Permulaan Makanan Laut yang Diusahakan Memfailkan Paten Daging Umami untuk Teknologi “Mengubah Permainan” – ahli veg

Permulaan makanan laut yang ditanam di Singapura Daging Umami mengumumkan ia telah memfailkan paten untuk teknologi sel stem tunggal yang menggunakan garisan sel stem mesenchymal (MSC) daripada ikan.

“Kaedah sel stem tunggal kami akan menjadi pengubah permainan dalam membolehkan kami mengurangkan harga makanan laut premium yang ditanam”

Teknologi sel stem Umami adalah unik kerana ia hanya memerlukan satu jenis sel dan satu barisan pengeluaran untuk memupuk otot dan lemak, tidak seperti kaedah lain yang memerlukan beberapa baris pengeluaran dan jenis sel.

sup bebola ikan Umami Meats
©Daging Umami

Mihir Pershad, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Umami Meats, berkata: “Setakat ini, kami telah mewujudkan barisan MSC daripada tiga spesies, termasuk spesies utama kami, belut Jepun. Pendekatan inovatif kepada talian sel membina asas untuk pertumbuhan sel yang lebih pantas dan cekap. Kemajuan teknologi kami adalah pemacu kritikal untuk mengurangkan kos, meningkatkan skalabiliti, dan menjadikan makanan laut yang ditanam mampu milik untuk pengguna arus perdana.”

“Pendekatan inovatif kepada talian sel ini membina asas untuk pertumbuhan sel yang lebih pantas dan cekap”

Syarikat itu juga menanam spesies seperti ikan kakap, tuna dan kerapu. September lalu, Umami mendedahkan bebola ikan Laksa yang dihasilkan dengan ikan dan protein tumbuhan yang ditanam.

Foto Pasukan Umami Meats
© Daging Umami

Mengurangkan kos untuk pariti harga

Kaedah pengeluaran “sel tunggal” Umami ialah proses yang dioptimumkan untuk mengasingkan saluran sel MSC daripada ikan yang akan mengurangkan kos yang berkaitan dengan pengeluaran makanan laut yang ditanam. Sehingga kini, harga premium makanan laut yang ditanam adalah 20 hingga 50 kali lebih tinggi daripada ikan biasa, jelas Umami.

Di samping itu, syarikat itu telah berusaha untuk membangunkan media pertumbuhan tumbuhan dan alga yang lebih murah dan mudah untuk skala. Seperti proses penubuhan sel stem, harga media pertumbuhan yang tinggi merupakan penghalang kepada pariti harga kos daging yang diusahakanmewakili cabaran bagi industri pertanian selular.

Janji makanan laut yang ditanam

mengikut WorldFishsebuah institut penyelidikan bukan untung antarabangsa, permintaan untuk makanan laut dijangka meningkat dua kali ganda menjelang 2050, dan sektor akuakultur dan perikanan akan menghadapi cabaran yang serius untuk memenuhi permintaan ini. Makanan laut yang ditanam diunjurkan memainkan peranan penting dalam mengurangkan isu bekalan masa depan dan memastikan sistem makanan yang mampan.

pelbagai spesies ikan bertelur di dalam ais
© Daging Umami

Makanan laut yang ditanam juga menjanjikan makanan laut yang lebih baik tanpa pencemaran merkuri dan mikroplastik dan boleh membantu menangani risiko kepupusan yang semakin meningkat yang dihadapi oleh banyak ikan dan makanan laut akibat amalan menangkap ikan dan penangkapan ikan yang berlebihan.

“Apa yang membuatkan Daging Umami berbeza dalam industri makanan yang diusahakan ialah kaedah kami untuk mengusahakan makanan laut premium dengan visi untuk mengurangkan penangkapan ikan berlebihan spesies terancam dan sukar untuk diternak,” kata Pershad.

“Kaedah sel stem tunggal kami akan menjadi pengubah permainan dalam membolehkan kami mengurangkan harga makanan laut premium yang ditanam untuk menyamai ikan yang diperoleh secara tradisional,” tambahnya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *