Plan(e)t Foods Menaikkan €400K Untuk Ais Krim Oat Vegan & Karbon Negatif “Pertama di Dunia” – vegconomist

Rancangan(e)t Makananyang mendakwa pertama sekali sebagai permulaan vegan pertama yang pernah dilancarkan di Greece, dan kedua telah membangunkan ais krim berasaskan oat vegan dan karbon-negatif pertama di dunia, telah meningkat 400K dalam pusingan pendanaan pertamanya yang diketuai oleh pelabur malaikat Greek.

“Ais krim mesra planet dan berasaskan tumbuhan kami bukanlah produk pengganti, tetapi pengganti ais krim tenusu

Diasaskan pada 2021 oleh Grigoris Bograkos, portfolio Plan(e)t Foods kini boleh didapati di lebih 500 cawangan di seluruh Greece. “Dalam tempoh operasi di bawah 18 bulan, kami sudah mengedarkan aiskrim berasaskan tumbuhan kami – dan tidak dapat dibezakan daripada tenusu – melalui semua rangkaian pasar raya utama di Greece, yang kini boleh didapati di 500+ kedai,” kata Pengasas Greg Bograkos.

rasa coklat aiskrim berasaskan oat
© Rancangan(e)t Makanan

“Kami berbangga dengan ekonomi dan pertumbuhan unit kami yang mengagumkan (di landasan untuk jualan 5x ganda berbanding 2021), tetapi yang paling penting, kami berbangga kerana membina jenama yang beretika & mesra planet, kerana kami adalah ais berasaskan tumbuhan dan karbon negatif pertama di dunia. krim,” tambahnya.

Permulaan itu telah bekerjasama dengan penasihat tindakan iklim bebas yang berpangkalan di UK untuk mengira pelepasan langsung dan tidak langsung, untuk meminimumkan dan mengimbangi pelepasan karbon sebanyak 110%.

Pelabur vegan dan beretika Erietta Kourkoulou LatsiAlbertos Revach daripada Humble Holdings dan AMVYX, dan Dimitris Georgakopoulos Zeno Capital mengetuai pusingan malaikat. Dana baharu itu akan digunakan untuk meningkatkan kehadiran domestiknya dengan mengembangkan jenama aiskrim ke saluran pasar raya.

perisa aiskrim berasaskan oat
© Rancangan(e)t Makanan

“Tidak dapat dibezakan” daripada tenusu

Bograkos berkata ais krim tanpa tenusunya berjaya kerana ia tidak dapat dibezakan daripada tenusu dalam rasa, tekstur dan pengalaman. Dia menjelaskan bahawa resipi ais krim berasaskan oat terakhir dilahirkan selepas beratus-ratus eksperimen dan berjam-jam di makmal menggunakan minuman oat sebagai alternatif kepada susu.

Pada Julai 2022, syarikat permulaan itu melancarkan kedai aiskrim pertamanya di Monastiraki, Athens, menawarkan tiga belas perisa, termasuk Triple Chocolate Brownie, Double Pistachio, Peanut butter & Caramel, dan Strawberry & Pavlova. Kedai ais krim menghidangkan ais krimnya menggunakan vegan, cawan yang boleh dimakan dan sudu yang dibuat dengan wafel dan biskut sebagai sebahagian daripada projek sifar sisa syarikat, menerangkan permulaan itu.

Grigoris Bograkos menjelaskan: “Ais krim mesra planet dan berasaskan tumbuhan kami bukanlah produk pengganti, tetapi pengganti ais krim tenusu. Kami berbangga dengan pertumbuhan kami yang mengagumkan, tetapi yang paling penting, kami berbangga membina jenama yang beretika dan mesra planet, kerana kami adalah aiskrim vegan dan karbon-negatif pertama di dunia.”

Dia menambah: “Kami sedang bersiap sedia untuk melancarkan lebih banyak kedai. Ais krim kami sudah lebih baik dan tidak dapat dibezakan daripada tenusu oleh itu tidak masuk akal untuk mengekalkan lembu dalam persamaan.”

Barisan Ais Krim Plan(e)t boleh didapati di rangkaian pasar raya domestik seperti SklavenitisAB, Pasaran Saya, Biologiko Chorio, dan Thanopoulos dan dalam talian melalui Pasaran Pop, Pasar Wolt dan E-fresh.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *