Sempera Organics Melancarkan Mamu – Protein ‘Pertama Sejenisnya’ Diperbuat Daripada 3 Spesies Cendawan

Sempera Organik mengumumkan pelancaran Mamu, protein center-of-the-plate baharu yang bertujuan untuk menyediakan sumber protein yang sangat serba boleh, berkhasiat dan mampan. Disifatkan sebagai ramuan “yang pertama seumpamanya”, Mamu dihasilkan daripada tiga spesies cendawan dan kacang ayam, menggunakan kedua-dua keseluruhan cendawan dan akar miselium.

“Mamu berpotensi mencipta kategori makanan baharu yang secara asasnya boleh mengubah persepsi pengguna dan penggunaan alternatif kepada protein haiwan.”

Dicipta dengan teknologi proprietari, Mamu hanya menampilkan enam bahan: tiga spesies cendawan (shiitake, tiram raja, butang putih) kacang ayam, minyak dan air. Tidak seperti kebanyakan pengeluar daging cendawan, Mamu menggunakan kedua-dua miselium (struktur akar) dan badan buah cendawan yang boleh dilihat.

Protein bukan-GMO, serat tinggi direka bentuk untuk disesuaikan tanpa henti kepada pelbagai jenis aplikasi memasak, termasuk menumis, memanggang, menggoreng, membakar, merebus, memanggang dan membakar.

Mangkuk Mi Ibu
©Kelly Pullieo

“Berair dan berperisa”

“Mamu mengekalkan kelembapan sepanjang proses memasak, menghasilkan pengalaman yang berair dan berperisa,” kata chef dan Ketua Pegawai Kulinari Mamu, Srijith Gopinathan. “Ia membeku dengan baik, mencair dan masak dengan cepat, mudah menyerap rasa dan menghasilkan hidangan siap yang lazat setiap kali.”

Terima kasih kepada asas cendawannya, Mamu secara semula jadi penuh dengan rasa umami, dan Sempera berkata miselium menapai kacang ayam untuk menjadikannya lebih bioavailable sambil menghilangkan lektin. Mamu kini ditawarkan dalam tekstur tanah dan kini boleh didapati di restoran California terpilih, termasuk Ettan di Palo Alto.

Mamu Vegan Protein
©Kelly Pullieo

Pakar kulat

Mamu dicipta oleh pasukan pakar cendawan Sempera dan Chef Srijith Gopinathan yang dibintangi Michelin. Syarikat itu pada asalnya bermula sebagai pembekal bahan-bahan berfungsi untuk makanan tambahan, makanan dan minuman menggunakan teknologi fungi-as-a-platformnya.

Pada awal 2022, ia telah dijemput untuk menyertai inkubator makanan San Francisco MISTA untuk membantu menyelesaikan masa depan makanan mampan.

“Pelancaran Mamu oleh Sempera Organics merupakan peristiwa penting bagi industri makanan,” kata Scott May, Ketua MISTA. “Mamu berpotensi mencipta kategori makanan baharu yang secara asasnya boleh mengubah persepsi pengguna dan penggunaan alternatif kepada protein haiwan tradisional.”

Pencipta Mamu
©Kelly Pullieo

Penyelesaian “Tiada kompromi”.

“Apabila mencipta Mamu, kami terfikir sendiri – bukankah bagus untuk mempunyai sumber makanan yang lazat, diperbuat daripada cendawan dalam langkah paling sedikit yang bersih, bebas bahan kimia dan rasanya lazat?,” kata pengasas dan CEO Mamu Nirmal Nair . “Jadi kami berhasrat untuk melakukan perkara itu. Orang ramai terbuka untuk makan lebih sedikit daging, tetapi tidak mahu berputus asa dengan kegembiraan makan makanan lazat kegemaran mereka. Mamu ialah penyelesaian tanpa kompromi itu.”

“Perjalanan Mamu baru sahaja bermula,” kata Chef Srijith Gopinathan. “Kami secara aktif mencari maklum balas daripada tukang masak dan pengusaha restoran untuk menambah baik ramuan dan menjadikannya benar-benar berkesan.”

Mamu kini menghantar terus ke perkhidmatan makanan dan pengendali restoran di kawasan Teluk San Francisco. Untuk maklumat lanjut, lawati eatmamu.com.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *