RC Cork Chile: Fesyen Mampan Eko Menjaga Planet – ahli vegkonom

RC Cork ialah syarikat permulaan Chile yang menghasilkan 100% kulit gabus vegan semula jadi dan ekologi untuk mencipta produk fesyen seperti beg, beg galas, dompet, kasut dan aksesori.

Carmen Gloria Rodriguez, pengasas RC Cork, yang ingin berinovasi dalam pasaran fesyen dengan bahan berkualiti tinggi dan mesra alam, mendapati fabrik gabus semula jadi adalah pilihan yang tepat untuk menggantikan kulit tradisional.

kulit kayu oak gabus bertimbun dalam stok
© RC Cork

Kemampanan pokok oak gabus

Rodriguez menjelaskan bahawa pokok oak gabus tumbuh hanya di negara Mediterranean dan boleh hidup sehingga 300 tahun. Semasa hayat mereka, pemotong pakar mengeluarkan kulit kayu tanpa merosakkan pokok. Setiap sembilan tahun, kulit kayu tumbuh semula, mengeluarkan CO2 dari udara.

Hutan gabus Portugis – tempat asal bahan mentah syarikat – menyokong salah satu tahap biodiversiti tertinggi di dunia, termasuk lynx Iberia, helang empayar Iberia, rusa Barbary, dan banyak spesies burung nadir serta kulat, pakis, dan tumbuhan lain.

“Kami mempromosikan fesyen eko-lestari yang menjaga planet ini kerana kami tidak menebang pokok, kami tidak membunuh haiwan, dan kami tidak mencemarkan air, kata syarikat itu.

beg kulit vegan merah dan coklat gabus rc
© RC Cork

Dunia gabus sedang berkembang

RC Cork menghasilkan fabriknya di Portugal menggunakan hanya kulit gabus berkualiti tinggi dan pewarna semula jadi. Syarikat itu menggambarkan kulit gabus vegannya sebagai anjal, ultra-cahaya ultra, kalis air dan tahan api. Ia mengatakan ia juga mempunyai ciri antipeluh dan hypoallergenic, menjadikannya sesuai untuk semua orang.

Permulaan Chile mempunyai rangkaian produk fesyen, termasuk pelbagai model kasut, beg dan dompet. RC Cork mempunyai rancangan untuk melancarkan barisan haiwan peliharaan pada 2023 dan koleksi pakaian kulit vegan dalam tempoh lima tahun akan datang.

Menurut Rodriguez, syarikat itu bersedia untuk berkembang ke pasaran Chile yang lain dan memperkenalkan produknya di Mexico, Colombia, dan Peru. Ia merancang untuk membuka francais di Amerika Syarikat.

Sejak penubuhannya pada 2019, RC Cork telah menjual DTC di seluruh Chile melalui tapak webnya dan memiliki kedai batu bata dan mortar di Las Condes, di Santiago. Produk RC Cork juga dijual di platform seperti Falabella, Linio dan Paris.

“Apabila fabrik gabus dicipta, ia pertama kali dihasilkan dalam warna kuning air semula jadi. Walau bagaimanapun, fesyen dan zaman berkembang, begitu juga dunia gabus, jadi warna-warna itu dilaksanakan sedikit demi sedikit. Perlu diingatkan bahawa pewarna kami adalah 100% semulajadi, “tambah Rodriguez.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *