Permulaan Oakland

Pemenang dalam pertandingan Roaster dan Cup Tasters akan mara ke peringkat akhir serantau sebelum kejohanan kebangsaan April 2023.

OLEH EDDIE GOMEZ
KHAS UNTUK MAJALAH BARISTA

Gambar oleh Eddie Gomez

The Ekspo Kopi Khas di Portland, Ore., pada April 2023 nampaknya masih jauh. Tetapi tahun baru datang hanya 61 hari dari sekarang, jadi masa untuk merancang untuk acara itu sudah dekat.

Salah satu acara eksposisi yang paling popular ialah Kejohanan Kopi ASyang menobatkan pemenang dalam enam kategori. Pertandingan ini terdiri daripada berbilang pusingan yang berlangsung selama beberapa hari semasa Ekspo Kopi Khas untuk pemenang mahkota Kejohanan Barista AS, Kejohanan Piala Brewers, Kejohanan Coffee In Good Spirits, Kejohanan Cup Tasters, Kejohanan Roaster dan Kejohanan Seni Latte .

Tiga orang, semuanya berambut panjang dan berpakaian hitam, berdiri bersama untuk bergambar di hadapan dinding berjubin hijau di The Crown.  Mereka adalah juara awal Oakland.
Kelayakan teratas dalam pertandingan Cup Tasters di Oakland, Calif., berkumpul awal untuk bergambar kumpulan pada hari Ahad.

Pusingan awal untuk Kejohanan Kopi AS 2023 bermula pada bulan Ogos dan berlangsung hingga akhir Oktober. Profesional kopi akan turun ke 13 bandar utama untuk bersaing dalam pusingan awal pertandingan awal yang sangat popular: Kailua, Hawaii; Tucson, Ariz.; San Francisco; Raleigh, NC; Houston; Denver; Oakland, Calif.; Richmond, Va.; Indianapolis; Minneapolis; Essex, Vt.; dan Burlington, Vt.

Bertanding di Oakland

Kopi Diraja di Downtown Oakland membuktikan tuan rumah yang hebat untuk pusingan awal dalam kategori Roaster dan Cup Tasters pada hujung minggu pertama pada bulan Oktober. Acara itu diadakan di bilik dan makmal rasa ultra-moden mereka yang dinamakan The Crown. Hiruk-pikuk keterujaan berlaku apabila peminat kopi, pesaing dan penyokong yang berduyun-duyun memenuhi venue pada hari Sabtu dan Ahad. Para peserta mengikuti pertandingan dan keputusan seterusnya dengan penuh minat. Mereka bersosial dan menikmati minuman dan pastri yang ditawarkan di kafe antara pusingan yang kompetitif. Perasaan lega yang nyata bahawa acara itu berlangsung juga tergantung di udara, kerana ia telah ditangguhkan tahun lepas semasa wabak itu.

Pemandangan Kopi Tempatan

Di kawasan kejiranan, kehidupan bandar berdenyut di sekitar bangunan tinggi berhampiran, dan pejalan kaki menikmati berjalan kaki yang dipenuhi matahari di sekitar Tasik Merritt. Kejiranan yang berwarna-warni juga memberi peluang kepada pengunjung untuk menyelami suasana kopi istimewa Oakland yang sedang berkembang pesat.

Concha yang diisi dengan ube dan cappuccino di Royal Coffee di Oakland.

Walaupun tidak begitu terkenal sebagai adegan kopi istimewa di kawasan metropolitan utama lain di AS, teras pusat bandar Oakland mengandungi kepekatan kafe dan kedai panggang yang banyak dalam jarak berjalan kaki antara satu sama lain. Sukar bagi sesetengah peserta untuk melepaskan peluang melawat destinasi kopi popular seperti Kopi Teluk Merah, Pembakar Kopi Highwiredan Syarikat Kopi Basikal semasa berada di bandar untuk perlawanan awal.

Akhirnya, pertandingan yang penuh semangat telah berlangsung, persahabatan terjalin, dan tiga pemenang daripada kategori Roaster dan Cup Tasters telah dipilih untuk pergi ke peringkat serantau. Populariti kopi istimewa terus berkembang, dan rakyat Amerika bersedia untuk membuka halaman mengenai kekangan yang telah menguasai kehidupan awam selama beberapa tahun kebelakangan ini.

Pemandangan bandar yang sibuk di Oakland di luar perlawanan awal.

Memandang Ke Hadapan Kejohanan Kopi Dunia

Kelayakan teratas dari pusingan awal akan melangkah ke peringkat akhir serantau. Menurut Grace Freeman dari Persatuan Kopi Khas“Pertandingan awal Kejohanan Kopi AS ialah acara yang dipacu komuniti yang dihoskan sepenuhnya oleh SCA USA Chapter dan Jawatankuasa Pertandingan AS bersama sukarelawan komuniti, yang membolehkan ahli komuniti berpeluang untuk menjadi tuan rumah pertandingan rasmi sebagai platform mudah diakses dan bertaruh rendah untuk memperkenalkan mana-mana pendatang baru kepada pertandingan. .” Pesaing untuk Kejohanan Kopi AS dikecilkan semasa pusingan awal dan peringkat akhir serantau seterusnya—suatu proses yang kini berlaku pada tahun sebelum eksposisi.

Nasional Kejohanan Kopi AS akan berlangsung di Ekspo Kopi Khas di Portland 21–23 April 2023. Pemenang Kejohanan Barista AS 2023, Piala Brewers dan Kejohanan Cup Tasters akan bersaing di Kejohanan Kopi Dunia yang akan diadakan di Dunia Kopi acara 22–24 Jun 2023, di Athens, Greece. Pemenang US Latte Art, Coffee In Good Spirits, dan Roaster Championships akan bersaing dalam mereka kejohanan global pada 17–20 November 2023, di Pertunjukan Kopi Antarabangsa Taiwan.

MENGENAI PENGARANG

Eddie P. Gomez (dia) ialah seorang penulis bebas yang berpangkalan di Modesto, Calif. Apabila dia tidak menggantikan mengajar kelas tadika, dia mengembara dari bandar ke bandar, menyempurnakan seni pengembaraan makanan dan kopi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *