Rahsia Kopi Berperisa

Industri kopi berperisa seperti yang kita tahu dikatakan telah bermula pada tahun 1958 dengan kopi segera berperisa. Berapa ramai di antara anda yang masih ingat tin segi empat tepat Kopi Antarabangsa General Foods?

Ini adalah ramuan segera, tambah kepada air panas dengan nama seperti Swiss Mocha, French Vanilla Café, Café Vienna, Irish Mocha Mint, dan kali pertama saya merasainya (semasa kecil) saya menyukainya. Ia seperti Coklat Panas yang canggih. Ia adalah tahun 1975 dan saya ketagih.

Sekarang jika kita benar dengan topik ini, kopi berperisa telah wujud selama beratus-ratus tahun sejak kembali ke Semenanjung Arab, dengan penambahan rempah dan kacang untuk meningkatkan profil cawan kopi.

Walau bagaimanapun, pada awal 1990-an, kami berada dalam gelombang kedua kopi istimewa dan dengan peningkatan menu minuman kafe dan variasi dengan tajuk minuman dekaden seperti karamel macchiatos dan latte krim vanila, idea perasa kopi berpindah ke zaman moden.

Pada tahun 2003, Pumpkin Pie Latte yang akan berkembang menjadi Pumpkin Spice Latte menyaksikan lonjakan 11% dalam jualan minuman dan telah menjadi salah satu minuman berperisa terlaris dalam sejarah. Bagi kebanyakan pengguna kopi, kopi sama dengan kopi berperisa.

Kini, sebagai tambahan kepada makanan utama seperti hazelnut, krim vanila, dan coklat apa sahaja, kami mempunyai penyertaan seperti marshmallow panggang, kek strawberi, donat jeli berlapis, cip coklat pudina, dan (saya gementar memikirkan) Kopi Taco Pedas.

Satu perkara yang saya tahu dari bekerja dalam kopi ialah orang yang suka kopi berperisa SUKA kopi berperisa mereka. Cuba kami kopi Kona berperisa juga jika ini adalah perkara anda.

Bagaimana Kopi Berperisa Dibuat?

Dengan beberapa pengecualian, kopi berperisa dibuat dengan cara berikut:

1. Botol sirap propylene glycol dengan minyak pati yang diekstrak (semula jadi dan tiruan) ditempah daripada syarikat yang pakar dalam bahan tambahan perisa.

2. Selepas kopi dibakar, sirap ditambah kepada sejumlah kecil kopi (sama ada biji keseluruhan atau dikisar) dan kemudian kuantiti itu ditambah kepada kumpulan kopi yang lebih besar dan perlahan-lahan diputar untuk selang masa yang telah ditetapkan.

3. Sirap propylene glycol akan mengikat dengan kacang dan anda mempunyai kopi berperisa.

Walaupun FDA menganggap propilena glikol “GRAS” (“secara amnya diiktiraf sebagai selamat”) setiap individu harus menyemak untuk melihat sama ada ia serasi dengan keperluan diet peribadi mereka. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut di sini

Kami membuat tiga kopi berperisa di ladang, Kacang Macadamia, Kacang Macadamia Coklat dan Rempah Musim Luruh secara bermusim. Kopi ini dibuat dengan cara yang sama yang saya nyatakan di atas dan sangat popular dengan pangkalan pelanggan kami.

Bolehkah saya rasa saya sendiri?

Walaupun saya mungkin seorang yang murni dalam hal kopi saya, terdapat banyak cara untuk menyedapkan kopi anda di rumah jika anda mencari sedikit keseronokan rasa.

Berikut ialah senarai perkara yang boleh anda tambahkan pada kopi anda jika anda mencari perisa tambahan:

Ais krim
Rempah (Kayu manis, pala, halia, cengkih, buah pelaga, lada)
Mentega
Krim Ireland Bailey
Garam (biasanya di atas alasan semasa membancuh)
coklat
Serbuk Coklat Panas
Sirap maple
Kulit jeruk (oren, limau, yuzu)
Susu pekat
Alkohol (Kalua, Wiski, dll)
Chicory
Ekstrak Vanila (hanya beberapa titis)
Minyak kelapa
Anis Bintang

Anda juga boleh menggabungkan beberapa ini mengikut spesifikasi anda.

Jika anda minum kopi yang sangat sedap, saya rasa anda akan mendapati bahawa kerumitan semula jadi kopi memberikan anda rasa yang luar biasa dengan sendirinya, tetapi kepelbagaian adalah rempah ratus kehidupan dan jika anda memerlukan perubahan, biarkan ahli sains gila dalaman anda bebas.

Nikmati.

Mengenai Pengarang
Matt Carter ialah seorang guru bersara (1989-2018), seorang pemuzik sambilan, petani, dan pada masa ini menguruskan Lawatan Greenwell Farms dan Operasi Kedai Runcit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *