Proses Basuh dalam Gambar – Kopi PT

Kebanyakan kopi yang digunakan di seluruh dunia dihasilkan melalui proses yang dibasuhyang melibatkan penapaian biji kopi di dalam air sebelum dicuci untuk menghilangkan sisa-sisa buah ceri kopi. Proses yang dicuci memberikan hasil yang lebih konsisten daripada pemprosesan semula jadi/kering, penggilingan basah atau proses percubaan.

Di bawah, lihat langkah utama proses daripada ceri yang baru dipetik kepada kopi kulit kering. Terima kasih kepada Pemanggang Pengeluaran kami Lara Prahm, yang mengambil gambar ini semasa lawatannya ke Pesawat Finca Los di El Salvador musim sejuk lepas!

~ ~ ~

memetik

Ceri masak dipetik dan dikumpulkan. Warna harus seragam, seperti dalam gambar di bawah, tanpa sebarang pewarna kuning atau hijau di hujung ceri, yang menunjukkan buah yang kurang masak.

Mengumpul

Ceri-ceri itu dipindahkan ke dalam tangki pengumpulan berlapis jubin.

Depulping

Dari sana, ceri dihantar melalui depulper yang menghilangkan kulit dan buah yang mengelilingi benih dalam.

Menyusun

Apabila keluar dari depulper, ceri disaring mengikut saiz. Kacang yang luar biasa besar atau tidak dibuang sepenuhnya diasingkan daripada yang lain untuk memastikan bahawa lot siap adalah konsisten.

Menapai

Selepas depulp dan sorting, kopi terkumpul dalam tangki berlapik seramik untuk direndam dalam air tawar.

Mencuci

Pada ketika ini terdapat lapisan lendir yang masih melekat pada perkamen (lapisan pelindung yang membungkus benih). Biasanya kacang ditapai sehingga 18 jam dalam air, dan kemudian ia dibasuh dengan air tawar untuk mengeluarkan lendir yang tinggal dan menghentikan penapaian.

Pengeringan

Selepas dicuci, kopi parchment dihamparkan di atas katil yang ditinggikan atau patio untuk dikeringkan.

Hulling

Selepas satu atau dua minggu pengeringan, termasuk pusingan berulang untuk memastikan semua kopi kering pada kadar yang sama, biji kopi hijau mengecut dari lapisan kulit pelindungnya. Penggiling mengeluarkan kulit sebelum kopi hijau dikumpulkan dalam beg guni untuk berehat selama dua hingga tiga bulan sebelum dieksport.

Untuk melihat lebih mendalam kaedah pemprosesan kopi, baca Pemprosesan Kopi: Pengenalan atau Kaedah Pemprosesan Kopi Eksperimen, Diterangkan di blog kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *