Sekarang (Akhirnya) Musim Ethiopia – Kopi Diraja

OK, sebenarnya kami telah menerima kopi Ethiopia selama berbulan-bulan sekarang, tetapi melainkan anda membuat tempahan ke hadapan dengan kami, anda mungkin tidak melihat banyak, jika ada, tersedia dalam Senarai Tawaran SPOT kami. Ini kerana mereka semua telah menjual habis sebelum ketibaan, atau tidak lama selepas itu.

Dengan gembiranya, kita hampir mencapai tahap jisim kritikal apabila kopi yang mencukupi tiba sekali gus malah lot terbaik akan tersedia untuk sampel dan pembelian SPOT. Ini juga bermakna kita akan mempunyai pelbagai jenis gaya untuk memenuhi setiap keperluan. Tetapi walaupun Gred 4 adalah sah dan layak, saya memilih untuk menumpukan di sini pada beberapa kualiti yang menonjol dalam baris gilir ketibaan bulan September kami.

Pengeluar Wanita

Tidak dinafikan, perkara paling menarik tentang landskap pasca-ECX ialah keupayaan untuk membeli kopi terus daripada petani kecil, atau seperti yang sering berlaku, kumpulan kecil petani gabungan yang kini bekerja secara bebas daripada Kesatuan yang lebih besar. Adalah mustahil untuk tidak menyedari betapa hampir semua petani adalah lelaki. Dengan beberapa pengecualian, termasuk Marta Alemu (yang kopi kembali untuk acara Crown Jewel tahun ini pada bulan Oktober) dan Bedhatu Jibicho (yang diakui, pada usia lebih 80 tahun, tidak lagi banyak bercucuk tanam pada hari ini), hanya ada yang tidak telah banyak ladang milik wanita untuk dibeli, terutamanya di hujung spektrum yang lebih kecil dan sederhana. Seperti yang boleh dibuktikan oleh sesiapa sahaja yang pernah melawat Ethiopia, ini bukan kerana wanita tidak terlibat dalam industri kopi di sana. Mengetepikan norma jantina Ethiopia, dengan sukacitanya kami menambah tiga petani kopi wanita baharu pada barisan kami musim ini: Hirut Shallo, Tewabech Tilo dan Tewabech Shasho.

Selepas hampir 20 tahun membeli kopi Ethiopia, saya boleh mengatakan Gedeb adalah kawasan kegemaran saya di negara pengeluar kegemaran saya. Saya tahu saya tidak sepatutnya bermain kegemaran, tetapi saya tidak boleh menahannya. Gabungan keasidan berair dan perisa buah yang besar dan melenting dalam kedua-dua gaya pemprosesan yang berasal dari daerah altitud super tinggi ini menjadikannya nombor satu dalam senarai saya.

28586 Ethiopia Yirgacheffe Gedeb 1 Basuh Organik Beriti 113 Beg Grainpro – ETA: Sep 05,
28869 Ethiopia Yirgacheffe Gedeb 1 Beg Chelbesa Grainpro Organik Semulajadi – ETA: 05 Sep,
27676 Ethiopia Gedeb 1 Beg Gotiti Grainpro Bank yang Dicuci – ETA: 14 Sep,

Anggun & Ditapis

Dengan itu, saya menyedari bahawa profil kopi Gedeb yang lebih besar dan membanggakan bukanlah perkara yang anda atau pelanggan cari. Kadang-kadang anda mahukan sesuatu yang tebal, kadang-kadang anda mahukan sesuatu yang lebih elegan dan halus. Untuk kumpulan yang terakhir, kami mempunyai pilihan daripada Hambela, Konga (Kochere) dan Aricha (Yirgacheffe) yang akan tiba yang sepatutnya sesuai dengan bil dengan baik.

28452 Ethiopia Guji Hambela 1 Alka Organik yang Dicuci – 102 Beg Grainpro – ETA: 05 Sep,
27092 Ethiopia Yirgacheffe 1 Beg Aricha Adorsi Grainpro yang Dicuci – ETA: 14 Sep,
28511 Ethiopia Yirgacheffe 1 Beg Organik Konga Grainpro yang Dicuci – ETA: 27 Sep,
28119 Ethiopia Yirgacheffe 1 Beg Konga Grainpro Organik Semulajadi – ETA: 27 Sep,

Semulajadi yang tidak boleh dilepaskan di Madison, WI

Akhir sekali, bagi anda yang berada di bahagian atas Midwest, saya akan terlepas jika saya tidak menyebut Shantawene Natural ini yang telah kami tuju ke gudang Madison, WI kami. Disebabkan sifat unik landskap logistik global tahun ini, kami terpaksa menjadi lebih kreatif berbanding sebelum ini dalam menghantar kopi. Ini bermakna menggunakan pintu masuk bukan tradisional (bagi kami) untuk membawa kopi kami ke Amerika Syarikat (Charleston, Norfolk, Halifax?!?). Ini adalah kopi istimewa dan bukan kopi yang biasa kami hantar terus ke Madison. Gabungan unik Raspberi merah masak dan Key Lime memberikan anda ledakan keasidan buah-buahan di hadapan, tetapi bunga melati dan bunga rampai berlarutan yang berubah menjadi vanila di bahagian belakang palet tidak boleh dilepaskan. Kira-kira sebaik gaya semula jadi yang bersih.

28640 Ethiopia Sidama 1 Beg Shantawene Grainpro Organik Semulajadi – ETA: 14 Sep,

Anda boleh melihat semua tawaran Ethiopia di sini. Ingin bercakap tentang kopi Ethiopia dengan seorang peniaga? Hantarkan kepada kami talian: [email protected]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *