Roslin Tech Kutip £11J, Berhasrat Menjadi Pembekal Talian Sel Haiwan Terkemuka untuk Daging Tertanam – ahli veg

Scotland Roslin Technologies telah mengumpulkan £11 juta dalam pusingan pembiayaan Siri A, menyemarakkan misinya untuk menjadi pembekal utama barisan sel haiwan untuk digunakan dalam daging yang ditanam. Pusingan itu diketuai oleh pelabur sains hayat Novo Holdings.

Roslin terkenal sebagai satu-satunya pembekal komersil sel stem pluripoten, yang boleh memperbaharui diri tanpa terhingga dan berkembang menjadi pelbagai jenis tisu haiwan. Syarikat itu sudah membekalkan pelanggan di Amerika Utara, Eropah, Asia dan Timur Tengah.

Dengan bantuan pembiayaan itu, Roslin akan mengembangkan portfolio barisan selnya dan seterusnya membangunkan protokol untuk meningkatkan selnya menjadi biojisim kompetitif kos untuk pengeluaran daging.

Roslin Technologies
© Roslin Technologies

Mempercepatkan pembangunan

Pada musim panas 2021, Roslin melantik Ketua Pegawai Eksekutif baharu Ernst van Orsouw untuk memulakan pemacu pengkomersilan untuk platform sel stemnya. Lima bulan kemudian, syarikat itu menerima geran £1 juta daripada kerajaan UK untuk mengembangkan lagi portfolionya.

Kemudian, bulan lepas, Roslin mendedahkan ia telah membangunkan teknologi baharu yang inovatif untuk mengalih keluar variasi antara kelompok sel. Syarikat percaya ini boleh mengurangkan kos media kultur sel sebanyak 61%.

“Kami teruja untuk mengalu-alukan Novo Holdings dan pelabur lain dalam perjalanan kami untuk menambah baik sistem makanan. Dengan pelaburan dan sokongan strategik, kami boleh mempercepatkan pembangunan sel yang lebih baik untuk sektor ini dan memberi tumpuan untuk menjadikan pelanggan kami berjaya,” kata van Orsouw.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *