Pilihan Terbaik untuk Kopi & Teh Semasa Berkhemah

Tiada apa-apa yang mengalahkan secawan teh atau kopi segar yang enak dan panas pada waktu pagi. Tetapi bagaimana anda mudah membuatnya semasa berkhemah?

Bagi sesetengah daripada kita, kafein adalah penting pada waktu pagi. Tetapi, bagaimana jika anda berada jauh dari dapur anda, di dalam khemah di dalam hutan? Anda tidak perlu berpuas hati dengan secawan kopi atau teh yang buruk hanya kerana anda berada di luar rumah – terdapat banyak cara untuk mendapatkan kafein pagi anda dengan cara yang memuaskan hati anda.

Cara Membuat Kopi Semasa Berkhemah

1. Kopi Segera

cara memilih kopi perkhemahan

Kopi segera tidak semestinya sesuatu yang anda akan pertimbangkan, tetapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini sebenarnya terdapat banyak pilihan lazat di luar sana. Sebagai contoh, kopi segera Waka sangat sesuai untuk anda keluar melancong kerana beratnya yang sedikit dan sedikit ruang yang digunakan. Ia juga sangat mudah untuk disediakan! Apa yang anda perlu lakukan ialah tuangkan sedikit air mendidih, kacau dan minum!

Anda perlu mempunyai sesuatu untuk mendidihkan air, tetapi anda boleh melakukannya dalam kuali di atas api juga, jadi kopi segera mengambil masa kira-kira tiga puluh saat sahaja untuk dibuat dan tidak memerlukan peralatan khas.

Kebaikan:

 • Sangat mudah dibuat
 • Ringan dan kurang menghasilkan sisa
 • Anda boleh melaraskan kekuatan anda dengan menambah lebih atau kurang

Keburukan:

2. Kopi Koboi

Walaupun kadangkala berfungsi segera, sesetengah daripada kita hanya mahukan sesuatu yang lain, dan itu boleh difahami sepenuhnya. Satu lagi cara anda boleh membuat kopi perkhemahan yang hebat adalah dengan menggunakan kaedah koboi (dinamakan sempena koboi Amerika).

Untuk ini, anda perlu terlebih dahulu mendidih air dan kemudian biarkan ia sejuk selama kira-kira 5 minit. Seterusnya, anda perlu menambah biji kopi yang telah dikisar, dan kacau. Apabila tanahnya terkena air, ia mungkin akan mengeluarkan bunyi yang mendesis dan anda mungkin melihat sedikit buih.

Biarkan seketika sebelum dikacau semula. Apabila kopi telah selesai, anda boleh tuangkannya ke dalam cawan anda dan nikmati!

Untuk serbuk kopi, anda boleh sama ada memilih untuk membawa kopi yang dikisar dari rumah, atau menyimpan pengisar mudah alih bersama anda untuk pengalaman penuh.

Kebaikan:

 • Secawan kopi yang lebih kuat
 • Pengalaman kopi asli di luar rumah

Keburukan:

 • Boleh mengambil sedikit masa untuk menyempurnakan
 • Sisa kopi yang dikisar dalam cawan kopi anda

3. Beg Rebusan Kopi

Satu lagi cara mudah untuk menyediakan kopi semasa berkhemah ialah menggunakan beg steeping kopi – yang seperti uncang teh tetapi untuk kopi. Anda boleh membeli beg kopi ini di kedai atau membuatnya sendiri jika anda mempunyai bahan. Apa yang anda perlukan hanyalah penapis kopi bakul dan benang daging.

Anda boleh menyediakan kopi dengan beg kopi dengan cara yang hampir sama seperti anda menyediakan teh: rebus air, kemudian masukkan beg kopi. Biarkan ia curam selama 7 minit untuk benar-benar mengeluarkan semua rasa kopi sebelum anda mengeluarkannya. Kini anda boleh mengacaunya dan menikmati secawan kopi perkhemahan segar anda!

Beg kopi sangat bagus kerana bukan sahaja ia menghasilkan secawan kopi yang sangat baik, ia juga – seperti kopi segera – ringan dan menjimatkan ruang.

Kebaikan:

 • Tiada sisa kopi dalam secawan kopi anda
 • Mudah dibuat

Keburukan:

 • Menghasilkan lebih banyak sampah dan sisa untuk dibawa bersama anda
 • Anda masih perlu menunggu sehingga kopi dibancuh

4. Tuangkan

bawa kopi bersama anda di luar rumah

Anda juga boleh menggunakan kon penapis dan penitis kopi untuk membuat kopi dengan kaedah tuangan biasa yang anda lihat di kafe dan kedai kopi. Kon penapis membolehkan anda membancuh kopi dengan cepat dengan melekatkan dirinya pada cawan sambil menuang air panas ke atasnya untuk membancuh kopi. Setelah kopi tepu, anda boleh tuangkan air yang tinggal dan nikmati secawan kopi anda!

Kebaikan:

 • Pengalaman kopi yang serupa dengan apa yang anda buat di rumah

Keburukan:

 • Anda perlu membawa peralatan bersama anda
 • Anda masih akan menghasilkan sampah dan sisa (ampas kopi, penapis, dll.)

5. Pembuat Espresso Dapur

Anda tidak boleh membawa mesin espreso yang besar apabila anda pergi berkhemah, tetapi pembuat espreso atas dapur boleh menjadikan hidup anda lebih mudah sedikit. Anda bukan sahaja tidak memerlukan soket elektrik, ia biasanya juga cukup kecil untuk dimuatkan ke dalam beg anda dengan mudah.

Menggunakan pembuat espreso atas dapur, anda boleh mengisi petak bawah dengan air dan bahagian tengah dengan kopi.

Apabila air mula mendidih, anda akan melihat espresso masuk ke dalam bekas hidangan, dari situ anda boleh mencurahkannya ke dalam cawan anda dan menikmati secawan kopi segar yang enak dan pekat. Kebanyakan pembuat espreso atas dapur boleh digunakan pada dapur unggun api juga, tetapi untuk memastikan, anda boleh menyemak untuk memastikan ia selamat.

Kebaikan:

 • Anda boleh membuat minuman seperti espreso di luar rumah

Keburukan:

 • Anda perlu membawa peralatan lain
 • Anda perlu membersihkan dan mengeringkan pembuat espreso anda sebelum dimasukkan semula ke dalam beg anda

6. Teh Segera

Anda pasti terkejut apabila mendapati teh segera adalah pilihan! Ia tidak jauh berbeza dengan kopi segera – anda hanya perlu tuangkan air panas dan kacau untuk menyediakan cawan di tangan anda. Serbuk akan larut sepenuhnya dalam cawan anda, tidak meninggalkan sisa atau kucar-kacir. Teh segera berkualiti tinggi tidak akan mempunyai sebarang bahan tambahan atau bahan tiruan di dalamnya, yang menjadikannya lebih mudah untuk menyesuaikan minuman anda.

Kebaikan:

 • Sangat mudah dibuat. Hanya masukkan serbuk teh dan campurkan dengan air.
 • Anda boleh membuat teh panas atau ais dengan merebus yea anda
 • Kurang sampah atau sisa
 • Anda boleh menyesuaikan kekuatan hidangan teh anda

Keburukan:

 • Anda boleh dengan mudah menambah banyak serbuk dan membuat teh anda pahit

7. Uncang Teh

adakah terdapat kopi dan teh perkhemahan yang enak

Sekali lagi, sangat serupa dengan beg kopi (dan sebenarnya, pendahulu kepada beg kopi) ialah uncang teh, dan ia berfungsi dengan cara yang hampir sama. Panaskan secawan air di atas api, dan masukkan uncang teh. Biarkan ia curam bergantung pada seberapa kuat yang anda inginkan, dan teh anda sudah siap!

Kebaikan:

Keburukan:

 • Tidak boleh membuat teh ais dengan cepat
 • Sesetengah uncang teh mempunyai plastik mikro di dalamnya
 • Anda perlu mencari tempat untuk membuang uncang teh, atau membawanya bersama anda ke dalam beg sampah anda

8. Penyedut Teh Sejagat

Menggunakan penyedut teh ialah cara terbaik untuk membuat teh semasa dalam perjalanan. Infuser memegang sejumlah daun teh, yang mengeluarkan rasa perlahan-lahan melalui lubang-lubang kecil dalam infuser. Anda cuma perlu masukkan air panas dan biarkan seketika. Memandangkan infuser bertebat, teh anda akan menjadi baik dan panas apabila anda menuangkannya.

Kebaikan:

 • Boleh menyesuaikan teh anda dengan memilih daun teh eksotik

Keburukan:

 • Mengambil masa untuk membancuh teh anda
 • Satu lagi peralatan untuk dibawa bersama anda

9. Tekan Teh

Mesin pembuat teh berfungsi hampir sama dengan mesin kopi Perancis. Satu-satunya perbezaan antara kedua-duanya ialah apabila anda menolak pelocok ke bawah, ia mengekalkan daun teh daripada meresap, yang menghalang rasa daripada menjadi terlalu kuat dan pahit.

Kebaikan:

 • Mudah dibuat dan akan membantu anda mengekalkan teh anda tidak sekuat atau pahit

Keburukan:

 • Anda perlu membawa penyedut teh bersama anda sepanjang perjalanan anda

10. Portable pour Over

Sama seperti kaedah tuangkan kopi, anda juga boleh membancuh teh dengan cara yang sama. Anda hanya perlu memasukkan daun teh ke dalam penapis atau penapis dan tuangkan air panas ke atasnya perlahan-lahan. Apabila air mengalir, ia mengumpulkan rasa dari daun teh dan memberi anda secawan teh yang hebat.

Kebaikan:

 • Boleh membuat minuman yang kuat dan beraroma

Keburukan:

 • Menghasilkan lebih banyak sisa
 • Mengambil masa yang lebih lama untuk dibancuh

Jika anda memerlukan secawan kopi atau teh pagi anda di luar rumah, tetapi ingin mengelakkan kekacauan atau kerumitan membawa peralatan tambahan bersama anda, kopi segera dan kopi segera akan menjadi pilihan terbaik anda. Selamat berkhemah!

Cuba kopi segera dan teh segera Waka untuk pengembaraan anda yang seterusnya di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *