Phyx44 India Menaikkan $1.2J untuk Lemak & Protein Tenusu Tanpa Haiwan – pakar veg

berasaskan Bangalore Phyxx44 mendakwa sebagai permulaan penapaian ketepatan timbunan penuh pertama di India, menggunakan mikrob untuk menghasilkan kasein bebas haiwan, protein whey dan lemak tenusu.

Syarikat itu berkata matlamatnya adalah untuk “membina semula tenusu dari bawah ke atas” dengan membangunkan alternatif kepada semua komponen. Protein whey dan kasein telah pun dihasilkan pada skala makmal, dan sedang dalam proses ditingkatkan lagi.

“Saya teruja apabila saya mengetahui perkara yang boleh kita lakukan dengan penapaian ketepatan.”

Menurut Phyxx44, lemak yang digunakan dalam alternatif tenusu tidak mendapat perhatian yang mencukupi, dengan sangat sedikit syarikat yang cuba mencipta semula lemak susu menggunakan penapaian ketepatan. Permulaan telah berhasrat untuk mengubah ini, mendakwa bahawa pendekatan “timbunan penuh” akan mencipta produk yang sesuai untuk digunakan dalam aplikasi yang kaya dengan lemak seperti ais krim, barangan bakar, keju dan banyak lagi.

Pusingan pembiayaan

Phyxx44 baru sahaja mengumumkan $1.2 juta dalam pembiayaan benih daripada pelabur termasuk Better Bite Ventures, Ahimsa VC, dan Sandhya Sriram (CEO Shiok Meats), antara lain. Syarikat itu akan menggunakan pembiayaan untuk mempercepatkan R&D, mengembangkan pasukannya dan membangunkan bersama formulasi produk dengan rakan kongsi utama.

Phyxx44
Protein whey. © Phyxx44

Sikap terhadap tenusu tanpa haiwan

Penyelidikan terkini mendapati sikap pengguna yang sangat positif terhadap alternatif tenusu yang dibuat menggunakan penapaian ketepatan. Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers of Nutrition bulan lepas mendapati bahawa kebanyakan pengguna yakin dengan hujah kebajikan dan kemampanan haiwan, dan memihak kepada menggunakan teknologi untuk menyelesaikan masalah dalam sistem makanan. Ini mencerminkan hasil penyelidikan terdahulu pada bulan Februari, di mana pengguna merentasi pelbagai negara menunjukkan semangat untuk konsep tenusu tanpa haiwan.

“Sebagai vegan selama lebih sembilan tahun, saya sentiasa bergelut untuk mencari alternatif yang baik untuk dadih (yogurt), ais krim dan paneer,” kata Bharath Bakaraju, pengasas Phyx44. “Tenusu mempunyai kos alam sekitar yang besar. Selain itu, kebajikan haiwan adalah bidang yang dibimbangkan. Itulah sebabnya saya teruja apabila saya mengetahui apa yang boleh kita lakukan dengan penapaian ketepatan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *