupun ia berkaitan dengan kopi sebenar, perbezaannya tetap sama. Serbuk espresso paling baik dinikmati oleh pakar yang bersedia untuk melabur sedikit tambahan untuk menikmati tahap rasa dan aroma tertentu.

Sebaliknya, kopi segera adalah kegemaran popular di kalangan peminum kopi biasa anda, kerana ia memberikan anda rangsangan kafein yang anda perlukan pada sebahagian kecil daripada harga, apatah lagi bahawa tidak semua orang menikmati rasa serbuk espreso yang sangat pekat.

Berikut ialah ikhtisar yang lebih terperinci tentang perbezaan antara kopi segera dan serbuk espreso:

Perbezaan

 • Tujuan. Saya telah merumuskan perbezaan penggunaan antara kopi segera dan serbuk espresso dalam bahagian sebelumnya. Ringkasnya, yang pertama adalah pilihan yang lebih baik untuk minuman dan makanan harian, manakala yang kedua memberikan rasa dan aroma yang lebih pekat yang paling baik digunakan dalam kopi yang rasa pekat dan pencuci mulut dekaden.
 • rasa. Sebab mengapa jenis kopi ini digunakan dalam resipi yang berbeza adalah kerana ia memberikan profil rasa yang unik. Kopi segera adalah ringan dan lembut, manakala serbuk espreso adalah teguh dan beraroma. Perbezaan ini berpunca dari jenis kacang setiap varieti dibuat. Kopi segera dan serbuk espresso masing-masing berasal daripada biji Robusta dan Arabica.
 • harga. Biji Arabica masih jauh lebih licin dan rasa manis berbanding kopi Robusta. Akibatnya, mereka lebih popular di kalangan peminum dan penggemar kopi, yang menjelaskan harganya yang lebih tinggi. Serbuk espresso biasanya jauh lebih mahal daripada kopi segera.
 • Kandungan kafein. Inilah sebabnya ramai peminum biasa menikmati ritual minum kopi harian mereka pada mulanya. Kopi segera menyediakan kandungan kafein yang jauh lebih tinggi daripada serbuk espreso, walaupun ia lebih murah, berukuran sekitar 50 – 90 mg kafein setiap cawan. Walau bagaimanapun, berhati-hati bahawa paras kafein yang tinggi kadang-kadang boleh menyebabkan rasa yang tidak menyenangkan dan pahit.

Atas sebab ini, anda akan sering menemui kopi segera yang disertai dengan susu dan gula, yang membantu mengimbangi beberapa kepahitan. Sebaliknya, serbuk espresso biasanya disediakan hanya menggunakan air panas.

Persamaan

Walaupun ia tidak boleh ditukar ganti dalam kebanyakan resipi, kopi segera dan serbuk espreso masih mempunyai pelbagai persamaan. Daripada cara mereka melihat kepada cara mereka bersedia, berikut ialah persamaan kedua-dua variasi kopi ini:

 • Proses penyediaan. Sungguh menarik untuk melihat cara pembuatan kopi segera dan serbuk espreso yang serupa, memandangkan perbezaan yang besar dari segi rasa dan tujuannya. Proses penyediaan yang dipermudahkan melalui langkah-langkah berikut: membancuh biji kopi, menumpukan kopi yang dibancuh, menyahhidratkannya, dan akhir sekali, mengisarnya menjadi serbuk halus. Ini biasanya dirujuk sebagai proses pengeringan beku.
 • Keselesaan. Peminum kopi tertarik kepada variasi ini kerana ia sangat mudah untuk disediakan dalam secubit (yang, mari kita hadapi, terpakai pada kebanyakan pagi). Selagi anda menikmati rasa kopi mentah dan pekat itu, anda hanya perlukan secawan air panas dan anda boleh pergi. Walaupun anda lebih suka rasa yang lebih lembut, penambahan sedikit susu dan gula akan mencapai hasil yang anda cari.

Walaupun mereka tidak boleh ditukar ganti sepenuhnya, menukar serbuk espreso dengan kopi segera dan sebaliknya harus boleh dilakukan dalam kebanyakan kecemasan berkaitan makanan—atau, dalam hal ini, berkaitan minuman—kecemasan.

Selagi anda tidak menjangkakan hasil akhirnya sama persis dengan yang asli, anda harus berpuas hati dengan rasa dan aromanya.

Kopi segera

Jika premis kopi segera menarik minat anda dan anda ingin membeli satu kumpulan, terdapat beberapa faktor yang perlu anda ingat semasa menentukan sama ada pelaburan itu berbaloi atau tidak.

Elemen yang paling penting untuk dipertimbangkan ialah jenis peminum kopi anda.

Jika anda seorang yang hanya cuba memperbaiki kafein pada waktu pagi dan tidak terlalu cerewet tentang rasa dan aroma, memilih kopi segera yang menjimatkan kos adalah pilihan yang paling logik.

Kopi segera.

Dalam bahagian berikut, saya akan menyenaraikan beberapa kelebihan dan keburukan utama pelbagai dalam usaha membantu anda menentukan sama ada melabur di dalamnya adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Kebaikan

 • Ia berpatutan.
 • Ia mempunyai kandungan kafein yang tinggi (ini juga boleh dianggap sebagai penipu, bergantung pada pilihan anda).
 • Ia adalah variasi kopi yang paling mudah untuk disediakan.
 • Ia mudah didapati di kebanyakan pasar raya dan kedai tempatan.

Keburukan

 • Ia biasanya mempunyai rasa yang keras dan pahit yang sering memerlukan sedikit susu dan gula untuk diperbaiki.
 • Ia tidak sepekat serbuk espresso.
 • Ia tidak memberikan aroma wangi yang sama seperti serbuk espresso.
 • Ia biasanya dibuat daripada kacang Robusta, yang bukan varieti berkualiti tinggi di pasaran.

Serbuk espresso

Jika anda tidak dapat melepasi profil rasa kopi segera, serbuk espresso merupakan alternatif yang sangat baik.

Variasi kopi ini adalah kualitatif, kaya dan memberikan aroma karamel lagi gelap yang cukup untuk membuatkan sesiapa sahaja terliur (walaupun rakan anda yang didakwa tidak suka kopi).

Serbuk espresso.

Jika anda ingin melabur dalam kumpulan kopi dengan rasa yang hebat, lihat kebaikan dan keburukan berikut untuk menentukan sama ada serbuk espresso ialah pilihan yang tepat untuk anda.

Kebaikan

 • Ia sangat pekat.
 • Ia memberikan aroma yang menarik yang sukar didapati dalam produk kopi lain.
 • Ia biasanya diperbuat daripada kacang Arabica, yang terkenal dengan kualiti yang sangat baik dan rasa yang menyenangkan.
 • Oleh kerana rasa yang manis dan menenangkan, serbuk espresso selalunya memerlukan apa-apa selain air panas untuk penyediaan.

Keburukan

 • Ia boleh menjadi terlalu mahal bagi kebanyakan peminum kopi biasa untuk merasionalkan membelinya.
 • Ia boleh menjadi sukar untuk diakses, kerana tidak semua pasar raya dan kedai membawanya.

Kopi segera vs serbuk espresso: pilihan yang tepat untuk anda

Memandangkan anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan, anda akan dapat membuat keputusan termaklum mengenai jenis yang akan membuat pilihan terbaik (dan pelaburan) untuk anda.

Inilah perkara yang anda ingin ingat.

Kopi segera adalah yang terbaik jika citarasa anda tidak istimewa

Jika anda sedang mencari penyelesaian kafein yang cepat untuk disimpan di rumah atau pejabat anda, tidak ada gunanya anda membuat pelaburan dan usaha tambahan untuk mendapatkan serbuk espreso; kopi segera akan berfungsi dengan baik.

Kopi segera Nescafe

 • Nikmati aroma dan rasa yang kaya dengan kopi segera panggang gelap Nescafé clásico. Kopi segera panggang gelap yang berbadan penuh ini terdapat dalam balang 10.5 auns.

Kebanyakan peminum kopi tidak mempunyai masa (atau keinginan) untuk duduk dan membedah rasa dan aroma asas cawan kopi harian mereka. Jika ini terdengar seperti anda, kopi segera adalah pilihan yang paling masuk akal.

Serbuk espresso mungkin bernilai pelaburan

Sebaliknya, jika minum kopi adalah ritual yang anda ingin luangkan masa dan nikmati, melabur dalam jenama serbuk espreso yang baik mungkin menjadikan pengalaman anda lebih bermanfaat.

Selagi bajet dan selera anda membolehkan anda menikmati sedutan espresso yang licin, gelap, namun mahal, tiada sebab anda perlu berkompromi dengan keseronokan itu.

Serbuk espresso Nescafe

 • Diperbuat daripada biji Arabica pilihan tangan premium
 • Menampilkan adunan halus kopi espresso dan lapisan baldu Crema

Jika anda masih ragu-ragu, saya syorkan anda mencuba kopi segera yang lebih murah dan mudah diakses terlebih dahulu.

Jika itu nampaknya tidak memenuhi jangkaan minum kopi anda, cuba bereksperimen dengan serbuk espreso yang lebih mewah.

Kesimpulan

Kedua-dua kopi segera dan serbuk espresso adalah jenis kopi yang sangat baik yang membolehkan anda mendapatkan kafein anda dalam secubit.

Walau bagaimanapun, walaupun ia kelihatan serupa dan dihasilkan menggunakan proses yang serupa, ia boleh berbeza secara meluas apabila ia berkaitan dengan rasa keseluruhan, aroma dan rasa mulut.

Saya berharap selepas membaca artikel ini, anda akan dapat memilih cara kegemaran baharu untuk membuat kopi di rumah. Anda boleh menyemak beberapa resipi berasaskan espreso yang lazat di bawah jika anda berminat!

Resipi kopi untuk dicuba

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *