Selamat datang ke 4 ahli Relais Desserts baharu – Relais Desserts


Setiap daripada mereka memohon keahlian dan disokong oleh 2 “penaja”. Mereka kemudiannya dikunjungi oleh panel keahlian untuk mengesahkan permohonan mereka.

Apa yang tinggal untuk mereka lakukan ialah melakukan demo di hadapan patissers Relais Desserts, dan mempersembahkan karya seni. Mereka semua 4 menjalankan misi dengan cemerlang sekali gus membolehkan mereka menyertai persatuan.

Gambar dari pembentangan jaket Relais Desserts dan plak yang boleh mereka tampal di kedai mereka. Mereka telah disampaikan oleh Vincent Guerlais, Presiden persatuan dan Jeff Oberweis dan Pierre Hermé, naib presiden.

Persembahan setiap orang:

ALEXANDRE GELY DALAM POITIERS

Orang asli Poitiers ini, yang sangat terikat dengan tanah airnya, memulakan perantisannya dengan Alain Rigaud di Saint-Julien-l’Ars, yang akan memberinya rasa untuk profesion itu.

Walau bagaimanapun, pertemuan dengan Encik Bernard Andrieux, pemilik la maison Fink pada masa itu, yang akan mengubah segala-galanya untuknya dan mewujudkan cinta untuk coklat. Dia akan melanjutkan pelajarannya dengan diploma vokasional, termasuk kursus pelengkap dalam pembuatan coklat.

Pada tahun 2005, beliau telah diupah di Paris dalam salah satu patisseries terbaik di Saint-Germain-des-Prés, iaitu Gérard Mulot, di mana beliau naik ke semua peringkat. Beberapa tahun kemudian, dia berpeluang pulang ke tanah air dan mengambil alih daripada mentornya. Hari ini telah menerajui patisseries Fink selama lebih daripada 10 tahun, dia gembira dapat menyampaikan minatnya kepada perantisnya.

Pencuci mulut dan persembahan oleh Alexandre Gely

DAVIDE COMASCHI DI MILAN

Selepas kajian cemerlang di Itali, chef ini telah mendaki dunia patisserie dalam beberapa tahun sahaja. Diiktiraf oleh rakan-rakannya untuk kedua-dua bakat dan pengetahuannya, dia memenangi pelbagai hadiah termasuk pingat emas di Kejohanan Itali 2008, dan pingat perak di Piala Patisserie Dunia.

Adalah wajar bahawa pada tahun 2013 dia akan menjadi juara yang diidamkan dalam pertandingan Masters Coklat Dunia dengan arcanya “Forever Taste”, yang berukuran lebih daripada dua meter tinggi. Pada 26 Oktober 2020, David juga menerima Anugerah Sarjana Seni & Kraf di Itali.

Beliau merupakan chef termuda pernah menerima anugerah ini.

Hari ini David Comaschi ialah pengarah Pusat Akademi Coklat di Milan dan terus menarik perhatian orang awam dan rakan-rakannya dengan idea-ideanya yang menggabungkan reka bentuk, kemegahan dan kegembiraan.

Pencuci mulut dan persembahan Davide Comaschi

LEMBAH VINCENT DI SABLES D’OLONNE

Vincent Vallée menemui dunia katering dan pastri pada usia yang sangat muda berkat kerja percutiannya di restoran ibu bapanya “Villa Dilecta” 1 Michelin guide macaron. Tergoda dengan kemungkinan kreatif yang ditawarkan oleh patisserie, dia menjalankan perantisan pada usia 15 tahun dengan Jean Claude David (pembuat ais krim terbaik di Perancis). Dia lulus diploma patisserie vokasional dan memenangi gelaran Perantis Terbaik Vendee.

Dia menyertai pasukan Alain Chartier (Relais Desserts, pembuat ais krim terbaik di Perancis dan juara dunia pencuci mulut beku) untuk memperoleh kelayakan pelengkapnya, dan diploma teknikalnya sebagai patissier. Dia bekerja selama tiga tahun dengan Patrick Gelencser, seorang master coklat yang ghairah (Relais Desserts), di mana dia menemui kerja “Bean to Bar” yang ghairah dan menuntut.

Dalam pencarian ufuk baharu, dia bertolak ke Barat Daya dan menjadi ketua makmal pastri / coklat di Thierry Bamas (pastri terbaik di Perancis dan juara dunia pencuci mulut sejuk beku).

Dengan semangatnya untuk cemerlang, dia sentiasa mengambil bahagian dalam pertandingan, dengan cara ini menyuburkan keperluan seni dan teknikalnya. Pengalamannya dan sokongan mentornya telah membolehkannya menang dengan gelaran Master Coklat Dunia dengan menawarkan ciptaan rasa yang keseimbangannya dibangunkan dengan teliti dan penuh semangat kepada saat harmoni yang sempurna.

Pencuci mulut Vincent Vallée dan sekeping persembahan

MARIJN COERTJENS, DI GHENT, BELGIUM

Sejak kecil, Marijn tahu bahawa kecintaannya terhadap pastri dan coklat akan membawanya dalam perjalanan yang jauh. Latihan pertamanya di Jepun menandakan inspirasi kreatifnya. Patisserie Ducobu yang terkenal di Waterloo, tempat dia berlatih
dalam persekitaran yang baik hati Marc Ducobu (Relais Desserts), juga memainkan peranan yang menentukan dalam identitinya sebagai tukang coklat / patissier.

Pada tahun 2007, Marijn menerima pengiktirafan kebangsaan apabila beliau dipilih sebagai Juara Coklat Belgium di Final Masters Coklat Belgium. Kemudian, di peringkat dunia dia menerima pingat gangsa di Kejohanan Patisserie Dunia 2011 di Lyon.

Marijn kemudiannya menguruskan pasukan Semenanjung Hong Kong selama 5 tahun sebagai pembuat coklat. Pada 2015, beliau memenangi gelaran Juara Coklat Belgium untuk kali kedua. Pada tahun yang sama, dia mengambil bahagian dalam Kejohanan Dunia Coklat Masters di Paris, di mana dia menerima pingat gangsa.

Pada 2016 beliau membuka syarikatnya di Ghent.

Pencuci mulut Marijn Coertjens dan sekeping persembahan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *