Rantaian Bekalan Biji Kopi

Rantaian Bekalan Biji Kopi

Kira-kira 2.25 bilion cawan kopi digunakan di seluruh dunia setiap hari. Sebelum biji kopi mencapai cawan pagi anda, mereka melalui proses yang kompleks dalam rantaian bekalan kopi. Ketahui cara minuman kegemaran yang penuh dengan tenaga ini dibuat dari awal hingga akhir.

Rantaian Bekalan Kopi

Ia mengambil 10 langkah untuk menghasilkan secawan kopi. Ikuti perjalanan ramuan dari biji ke minuman:

  1. Berkembang: Dua jenis tumbuhan tropika tumbuh terutamanya di Amerika Selatan, Afrika, dan Asia pada ketinggian tinggi. Coffea arabica menawarkan perisa kompleks dengan kurang kafein untuk minuman istimewa. Biji Coffeea canephora (robusta) mempunyai rasa yang lebih kuat yang biasanya digunakan untuk adunan segera dan espreso.
  2. Penuaian: Tumbuhan menghasilkan tanaman pertama mereka selepas kira-kira empat hingga tujuh tahun dan terus menghasilkan buah selama sekitar 25 tahun. Setiap buah kopi mengandungi dua biji. Anda boleh menuainya sama ada dengan tangan atau dengan mesin.
  3. Pemproses: Selepas dipetik, buahnya kering di bawah sinar matahari. Mereka melalui mesin pulping untuk mengeluarkan kulit luar dari kacang. Kemudian, saluran air memisahkan kacang mengikut berat.
  4. Pengilangan: Pada peringkat kilang kering, sebarang kekotoran dikeluarkan. Proses penggilingan mengeluarkan lapisan lain. Dari situ, pengasingan membezakan kacang mengikut ketumpatan, saiz dan warna.
  5. memanggang: Kacang mentah memasuki dram yang telah dipanaskan lebih kurang 240 darjah. Bergantung pada jenis panggang, kacang berputar dalam dram selama kira-kira 12-18 minit. Mereka keluar dari dram pembakar dan menyejukkan dalam dulang besar.
  6. Pembungkusan: Kacang kemudian dibungkus ke dalam beg, cawan, atau buah yang disiram nitrogen. Bahan seperti foil laminate melindungi produk daripada oksigen, cahaya dan kelembapan.
  7. Penghantaran: Kacang dihantar melalui darat dan udara. Penghantaran pukal boleh sampai ke lokasi domestik dan antarabangsa. Pembeli biasanya termasuk pengedar, peruncit, dan kadangkala terus kepada pengguna.
  8. Pengisaran: Penyediaan kopi di rumah boleh melibatkan proses mengisar untuk membuat persediaan untuk membancuh. Kehalusan kisar bergantung pada kaedah membancuh. Anda boleh mengisar kacang dengan tangan atau dengan mesin.
  9. Pembuatan bir: Menambah air panas membancuh kopi dalam pelbagai cara. Sesetengah kaedah memerlukan air bertekanan untuk melalui dasar (espresso), atau air boleh bercampur terus dengan dasar dan curam (french press).
  10. Minum: Kini anda boleh menikmati kopi anda!

Hubungi Joe’s Garage Coffee

Joe’s Garage Coffee membekalkan kopi untuk syarikat dari semua saiz. Rantaian bekalan biji kopi turnkey kami menguruskan segala-galanya dari awal hingga akhir dengan mengambil kira pilihan tepat anda. Capai sebarang rasa yang anda inginkan dengan perkhidmatan pembuatan kami untuk jenama yang semakin berkembang.

Untuk bermula, hubungi 206-466-5579 atau isikan borang hubungan hari ini!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *