Sertai kami dalam lawatan henti-henti ke India dan Colombia

Sertai kami dalam lawatan henti-henti ke India dan Colombia untuk mencari kacang terbaik untuk dikongsi dengan anda, ihsan daripada pemanggang pilihan kami, Neighborhood Coffee Roasters.

Kopi dari IndiaLadang Ratnagiri

Ladang kopi khusus seluas 117 hektar, Ratnagiri menghasilkan jumlah kopi yang mengagumkan.

Estet itu mengamalkan pertanian organik dan biodinamik, serta diperakui Rainforest Alliance. Ia juga menempatkan lebih 48 spesies burung, serta monyet, babi hutan, harimau bintang, harimau, dan gajah.

Di seluruh dunia, kopi Ratnagiri Estate ialah pilihan popular bagi mereka yang mencari rasa yang enak. Selain tertakluk kepada piawaian kualiti tinggi, ladang itu mempunyai bekalan air sendiri daripada dua aliran air tawar yang mengikut garis panduan ketat kualiti kerajaan dan papan kawalan pencemaran.

Kualitinya adalah hasil langsung daripada dorongan untuk kecemerlangan, ditambah dengan keinginan untuk melindungi dan mengekalkan persekitaran subur di mana ia ditanam & diproses.

Profil Rasa Ratnagiri

Aneka jenis Catuai panggang omni dengan nota hazelnut, coklat susu dan gula perang.

Kopi ini sesuai untuk ekspreso, mokapot, AeroPress, dan cafetiere, tetapi rasanya juga enak dalam penapis dan penuang bir.

Alat serba boleh yang boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Kopi Colombia – Argelia

The Kumpulan Persatuan Pengubah Kopi Khas dan Pemasar Argelia Cauca (ARGCAFFE) berkongsi sejarah dengan banyak pengeluar lain.

Lima tahun lalu, sekumpulan kecil pengeluar dari kawasan kejiranan mula bekerjasama untuk mencapai harga yang lebih baik untuk kopi mereka.

Matlamat masa depan ARGCAFEE termasuk melaksanakan program insentif pengurangan koka di mana pengeluar akan diberi harga premium yang dipertingkatkan jika mereka memilih untuk menanam semula bahagian tanah mereka dengan kopi dan bukannya koka.

Profil Perisa Argelia

Ia mempunyai rasa Colombia klasik, dengan banyak juiciness dan keasidan ceri, dan kemudian sejumlah besar karamel. Perhatikan sedikit epal toffee untuk menyeimbangkan.

Seperti Ratnagiri, Argelia boleh dibancuh dalam apa jua cara dan dinikmati pada bila-bila masa sepanjang hari.

Pemprosesan Kopi yang Dicuci Sepenuhnya

Dicuci sepenuhnya, atau “proses basah”, merujuk kepada proses memerap ceri kopi dengan mesin, yang menghilangkan kulit luar merah dan kuning buah-buahan. Sebaik sahaja ini dilakukan, benih kemudian ditapai dalam air selama 1-2 hari, atau kadang-kadang lebih lama.

Gula dan asid amino dibebaskan semasa penapaian, yang memberikan kopi rasa lazatnya.

Dalam pemprosesan kopi, membasuh adalah kaedah yang paling biasa dan selalunya menghasilkan kopi berkualiti terbaik.

Proses ini menghasilkan beberapa kopi terbaik dan paling mahal di dunia.

Colombia – Roda Dekaf EA

Colombia menghasilkan beberapa kopi terbaik dunia, dan tawaran tanpa kafein negara tidak terkecuali.

Huila dibahagikan dengan Sungai Magdalena, yang mengalir melalui Pergunungan Cordillera. Ladang kopi ditemui di lereng barat dan timur banjaran gunung, pada ketinggian yang sangat tinggi. Inilah sebabnya mengapa kopi dari rantau Huila terkenal dengan keasidan yang kompleks.

Keasidan, kemanisan dan aroma kopi Huila menjadikannya asal kopi kegemaran di kalangan pemilik pembakar dan kafe.

Profil Rasa Huila

Campuran panggang ringan hingga sederhana ini menampilkan nota puding gula-gula melekit, coklat dan ceri hitam. Sangat bersih dan menyegarkan.

Ia sesuai untuk semua jenis kaedah membancuh, termasuk espresso dan cafetiere.

Proses Dekaf Etil Asetat (EA).

Dengan proses inovatif yang dicipta di Colombia, di mana tebu tumbuh dengan banyaknya, struktur selular biji kopi dipelihara malah dipertingkatkan untuk rasa manis yang lebih baik.

Penapaian molase yang diperoleh daripada tebu digunakan untuk menghasilkan etanol. Menggunakan etanol dan asid asetik, etil asetat (EA) dicipta.

Biji kopi basah direndam dalam air untuk meningkatkan kandungan lembapan dan membebaskan kafein. 97% daripada kafein dikeluarkan semasa proses ini.

Temui Pembakar Kopi Kejiranan

Pada 2014, Chris Holloway dan Ed Peck mengasaskan Neighborhood Coffee Roasters, kilang panggang istimewa pertama Liverpool.

Pada asalnya peniaga kopi hijau, mereka membantu pemanggang kecil disediakan di UK, dan apabila mereka menyedari Liverpool memerlukan pemanggang khusus, mereka berjaya melakukannya.

Mereka kini telah berkembang menjadi satu pasukan yang terdiri daripada 12 orang, memindahkan premis dua tahun lalu (pada permulaan penutupan UK yang pertama pandemik Covid-19), dan sedang dalam proses mendapatkan pemanggang yang lebih besar untuk memenuhi permintaan, tetapi pendekatan syarikat , nilai dan etos kekal tidak berubah. Mereka berharap untuk terus berkembang, menambah pasukan, dan memperkenalkan lebih ramai orang kepada secawan kopi yang hebat.

Keghairahan dan kecintaan terhadap kopi terserlah melalui cara sumber, cawan dan pemanggangan kopi, serta cara ia terus membawakan kepada kita adunan yang luar biasa.

Pendekatan Etika Kejiranan

Adalah menjadi misi mereka untuk menjadikan kopi istimewa boleh diakses oleh seberapa ramai orang yang mungkin, untuk menyahmistikannya dan menjadikannya mudah didekati. Mereka berusaha untuk membina hubungan jangka panjang dengan pembekal mereka, melawat mereka dengan kerap, dan mewujudkan kejiranan global pengeluar dan pencinta kopi.

Bagi mereka, adalah penting untuk bertemu dengan petani, mengenali mereka dan melihat orang ramai menikmati hasil kerja keras mereka di seberang dunia. Orang ramai adalah teras kepada pengalaman – pasukan, petani, rakan kongsi kafe dan peminat rumah.

Dikenali dengan nama, mereka bekerja hanya dengan petani yang sama ghairah untuk menghasilkan kopi yang lazat. Petani dihargai dan dibayar melebihi harga fairtrade. Pelaburan ini membuahkan hasil kerana mereka hanya membeli biji kopi yang berkualiti tinggi.

Jangan Lepaskan Kopi Hebat

Langgan a Langganan Kotak Kopi Biru untuk merasai kopi yang kaya dan wangi seperti Ratnagiri, Argelia, dan Huila.


Inilah yang dikatakan oleh salah seorang pelanggan kami yang gembira:


“Tidak pasti apa yang saya akan dapat tetapi dua beg kopi pertama rasanya sedap. Kacang itu berasal dari ladang kecil yang nampaknya melibatkan seluruh keluarga. Syabas Kopi Biru.” – Andrea, Bury, UK.

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang kopi, lihat artikel ini

Sejauh manakah Anda Mengenal Kopi Ceri?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *