Rakan Industri Melabur $15.3J untuk Membangunkan Barisan Baru Produk Alt-Seafood

Kanada Makanan Sedar, Makanan Fungsian Merit dan Rumpai Laut Pacifico Kanada mengumumkan perkongsian baharu untuk membangunkan rangkaian alternatif makanan laut berasaskan tumbuhan. Dicipta dengan pelaburan bersama daripada Industri Protein Kanada (PIC), barisan itu akan membawa lebih daripada 20 produk makanan laut alt sumber mampan ke kedai runcit Amerika Utara.

“Sungguh mengagumkan untuk melihat syarikat Kanada bekerjasama untuk membangunkan makanan laut berasaskan tumbuhan yang baharu dan inovatif”

Sebanyak $15.3 juta telah komited untuk projek itu, termasuk sumbangan $5.5 juta daripada PIC. Pelaburan itu dilaporkan bertindak sebagai pemangkin untuk perkongsian inovatif, dan membenarkan projek itu bergerak pada kadar yang lebih pantas dan lebih cekap.

Produk baharu itu dilaporkan akan sepadan dengan rasa dan tekstur makanan laut tradisional dengan tumpuan pada ramuan berlabel bersih. Untuk mencipta barisan itu, jenama makanan laut berasaskan tumbuhan Konscious Foods akan digabungkan Bahan-bahan yang ditanam dan diproses di Kanada, termasuk protein kacang Merit dan kanola serta rumpai laut dari Pacifico Seaweeds.

Laluan Alt-Makanan Laut Kanada
©Protein Industries Kanada

Dengan beberapa alternatif makanan lautnya sendiri yang sudah ada di kedai runcit Kanada, Konscious menjangkakan untuk melancarkan barisan makanan laut yang akan datang merentasi pasaran Amerika Utara, dan mengembangkan kehadirannya merentasi saluran runcit dan perkhidmatan makanan.

Pasukan yang berpengalaman

Menurut rakan kongsi, pertumbuhan dan kejayaan projek mereka setakat ini dibina atas kepakaran ahli pasukan kanannya, termasuk Yves Potvin, yang mengasaskan syarikat berasaskan tumbuhan yang berjaya seperti Yves Veggie Garden dan Gardein.

“Di Konscious, cef kami menggunakan kemahiran masakan mereka untuk menghasilkan makanan berasaskan tumbuhan yang tinggi menggunakan bahan-bahan berkualiti tinggi yang ringkas,” kata Yves Potvin, Ketua Pegawai Eksekutif Konscious Foods. “Kami berterima kasih atas sokongan yang diberikan oleh Protein Industries Canada, membolehkan kami membawa inovasi ke lorong peti sejuk beku runcit dan membantu pembeli membuat pilihan yang lebih baik.”

Sushi Berasaskan Tumbuhan Konscious
©Makanan Sedar

Dalam tiga tahun yang lalu, PIC dan rakan kongsi industri telah melabur lebih $485 juta untuk mengembangkan sektor makanan dan ramuan berasaskan tumbuhan Kanada.

“Pengguna Kanada sedang mencari lebih banyak pilihan makanan berasaskan tumbuhan, dan mereka mahu pilihan tersebut dibangunkan secara mampan dan di sini di Kanada apabila boleh,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Protein Industries Canada Bill Greuel.

Beliau menyambung, “Pemproses dan pengilang kami mempunyai pemikiran yang inovatif dan sumber mentah untuk melakukan itu, tetapi mereka sering memerlukan sokongan pelaburan. Protein Industries Canada berbangga menjadi salah satu rakan kongsi berpotensi mereka di kawasan itu, membantu mendapatkan makanan berasaskan tumbuhan baharu—seperti alternatif makanan laut ini—ke kedai runcit lebih awal, menyediakan pilihan makanan baharu yang sihat dan mampan kepada keluarga Kanada.”

Penyediaan Makanan Laut Alt
©Protein Industries Kanada

“Produk dalam permintaan”

“Sungguh mengagumkan untuk melihat syarikat Kanada bekerjasama untuk membangunkan produk makanan laut berasaskan tumbuhan yang baharu dan inovatif,” kata Yang Berhormat François-Philippe Champagne, Menteri Inovasi, Sains dan Industri. “Projek ini, dengan sokongan kerajaan persekutuan, sedang membina kapasiti, memanfaatkan perkongsian dan mewujudkan lebih banyak pekerjaan serta pertumbuhan ekonomi, sambil menyampaikan produk dalam permintaan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *