Pratonton Kejohanan AeroPress Dunia 2022

Vancouver, BC, sedang bersedia untuk menjadi tuan rumah pertandingan AeroPress global 2022, yang berlangsung pada 1-3 Disember.

OLEH ERIK ROLFSEN
KHAS UNTUK MAJALAH BARISTA

Gambar ihsan Kejohanan AeroPress Dunia

Percayai orang Kanada untuk memberikan yang pertama mereka Kejohanan AeroPress Dunia (WAC) tema hoki.

Pesaing masih belum mendarat di Vancouver untuk WAC, tetapi rasmi akaun Instagram sudah meletakkan muka mereka pada kad hoki.

WAC direka bentuk untuk menjadi acara bertenaga tinggi dan boleh diakses.

Rancangan Permainan

Sudah tentu hoki adalah permainan dengan tiga tempoh, jadi WAC telah memperkenalkan perubahan besar tahun ini. Yang dulunya pecut satu hari kini a acara tiga hari bermula dari 1 hingga 3 Disember. Itu akan memberi peserta sedikit masa untuk menarik nafas antara syif.

Hakim AeroPress memilih minuman kegemaran mereka dengan menunjuk; pesaing dengan “mata” terbanyak memenangi pusingan itu.

“Pesaing tidak selalu mendapat peluang untuk berundur dan menerima semuanya kerana ia sangat bertenaga dan terdapat banyak adrenalin,” kata Grant Gamble, pengarah kreatif Kejohanan AeroPress Dunia yang berpangkalan di Vancouver. “Mereka berkongsi idea dengan profesional dan peminat kopi dari semua negara yang berbeza ini. Bagi kami untuk dapat memberi pesaing ruang untuk sambungan dan pertumbuhan seperti itu berlaku adalah sangat bagus.”

Sejak penubuhannya pada 2008, WAC telah membezakan dirinya daripada pertandingan kopi lain dengan mengutamakan keseronokan, komuniti dan kebolehaksesan di atas segalanya. Ia bermula dengan kira-kira 3,500 pesaing dan sangat sedikit halangan untuk masuk. Sesiapa yang berpendapat mereka membuat secawan yang baik dialu-alukan pada kelayakan tempatan yang meriah, tetapi hanya beberapa dozen yang mendapat hak untuk menghadiri final dunia pertama selepas pandemik secara peribadi.

Pertandingan AeroPress terbuka kepada sesiapa sahaja, tetapi hanya segelintir yang terpilih sahaja yang layak ke Kejohanan AeroPress Dunia.

Hari 1: Latihan & Pengkondisian

Selaras dengan tema hoki, hari pertama dibilkan sebagai Latihan & Pengkondisian. Pesaing akan menerima kopi pertandingan rasmi dan memperhalusi resipi mereka. Mereka akan menghabiskan hari belajar daripada juara masa lalu dan tetamu industri kopi berprofil tinggi. Ahli membeli tiket komuniti kopi Vancouver yang berkembang maju juga boleh menyertainya.

Hari 2: Playoff

Hari kedua ialah Playoff—sehari penuh persiapan kerana hakim mengurangkan padang kepada tiga dan akhirnya menobatkan juara.

Para hakim memilih kopi kegemaran mereka daripada barisan tiga.

Hari 3: Pengambilalihan Kafe

Kemudian kopi pertandingan rasmi dan resipi pemenang akan dibawa ke 10 kafe Vancouver sebagai persediaan untuk Pengambilalihan Café hari ketiga. Kedai kopi popular ini akan membuka pintu mereka kepada mana-mana pesaing atau pelanggan yang mahukan suasana perayaan dan rasa minuman yang menang.

“Arahan panduan di sebalik semua yang kami lakukan ialah matlamat kami untuk memastikan setiap orang yang mengambil bahagian—menang, kalah atau seri—meninggalkan rasa teruja untuk bertanding semula pada tahun berikutnya,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kejuaraan AeroPress Dunia Tim Williams. “Daripada semua laporan, terdapat banyak perkara hebat yang berlaku di Vancouver, dan saya tidak sabar untuk mengalaminya bersama orang lain yang datang ke bandar.”

Dan kita tidak sabar menunggu keping pertama jatuh.

MENGENAI PENGARANG

Erik Rolfsen (beliau) ialah bekas editor di Wilayah Vancouver yang kini menulis tentang kopi di Penyair Kacang.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *