Starbucks Didakwa oleh Bekas Pembuat Balsem Bibir dengan Hubungan dengan Mehmet OzDaily Coffee News oleh Majalah Roast

Minuman dan logo Starbucks

Wakil syarikat Los Angeles bernama Balmuccino menyaman Starbucks, mendakwa gergasi kopi itu mencuri butiran pembangunan produk sulit berkenaan balm bibir bertema Frappuccino.

Tuntutan itu juga mengatakan pertemuan asal antara kedua-dua syarikat itu telah diatur oleh Ketua Pegawai Eksekutif dan Presiden Starbucks lama Howard Schultz dan calon senat Pennsylvania semasa Mehmet Oz, aka “Dr. Oz.”

Menurut tuntutan mahkamah, salah seorang ahli pengurusan Balmuccino ialah kakak ipar Oz. Saman itu mendakwa Oz menghubungi Schultz untuk meneroka kemungkinan usaha sama untuk produk balsem bibir. Schultz akhirnya mengatur, tetapi tidak menghadiri, mesyuarat antara kedua-dua syarikat yang berlangsung pada Oktober 2017, tuntutan plaintif.

Peguam Balmuccino kini menuduh wakil Starbucks menggunakan maklumat sulit yang diperoleh semasa mesyuarat itu untuk membangunkan produk balsem bibirnya sendiri, “The S’mores Frappuccino Sip Kit” yang dilancarkan pada 2019 dengan perisa/warna Chocolicious Bliss, Marshmallow Glow, Campfire Spark dan Graham Glam.

“Plaintif telah menyampaikan konsep produk yang direalisasikan sepenuhnya kepada Defendan dalam mekanisme penyampaian balsem bibir berjenama dan boleh dipoket, bersama-sama dengan sampel yang dirumus sepenuhnya yang berbau dan rasa seperti perisa minuman Defendan,” kata saman itu mengenai mesyuarat 2017.

Dalam satu kenyataan kepada DCN, jurucakap Starbucks menyatakan, “Kami yakin dakwaan ini adalah tanpa merit, dan kami berharap untuk membentangkan kes kami di mahkamah.”

[Note: This story has been updated to include a response from Starbucks.]


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *