Resipi Jagung dengan Kacang Hitam dan Epazote – Rancho Gordo

Cetak

salad

Sisi

Vegetarian

Saya mempunyai satu paun jagung beku dalam peti sejuk saya dan saya cuba sedaya upaya untuk benar-benar menggunakan apa yang ada di dalamnya. Saya sangat pandai memasukkan barang ke dalam petak penyejuk beku tetapi saya tidak begitu berbakat untuk menggunakannya. Saya tidak suka membazir makanan, jadi walaupun jagung masuk ke pasar tani dan kedai, saya menggunakan beku.

Ia adalah hidangan yang baik dan saya bercadang untuk membuatnya lagi dan lagi. Biji jagung pop dan kacang menjadikannya kelihatan berkrim dan memanjakan. Saya menggunakan epazote, rumpai indah yang kebanyakannya terkenal dengan perasa kacang hitam di Oaxaca tetapi ia adalah rakan kongsi semula jadi untuk jagung, cendawan dan quesadilla. Saya menanamnya tetapi saya sering melihatnya di pasaran Mexico dan di sepanjang landasan kereta api. Jika anda tidak mempunyai akses kepada yang segar, sila jangan gunakan yang kering. Ia tidak bernilai. Anda boleh menggantikan ketumbar atau pasli dan saya tidak akan menilai anda jika anda tidak menilai saya kerana menggunakan jagung beku pada bulan Julai.

  • 1 paun jagung beku
  • 1/2 bawang, dicincang
  • 2 ulas bawang putih, dikisar
  • 2 sudu besar minyak zaitun
  • 1 cawan masak, toskan kacang Rancho Gordo Midnight Black, Ayocote Negro atau Santanero Negro Delgado
  • 1/4 cawan epazote segar yang dibungkus longgar, dicincang
  • Garam dan lada

Hidangan 2 hingga 4

  1. Letakkan jagung dalam periuk dengan kira-kira setengah inci air dan biarkan mendidih. Teruskan masak sehingga jagung telah terpisah dan tidak lagi beku tetapi tidak cukup masak, kira-kira 3 minit. Toskan dan simpan jagung, buang airnya.
  2. Dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih dalam minyak zaitun di atas api sederhana, sehingga masak, kira-kira 5 hingga 8 minit. Masukkan kacang dan jagung simpanan dan panaskan. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa. Tos perlahan dengan epazote dan hidangkan.
  3. Ini juga boleh dihidangkan pada suhu bilik dan juga sejuk sebagai salad.


← Catatan Lama

Catatan Baru →

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *