Piala Kecemerlangan Brazil Ke-23 Keputusan dalam Lima 90+ Kopi Berita Kopi Harian oleh Majalah Roast

Piala Kecemerlangan Brazil

Antônio de Oliveira Filho dan bapanya Antônio de Oliveira. Foto ihsan.

Lima kopi menjaringkan lebih daripada 90 mata baru-baru ini Piala Kecemerlangan Brazil (CoE), mengukuhkan tanggapan bahawa negara pengeluar kopi terbesar di dunia mengikut volum turut mengeluarkan beberapa kopi berkualiti tinggi di dunia.

Kopi yang mendapat markah tertinggi dalam Piala Kecemerlangan Brazil ke-23 dihasilkan oleh pemenang anugerah CoE lalu Antônio de Oliveira Filho dari Fazenda Tijuco di wilayah Bahia. Kopi varieti Catuaí proses semula jadi mendapat 91.41 mata, menurut juri antarabangsa.

Tempat kedua dimenangi Maridalton Santana dari ladang Sitio Bonilha, juga di Bahia, yang Catuaí proses pulpa semula jadi memperoleh markah 90.59. Tempat ketiga dimenangi Afonso Vinhal dari Ladang Recanto di Serra do Salitre, Minas Gerais, dengan proses semulajadi Catucaí memperoleh 90.53.

Kesemua 24 kopi yang menang — setiap satu mencapai lebih daripada 86 mata berikutan pelbagai pusingan penghakiman yang ketat — akan tersedia melalui lelongan dalam talian dijadualkan pada hari Khamis, 1 Dis.

“Saya sangat teruja kerana kualiti kopi Brazil telah banyak meningkat,” kata ketua hakim antarabangsa CoE Brazil 2022 Erwin Mierisch dalam pengumuman daripada penganjur. “Pada masa lalu, pembeli antarabangsa tidak bercakap tentang keasidan kopi Brazil, dan kini kita boleh bercakap tentang jenis keasidan. Ia adalah paradigma baharu — kopi baharu. Pengeluar melakukan kerja yang sangat baik.”

Ini merupakan program Piala Kecemerlangan Brazil ke-23. The Piala Kecemerlangan sendiri berasal dari Brazil sebelum model itu diterima pakai di negara lain melalui pertubuhan bukan untung Amerika Syarikat iaitu Alliance for Coffee Excellence (ACE).

CoE Brazil 2022 adalah sebahagian daripada inisiatif pemasaran dan perdagangan yang lebih luas bagi sektor kopi Brazil yang dipanggil “Brazil. Coffee Nation.” Acara ini dihasilkan oleh Persatuan Kopi Khas Brazil (BSCA), yang Agensi Penggalakan Perdagangan dan Pelaburan Brazil (ApexBrasil) dan ACE. Acara ini dihoskan oleh Koperasi Peladang Kopi Expocaccer Cerrado dalam Penajaan, Minas Gerais.


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *