Petua Membakar untuk Pemula – Bakar atau Pecah

Adakah anda baru untuk membakar atau hanya mahu meningkatkan kemahiran membakar anda? Petua membakar untuk pemula ini adalah tempat yang sesuai untuk mula menjadi tukang roti yang lebih baik.

Petua Membakar untuk Pemula bakeorbreak.com

Petua Membakar untuk Pemula

Anda mungkin pernah mendengar bahawa walaupun memasak adalah seni, membakar adalah sains. Dan itu benar! Pembakaran memerlukan ketepatan dan perhatian untuk menghasilkan hasil yang terbaik.

Jika anda baru untuk membakar, ia boleh menakutkan. Tetapi berita baiknya ialah, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan perjalanan baking anda lancar.

Walaupun terdapat banyak peraturan membakar, ini adalah asas – peraturan yang perlu anda ingat setiap kali anda membakar. Walaupun anda telah membakar selama bertahun-tahun, adalah idea yang baik untuk mempelajari asas-asasnya.

Adakah anda bersedia untuk meningkatkan kemahiran baking anda? Mari lakukan ini!

Baca Resipi

Itu mungkin kelihatan seperti perkara yang jelas, tetapi saya maksudkan bahawa anda harus membaca resipi secara menyeluruh. Adakah bahan-bahan perlu disediakan terlebih dahulu? Apakah jenis kuali yang anda perlukan dan bagaimana ia perlu disediakan? Adakah terdapat langkah terbiar (seperti menyejukkan doh biskut) yang akan menambah masa tambahan? Mengambil masa untuk menilai perkara yang anda perlukan dari segi bahan, peralatan dan masa akan membantu anda dalam menjayakan penaik anda.

Jika resipi memerlukan bahan suhu bilik atau bahan cair, pastikan anda memperuntukkan masa untuk melakukannya. Menyediakan mentega, telur, krim masam atau apa-apa bahan sejuk yang lain selalunya merupakan idea yang baik. Membiarkan bahan cair seperti mentega atau coklat sejuk sedikit juga selalunya terbaik. Untuk sebahagian besar, mempunyai bahan pada suhu yang sama akan memudahkan pengadunan dan memberikan anda hasil yang lebih baik.

Sediakan Bahan Anda

Frasa Perancis “mise en place” sering dikaitkan dengan baking. Ia hanya bermaksud meletakkan segala-galanya pada tempatnya. Dalam penaik, ini bermakna mengumpulkan semua bahan dan peralatan anda sebelum mula membakar.

Mengumpul segala-galanya dengan cara ini mempunyai beberapa tujuan. Pertama sekali, ini bermakna proses baking anda akan berjalan dengan lebih lancar. Kedua, ia memastikan bahawa anda mempunyai semua yang anda perlukan. Anda tidak mahu mengambil separuh daripada resipi anda hanya untuk menyedari anda kehilangan bahan!

Selain mengumpul dan mengukur bahan-bahan anda, pastikan anda menyediakan peralatan anda. Sediakan kuali anda, biasanya dengan semburan masak, kertas minyak atau tikar silikon. Bersama-sama dengan mangkuk adunan, sudu adunan dan pengadun tangan atau pengadun berdiri anda, keluarkan sebarang sudu, spatula atau alatan lain yang anda perlukan. Dan pastikan anda mempunyai banyak ruang kaunter untuk projek pembakar anda serta sebarang ruang yang mungkin diperlukan dalam peti sejuk atau peti sejuk anda.

Sukat Bahan dengan Tepat

Lebih kerap daripada tidak, penaik menjadi salah kerana ukuran. Ini adalah petua penaik nombor satu saya untuk pemula dan pembuat roti yang berpengalaman. Jika anda tidak pernah mengikuti petua baking lain yang saya kongsikan dengan anda, ambil yang ini: gunakan a penimbang dapur digital. Jika anda beralih kepada mengukur mengikut berat, anda akan melihat peningkatan segera dalam penaik anda.

Bagi anda yang belum mempunyai skala, anda boleh menganggarkan ketepatan seperti itu. Untuk bahan kering seperti tepung, pastikan anda memasukkannya sedikit ke dalam cawan penyukat sehingga ia penuh, kemudian sapu lebihan dari bahagian atas dengan tepi rata seperti belakang pisau mentega. Ketahui lebih lanjut: Cara Mengukur Tepung

Pengecualian di sini ialah gula perang. Perhatikan bagaimana resipi menerangkan ukurannya. Biasanya, ia harus dibungkus dengan kuat, bermakna (tidak seperti tepung) anda harus benar-benar memasukkannya ke dalam cawan penyukat. Oleh kerana perbezaan dalam cara pembuat roti akan melakukan ini, mengukur mengikut berat adalah jauh lebih tepat.

Ia juga penting untuk menggunakan jenis alat yang betul untuk mengukur. Anda perlu cawan penyukat kering serta cawan penyukat cecair. Untuk mengukur bahan cecair, pastikan anda menyemak ukuran dengan mendapatkan paras mata anda dengan garis ukuran.

Anda juga memerlukan satu set sudu penyukat untuk mengukur sejumlah kecil bahan, seperti garam, serbuk penaik, soda penaik dan ekstrak.

Jangan Buat Penggantian

Apabila anda menjadi tukang roti yang lebih berpengalaman, anda akan lebih memahami cara bahan berfungsi dan cara membuat penggantian. Sehingga anda berasa lebih selesa, anda akan memperoleh kejayaan yang lebih baik jika anda tidak membuat sebarang perubahan.

Sudah tentu, beberapa pertukaran adalah baik. Jika anda membuat biskut coklat dengan pecan dan anda mahu menggunakan walnut sebaliknya, itu tidak akan membuat perbezaan di luar rasa. Membuat perubahan pada kuantiti bahan dan menggantikan bahan mungkin akan memberi anda hasil yang kurang cemerlang.

Dapatkan Termometer Ketuhar

Selalunya bacaan suhu ketuhar tidak tepat. Jika anda fikir anda sedang membakar pada 350°F tetapi ia sebenarnya lebih rendah atau lebih tinggi, maka barang bakar anda memerlukan lebih atau kurang masa untuk membakar. Bukan itu sahaja, tetapi anda mungkin melihat perbezaan dalam keperangan dan tekstur.

Meletakkan an termometer ketuhar dalam ketuhar anda ialah cara yang mudah dan murah untuk memeriksa sama ada bacaan suhu ketuhar anda betul. Jika anda mendapati bahawa suhu ketuhar anda tidak tepat, ia boleh ditentukur oleh profesional atau anda boleh cuba membuat pelarasan pada tetapan suhu ketuhar anda untuk menjadikannya sepadan dengan bacaan pada termometer ketuhar.

Pilih Kuali yang Betul

Saya sangat percaya bahawa kuali pembakar membuat perbezaan besar dalam pembakar anda. Pertama sekali, kualiti kuali penting. Kuali yang murah dan nipis tidak akan berfungsi dengan baik. Itu tidak bermakna anda perlu menggunakan kuali yang mahal. Cari kuali yang lebih tebal dan kukuh, kerana ia akan menjadi lebih tahan lama dan dibakar dengan lebih teliti.

Kedua, jangan ubah saiz kuali. Itu disertakan dengan beberapa kaveat, kerana terdapat beberapa perubahan yang tidak begitu penting. Jika anda hanya membakar biskut, maka saiz kuali bukanlah masalah besar, kerana anda hanya akan membuat lebih atau kurang setiap kuali. Untuk kek, brownies dan sebagainya, menukar saiz kuali akan menjejaskan cara ia membakar.

Dan akhirnya, fahami bahawa bahan yang berbeza mengalirkan haba secara berbeza. Saya hampir selalu mengesyorkan menggunakan kuali pembakar logam berwarna cerah untuk pembakar dan peperangan yang baik, konsisten, teliti. Kaca dan periuk batu biasanya memerlukan beberapa pelarasan pada suhu dan masa membakar untuk mendapatkan hasil yang serupa dengan apa yang akan dilakukan oleh kuali logam.

Saya boleh bercakap sepanjang hari tentang perkara ini, tetapi ini adalah intipatinya. Jika resipi secara khusus mengesyorkan jenis kuali, lakukannya sehingga anda mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara melaraskan resipi. Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut, baca Cara Memilih Kuali Pembakar dan Panduan Pembuat Roti untuk Kuali Lembaran. Dan anda boleh melihat kuali pembakar asas saya yang disyorkan etalase Amazon saya.

Jangan Berlebih-lebihan

Frasa yang biasa anda lihat dalam resipi pembakar ialah “jangan campur terlalu banyak”. Ini kerana mencampurkan doh atau adunan terlalu banyak selalunya akan menyebabkan makanan bakar yang sukar. Barangan tradisional yang dibakar dengan tepung menghasilkan gluten apabila ia dicampur, dan terlalu banyak daripada itu menyebabkan beberapa hasil yang tidak menyenangkan.

Dalam kebanyakan kes, anda hanya perlu mencampurkan doh dan adunan sehingga ia digabungkan. Sudah tentu, ikut arahan resipi khusus untuk jumlah campuran. Tetapi kadangkala maklumat itu tidak diberikan. Apabila itu berlaku, silap langkah berhati-hati dan gaul sehingga bahan-bahan digabungkan.

Jangan Buka Pintu Ketuhar

Selain daripada memasukkan kuali ke dalam ketuhar dan mengeluarkannya, jangan buka pintu ketuhar lebih daripada yang diperlukan. Walaupun membuka pintu secara ringkas akan menurunkan suhu ketuhar, yang akan menjejaskan tempoh masa yang diperlukan untuk membakar serta bagaimana tekstur siap.

Mengintip melalui tingkap ketuhar biasanya sudah cukup untuk membuat semakan pantas tentang perkembangan keadaan. Apabila tiba masanya untuk menyemak kesiapan, pastikan pintu dibuka hanya selagi perlu.

Ketahui Cara Semak Kekemasan

Petua penaik terakhir saya untuk pemula mungkin paling tidak mudah. Adalah sukar untuk mengetahui bila barang bakar anda sedia untuk keluar dari ketuhar. Resipi yang anda gunakan harus memberi anda sekurang-kurangnya satu cara untuk menguji kematangan. Lebih baik lagi, beberapa resipi akan memberi anda dua baris gilir kesediaan – satu yang visual dan satu yang memerlukan ujian sejenis.

Baris gilir visual ialah sesuatu seperti mencari peperangan atau tetapan. Anda mungkin akan diarahkan bahawa apa sahaja yang anda bakar mestilah berwarna perang keemasan atau baru mula berwarna perang. Anda selalunya boleh mengukur ini dengan melihat melalui pintu ketuhar.

Jika anda ingin melihat sama ada hidangan bakar anda kelihatan sedia, maka itu boleh menjadi lebih rumit. Walau bagaimanapun, selalunya, itu hanya melihat sama ada permukaan (khususnya bahagian tengah) kelihatan dibakar dan tidak masih basah. Menyemak sama ada sesuatu ditetapkan mungkin memerlukan ujian kesiapan.

Ujian kematangan biasanya memerlukan interaksi dengan apa sahaja yang anda bakar. Ujian yang paling biasa ialah ujian pilih. Jika anda melekatkan pencungkil gigi atau penguji kek ke dalam kuali yang dibakar, lihat pada pencungkil apabila ia keluar. Bergantung pada resipi, pick harus bersih atau mempunyai beberapa serbuk. Anda juga mungkin diarahkan untuk memeriksa sama ada terdapat goncangan di tengah atau jika sesuatu muncul kembali apabila diketuk.

Pembakaran pembawa

Perkara penting yang perlu dipertimbangkan ialah pembakar simpanan. Ini bermakna bahawa apa sahaja yang anda bakar akan terus dibakar selepas ia keluar dari ketuhar. Panas dari kuali akan memastikan proses pembakar berjalan sedikit. Ada pepatah yang mengatakan dilakukan dalam ketuhar bermakna berlebihan di atas pinggan. Ingatlah perkara itu semasa mengukur kematangan.

A rak penyejuk wayar adalah item yang sangat berguna untuk membantu memerangi pembaikan pembaikan. Meletakkan kuali yang baru dibakar berisi barangan bakar pada rak dawai membolehkan udara beredar di sekeliling kuali, menyejukkannya dengan lebih cepat. Beri perhatian kepada berapa lama resipi mengarahkan anda untuk menyejukkan barangan bakar anda di dalam dan di luar kuali. Ketahui lebih lanjut: Mengapa Setiap Baker Memerlukan Rak Penyejuk Wayar

Resipi Baking untuk Pemula

Memandangkan anda mempunyai petua membakar ini untuk pemula di bawah tali pinggang apron anda, saya harap anda berasa yakin tentang kemahiran membakar anda dan bersedia untuk membakar! Jika anda sedang mencari beberapa resipi pemula untuk bermula, cuba resipi kegemaran ini.

Lagi Petua dan Trik Baking

Dan untuk lebih banyak petua penaik dan sains pembakar, ambil langkah seterusnya dengan Cara Melembutkan Mentega, Kaedah Mengkrim dan Cara Mencegah Masalah Kuki Biasa.

Dan pastikan anda melihat semua petua membakar saya untuk lebih banyak petua membakar untuk pemula dan tukang roti yang berpengalaman! Selamat membakar!

Bake or Break ialah peserta dalam Program Amazon Services LLC Associates, program pengiklanan ahli gabungan yang direka untuk menyediakan cara untuk kami memperoleh yuran dengan memaut ke Amazon.com dan tapak gabungan.

Berkongsi ini:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *