PETA Menawarkan $1J untuk Alternatif Bulu Vegan Sedia Pasaran – vegconomist

Kumpulan hak asasi haiwan PETA dilancarkan Anugerah Cabaran Vegan Wool bernilai $1 juta minggu ini untuk mencari individu, kumpulan atau syarikat pertama yang menghasilkan bahan bulu vegan “secara visual, bertekstur dan berfungsi sama dengan atau lebih baik daripada bulu biri-biri.”

Bulu bebas haiwan yang menang mestilah biobahan yang boleh terbiodegradasi atau boleh dikitar semula dan mempunyai kelebihan bulu tradisional seperti mengekalkan suhu badan, meneutralkan pintu dan menangkis kelembapan. Antara lain peraturan kemasukan untuk cabaran bulu, PETA memerlukan peserta untuk menunjukkan daya maju komersial bahan inovatif itu.

hitam dengan bunga merah vegan silk niluu kimono
© di bandar

Alternatif kepada bahan yang berasal dari haiwan

Hadiah bulu vegan ini datang pada masa apabila inovasi dalam kategori kulit bebas haiwan berkembang pesat, dengan kulit yang diperbuat daripada buah asam jawa kitar semula dan kulit kaktus yang digunakan untuk membuat kasut, sarung tangan dan jam tangan. Sutera vegan juga muncul dalam pertunjukan fesyen dengan pemula seperti di Luu, sebuah syarikat yang berpangkalan di Miami yang melancarkan rangkaian baru jubah sutera vegan dengan kerjasama PETA.

Kulit vegan yang berasal dari miselium mengalami perkembangan yang ketara, dengan syarikat seperti Ecovative dan Bolt Threads mencipta bahan generasi seterusnya untuk pasaran fesyen dan automotif.

anak kambing di ladang
© PETA

Industri bulu

Dengan inisiatif ini, PETA terus menyasarkan industri bulu yang mendakwa bahawa biri-biri dianggap sebagai mesin pengeluar bulu kerana terdapat pasaran untuk bulu dan kulit mereka. Kumpulan kempen juga menyerlahkan bahawa industri bulu menghasilkan sejumlah besar metana, menghakis tanah dan mencemarkan saluran air.

“Di kalangan haiwan, biri-biri adalah yang kedua selepas lembu apabila menghasilkan gas metana rumah hijau. Sekumpulan besar biri-biri yang dibiakkan dalam industri bulu menghasilkan sejumlah besar baja, mencemarkan air, tanah dan udara. Penternakan biri-biri boleh memberi kesan buruk kepada ekosistem sekeliling. Kajian telah menunjukkan bahawa biri-biri “celup,” bahan kimia toksik yang digunakan untuk menyingkirkan biri-biri parasit luar, boleh meracuni saluran air berhampiran dan membunuh ikan, kata PETA.

Permohonan untuk Anugerah Cabaran Vegan Wool $1 juta dibuka pada 17 November, dengan penyertaan terhad kepada mana-mana individu, kumpulan atau syarikat dengan pendapatan tahunan kurang daripada $30 juta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *