Salad Cranberry Lobak Merah – Gigitan Selatan

Resipi untuk Salad Cranberi Lobak Merah ini menukar kismis klasik dengan cranberi kering dan menambah nanas, pecan panggang dan lemon untuk bahagian yang cerah, segar dan rangup yang akan disukai keluarga anda!

Wortel Cranberry Salad dalam mangkuk biru

Ok, saya akan mengaku. Saya bukan peminat kismis. Sebenarnya, itu meletakkannya agak sederhana. Saya mempunyai penghinaan yang cukup kuat untuk perkara-perkara itu. Tetapi saya suka lobak merah. Jadi apabila seseorang bertanya kepada saya pada hari yang lain sama ada saya suka salad kismis lobak merah, saya berkata, “Tidak, saya tidak suka kismis.” Tetapi terlintas di fikiran saya bahawa saya boleh menukar kismis dengan cranberry kering. Saya telah melakukannya dalam resipi lain seperti Icebox Fruitcake nenek saya, jadi mengapa tidak di sini?

Wortel Cranberry Salad dalam mangkuk biru

Jadi, saya mengambil salad kismis lobak merah klasik, menukar kismis itu keluar, mengubah suai sedikit dan menambah nanas dan pecan panggang ke dalam adunan untuk but. Hasilnya adalah salad yang segar, rangup dengan rasa manis dan keenakan yang sangat saya sukai.

Wortel Cranberry Salad dalam mangkuk biru

Cabaran terbesar dalam membuat salad ini adalah memarut lobak merah. Ia mengambil sedikit masa dan mengambil sedikit gris siku jika anda menggunakan parutan kotak sekolah lama. Menggunakan lampiran mencarik pada pemproses makanan atau pengadun anda akan menjimatkan banyak masa.

Anda juga boleh menggunakan beg lobak mancis 10 auns untuk memudahkan proses, tetapi saya dapati teksturnya agak berbeza dan tidak seperti yang saya mahukan. Namun, jika anda kekurangan masa atau tidak mempunyai cara untuk mencincangnya, lobak merah mancis akan berfungsi.

Wortel Cranberry Salad dalam mangkuk biru

Beberapa perkara yang perlu diperhatikan:

Resipi memerlukan kira-kira 6 lobak merah bersaiz sederhana. Saya mendapati bahawa kira-kira 1 paun lobak merah. Setelah diparut, anda memerlukan 3 1/2 hingga 4 cawan.

Saya memilih untuk merendam cranberi saya dalam jus nanas yang telah dikeringkan dan sedikit air panas (cukup untuk menutupnya) untuk membuat mereka gemuk, tetapi ia bukan satu keperluan.

Ya, anda boleh menggunakan kismis dalam resipi ini – kismis biasa atau emas.

Apabila ia datang kepada pecan tersebut, memanggangnya menambah keenakan yang mendalam dan meningkatkan rasa. Letakkannya dalam ketuhar 350° selama kira-kira 5 minit jika ia berkeping-keping atau 7 hingga 8 minit jika ia separuh. Hanya keluarkan apabila ia menjadi wangi. Anda juga perlu membiarkannya sejuk sepenuhnya sebelum menambahkannya ke dalam salad.

Jika anda membenci diri sendiri, anda boleh menukar mayo dengan yogurt greek. (Sekadar bergurau, sudah tentu – mungkin. 😆)

Apabila ia datang untuk mengupas lobak merah itu, ia adalah perkara keutamaan. Jika digosok dengan baik, tidak salah untuk memakan kulitnya. Sesetengah orang mengatakan bahawa mereka mempunyai rasa “tanah”, jadi anda pasti boleh mengupasnya jika anda suka.

Kad Resipi

Salad Kranberi Lobak Merah

Nota

*Anda boleh menukar lobak merah parut dengan 1 (10 auns) beg lobak merah batang mancis, jika mahu. Teksturnya agak berbeza, tetapi ia tetap sedap.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *