Peruncit Fokus pada Produk Alt Protein Mampu Milik kerana Pelaburan Mencapai $1.7Bn – vegconomist

Laporan oleh Rangkaian pelabur FAIRR telah mendapati bahawa peruncit semakin membangunkan lebih banyak produk protein alt mampu milik, memenuhi permintaan pengguna sambil berusaha ke arah matlamat iklim mereka sendiri.

Angka adalah berdasarkan FAIRR’s Penglibatan Protein Mampanyang disokong oleh 84 pelabur dan terlibat dengan 23 syarikat. Beberapa syarikat ini baru-baru ini melancarkan pilihan berasaskan tumbuhan mampu milik —- contohnya, rangkaian Chef Kilang Tesco adalah 11.6% lebih murah daripada produk daging jenama sendiri yang setanding, manakala Walmart kini menawarkan produk berasaskan tumbuhan sebagai sebahagian daripada jenama Great Valuenya.

“Kami mula melihat dunia di mana daging berasaskan tumbuhan dan tenusu sama berpatutan dengan produk berasaskan haiwan konvensional”

Pelaburan dalam protein alt mencapai $1.7 bilion pada separuh pertama tahun ini, meningkat 2% sejak tempoh yang sama pada 2021. Protein alt kini dijangka mewakili 10-45% daripada pasaran protein global menjelang 2035, dan 25%- 50% menjelang 2050.

Inflasi merapatkan jurang

Memandangkan inflasi melonjakkan secara mendadak kos daging dan produk tenusu, jurang harga dengan alternatif berasaskan tumbuhan semakin mengecil. Tiga tahun lalu, Oatly berharga hampir 2.5 kali ganda seliter berbanding susu lembu, tetapi perbezaannya kini hanya 12%.

Walaupun kos daging berasaskan tumbuhan telah meningkat sebanyak 3% tahun ini, daging konvensional telah meningkat sebanyak 6%. Perkembangan ini menunjukkan bahawa pariti harga mungkin tidak jauh, dengan beberapa anggaran mengatakan ia boleh dicapai sejurus tahun depan.

Belas Kasihan Lembu Lembu dalam Pertanian Dunia
©Belas Kasihan dalam Pertanian Dunia

“Momen Apollo-13”

Pada bulan Mei, FAIRR memberi amaran bahawa industri pertanian haiwan menghadapi “detik Apollo-13” dan sangat perlu menggunakan protein alt untuk mengelakkan bencana. Rangkaian pelabur berkata bahawa perubahan iklim sudah memberi kesan serius kepada keuntungan beberapa pengeluar daging dan tenusu, manakala pelabur mengalihkan modal mereka ke tempat lain.

Laporan FAIRR sebelumnya pada bulan Disember telah memberi amaran bahawa industri tidak bersedia untuk peralihan kepada masa depan yang lebih mampan. Analisis yang diterbitkan oleh organisasi itu setahun lalu juga menyerlahkan potensi mengganggu daging yang ditanam, yang menerima lebih daripada $500 juta dalam pelaburan pada 2021.

“Inovasi dalam alternatif kepada daging mengganggu pasaran komoditi dan membawa pilihan baharu yang lebih mampan kepada pengguna,” kata Jeremy Coller, Pengerusi dan Pengasas Inisiatif FAIRR. “Digabungkan dengan inflasi yang memacu harga daging dan tenusu tradisional naik pada kadar yang lebih cepat daripada alternatif, kami mula melihat dunia di mana daging dan tenusu berasaskan tumbuhan sama berpatutan dengan produk berasaskan haiwan konvensional. Sepanjang enam tahun FAIRR mengetuai penglibatan pelabur ini, kami telah melihat perbualan dengan jenama makanan terkemuka berubah daripada sama ada untuk mempertimbangkan produk protein alternatif, kepada cara meningkatkan lebih cepat untuk seiring dengan permintaan pengguna.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *