Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menguji Rasa Kopi Label Peribadi Anda

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menguji Rasa Kopi Label Peribadi Anda

Kaya. bersahaja. Berkacang. Pahit manis. Bau secawan kopi yang enak boleh mula menyedarkan anda sebelum anda menghirup pertama — dan apabila anda melakukannya, ia seperti sihir. Tetapi apa yang menentukan secawan kopi yang baik?

Sama ada anda seorang penikmat kopi seumur hidup atau baru mula mengembangkan selera java yang halus, adalah penting untuk mengecilkan kualiti minuman yang sangat baik. Sebaik sahaja anda telah mempelajari cara mencuba kopi, anda akan terus mencipta produk yang boleh anda promosikan dengan bangganya. Di sini, kami akan menawarkan pandangan tentang cara merasa kopi dan kualiti khusus yang perlu dicari.

Apa Itu Bekam Kopi?

Bekam kopi adalah istilah rasmi untuk acara merasa kopi. Kopi bekam merujuk kepada cara pengeluar dan pembeli kopi merasa kopi untuk memeriksa satu kumpulan untuk kawalan kualiti. Semasa bekam kopi, pengecap menilai kopi dari pelbagai aspek, seperti kebersihan, keasidan, kemanisan, rasa mulut dan rasa selepas. Berdasarkan penarafan ini, pecinta rasa memutuskan sama ada kumpulan kopi adalah mengikut piawaian mereka.

Cara Melakukan Bekam Kopi

Jika anda berminat untuk melakukan acara merasa kopi, anda perlu mengikuti garis asas bekam kopi:

 1. Lengkapkan persediaan buta
 2. Menghidu aroma kopi kering
 3. Nilaikan aroma kopi basah
 4. Rasai rasa kopi
 5. Skor kopi

Bahagian berikut akan melihat dengan lebih dekat setiap langkah ini.

1. Persediaan Buta

Untuk memastikan anda memberikan setiap kopi rasa yang adil dan tidak berat sebelah, anda perlu menyediakan bekam kopi buta. Mulakan dengan menomborkan setiap kopi dan menulis kopi dan nombornya di atas sekeping kertas. Tulis nombor masing-masing di bahagian bawah bekas bancuhan anda, dan pastikan untuk mengisar setiap kopi dalam bekas bernombor yang sesuai. Anda boleh menukar pesanan mereka selepas membancuh untuk mengelakkan diri anda daripada mengetahui yang mana.

Sebaik sahaja anda menomborkan segala-galanya, sembunyikan sekeping kertas daripada pandangan untuk mengelakkan diri anda daripada mengintip nombor. Setelah bekam selesai, anda boleh melihat nombor pada bekas membancuh untuk mengetahui identiti setiap kopi yang anda perolehi. Walaupun langkah ini adalah pilihan, ia merupakan kaedah terbaik untuk memastikan pengalaman bekam jujur ​​dan menghapuskan sebarang berat sebelah terhadap asal, pemanggang atau pembolehubah lain yang mungkin anda miliki.

2. Aroma Kopi Kering

Sebaik sahaja anda telah menyediakan rasa buta anda, anda akan bersedia untuk menilai aroma kopi. Rasa kopi yang betul melibatkan campuran kedua-dua bau dan rasa. Luangkan masa anda dengan kedua-duanya dan biarkan deria anda menyerap setiap butiran. Sambil anda mencuba kopi yang berbeza, luangkan masa untuk melihat baunya sebelum meneguk. Pastikan hidung anda bersih dan lakukan ujian anda di dalam bilik yang tidak dipenuhi dengan bauan atau gangguan lain yang kuat.

Aroma kopi kering paling baik dikenal pasti dalam kopi yang dikisar kasar. Anda boleh sama ada menghidu bahannya sebelum membancuh atau mengisar kelompok kecil yang berasingan kira-kira 10 gram dan menghirup baunya. Bau kopi boleh dibahagikan kepada tiga kategori utama:

 • Enzim: Terima kasih kepada asal biji kopi sebagai biji buah, banyak kopi mengeluarkan aroma seperti bunga atau buah. Ditentukan oleh tempat kacang dituai, bau ini boleh berbentuk buah beri manis atau bau sitrus yang pahit.
 • gula: Apabila terdedah kepada haba, asid amino dan gula boleh mengambil aroma pedas atau coklat. Bergantung pada panggang kopi anda, anda mungkin melihat bau gula perang yang kuat.
 • Penyulingan kering: Semasa kacang dimasak dalam pemanggang, ia boleh mengambil aroma seperti kayu, tembakau atau kulit. Panggang yang lebih gelap akan mempunyai bau penyulingan kering yang lebih kuat. Walaupun ini mungkin mengingatkan anda tentang bau hangus, ini tidak bermakna panggang gelap mempunyai apa-apa yang salah dengannya – ini hanya bermakna rasa yang lebih kuat.

Luangkan masa anda untuk mencatat faktor-faktor ini. Analisis jenis gula, enzim dan butiran penyulingan yang anda boleh perhatikan daripada aroma sahaja. Kini, tiba masanya untuk keseronokan sebenar bermula — mari mula merasa.

3. Aroma Kopi Basah

Mencicipi kopi bermula dengan membancuhnya. Pastikan anda memberi setiap kopi masa yang mencukupi untuk dibancuh tanpa gangguan supaya serbuk kopi boleh membentuk kerak pada permukaan kopi. Kerak ini berfungsi untuk mengunci aroma kopi, yang akan memberikan anda bau yang lebih baik apabila tiba masanya untuk menilai aroma kopi basah.

Setelah masa membancuh berlalu, ambil sesudu serbuk kopi yang baru dibancuh dan hirup dalam-dalam, membenarkan aroma membanjiri deria anda. Kacau perlahan-lahan serbuk kopi untuk mengganggu aroma semula, kemudian sedut untuk mengalami bau aroma yang lain yang pekat. Perhatikan sama ada aroma basah berbeza daripada aroma kering.

4. Ujian Rasa

Dengan deria penciuman anda diaktifkan, tiba masanya untuk menghirup kopi anda secara perlahan. Pastikan anda mengalihkan cecair ke sekeliling lidah anda supaya setiap selera — daripada manis hingga pahit — berpeluang menikmati rasa. Ini paling baik dicapai melalui tindakan slurping. Ambil nota dan kongsi fikiran anda. Ulangi proses ini dengan setiap jenis kopi yang anda ambil sampel.

Tiada had untuk jenis perisa yang anda boleh rasa. Cuba nyatakan kata sifat khusus untuk menerangkan apa yang anda minum — ini akan membantu anda membandingkan minuman anda dan akhirnya memutuskan yang mana untuk dipilih sebagai produk anda. Rasa kopi boleh ditakrifkan dengan nota seperti:

 • Terang
 • Caramelly
 • bersahaja
 • Herba
 • Berkacang
 • pedas
 • Woody
 • kecut

Ini bukan senarai yang komprehensif — terdapat banyak nota rasa kopi yang mungkin anda boleh kenal pasti. Jadilah kreatif!

5. Pemarkahan

Apabila memilih produk yang sesuai untuk label kopi peribadi anda, terdapat lima faktor utama yang perlu dipertimbangkan. Nota unik setiap panggang dipengaruhi oleh jenis kopi, lokasi penuaiannya dan cara ia diproses. Anda perlu memberi perhatian khusus kepada kopi anda:

 • kemanisan: Fikirkan betapa manisnya kopi secara semula jadi — sesetengahnya akan menjadi lebih pahit daripada yang lain. Sempitkan jenis kemanisan itu. Sebagai contoh, rasa mungkin mengingatkan anda tentang madu, gula putih atau gula perang karamel.
 • Badan: Sesetengah kopi akan menjadi ringan di lidah anda, manakala yang lain menawarkan badan yang lebih berat. Bandingkan badan kopi anda dengan susu, sebagai contoh. Susu keseluruhan dan susu tanpa lemak akan terasa lebih pekat atau nipis di dalam mulut anda. Perkara yang sama berlaku untuk panggang kopi.
 • Keasidan: Petua berasid yang halus, seperti limau gedang atau limau, boleh memberikan rasa pedas dan kekuatan kepada minuman anda. Nilai keasidan kopi anda dengan membandingkannya dengan buah sitrus.
 • perisa: Fikirkan tentang rasa setiap kopi yang mengingatkan anda. Sama ada jaket kulit atau kek coklat, hubungkan antara kopi dan rasa lain untuk menentukan rasa keseluruhannya.
 • Selesai: Selepas anda meneguk terakhir, apakah sensasi yang tertinggal di dalam mulut anda? Ia mungkin manis, tebal, kering atau tahan lama. Kemasan kopi anda adalah penting, kerana ia akan meninggalkan pelanggan anda dengan kesan yang berkekalan.

Menimbang ciri penting ini dengan nota anda pada aroma kopi akan membantu anda memutuskan kopi yang berprestasi terbaik secara keseluruhan. Sebaik sahaja anda telah mencapai markah akhir untuk setiap kopi, anda boleh kembali dan menyemak identiti mereka pada sekeping kertas asal untuk mengetahui kopi yang ternyata terbaik untuk jenama anda.

Rakan kongsi dengan Joe’s Garage Coffee

Mencari rakan kongsi pakar untuk melancarkan label kopi peribadi anda? Joe’s Garage Coffee telah membantu anda. Sebagai penggemar kopi dan orang yang sukakan orang, kami telah menyediakan perkhidmatan pemanggangan dan pembungkusan kopi yang fleksibel selama lebih daripada 20 tahun. Kami bekerjasama dengan semua jenis syarikat untuk mencipta adunan tersuai, membungkus kopi panggang istimewa anda dan membantu melancarkan jenama kopi label peribadi anda. Untuk mengetahui lebih lanjut, hubungi pasukan kami hari ini.

Berikut ialah Protokol & Amalan Terbaik Persatuan Kopi Khas.

Kandungan Berkaitan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *