Stray Dog Capital: “Syarikat Portfolio Kami Menghasilkan 98% Lebih Kurang Pelepasan Ladang Berbanding dengan Industri Daging” – vegconomist

Modal Anjing Sesat ialah dana modal teroka dengan tumpuan kepada syarikat yang menjadikan sistem makanan lebih beretika dan mampan. Portfolio dana yang mengagumkan merangkumi syarikat berasaskan tumbuhan, ditanam dan penapaian ketepatan, termasuk nama terkenal seperti Miyoko’s CreameryTangkapan Baik, dan Ladang Aleph.

Sebagai pendahulu dalam pelaburan alt protein dan bioteknologi, Stray Dog menyedari bahawa semakin mencabar untuk membuat keputusan pelaburan, kerana sektor ini terus berkembang pesat. Rakan kongsi Johnny Ream bercakap kepada kami tentang cara dana itu akan bertindak balas terhadap persaingan yang semakin meningkat dan apa yang akan berlaku pada masa hadapan.

© Stray Dog Capital

Beritahu kami tentang pendekatan pelaburan anda di Stray Dog Capital.
Di Stray Dog Capital, kami menumpukan pada pelaburan dalam syarikat peringkat awal yang inovatif merentas sektor makanan dan minuman serta bioteknologi yang memacu masa depan yang lebih sihat, berperikemanusiaan dan lebih mampan.

Portfolio kami terdiri daripada lebih daripada 30 syarikat pemula, termasuk Upside Foods, Daring, BlueNalu dan ramai lagi. Kami juga merupakan pelabur awal dalam Beyond Meat. Syarikat portfolio berasaskan tumbuhan kami menghasilkan 98% lebih sedikit pelepasan ladang berbanding industri daging dan 90% lebih sedikit pelepasan ladang berbanding keseluruhan industri makanan.

Bagaimanakah suasana pelaburan berasaskan tumbuhan berubah sejak anda menyertai Stray Dog?
Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, lebih banyak jenama telah dilancarkan dalam ruang berasaskan tumbuhan dan oleh itu lebih banyak persaingan telah berkembang. Itulah sebabnya Stray Dog Capital memfokuskan pada syarikat yang membuka kunci produk baharu melalui teknologi dan melayani pasaran yang lebih luas.

Ayam berani
©Berani

Baru-baru ini, terdapat juga penekanan yang semakin meningkat pada produk berasaskan tumbuhan berlabel bersih. Pada mulanya, ia lebih kepada mereplikasi pengalaman daging tradisional atau produk tenusu; matlamat yang sama masih wujud, tetapi dengan pandangan yang lebih tajam ke arah menjadikan label ramuan lebih menarik dengan profil pemakanan yang memenuhi keperluan pengguna.

Apakah produk yang harus kita perhatikan dari segi potensi gangguan pada 2023?
Lebih daripada segala-galanya, kami berminat dengan teknologi dan pendekatan baharu yang berbeza daripada yang lain di luar sana. Kami suka melihat teknologi digunakan untuk mencipta produk berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi, idealnya pada tahap kos yang menyediakan akses pengguna yang lebih besar, dengan metodologi pengeluaran yang menyediakan keupayaan untuk membuat skala dengan cepat.

“tidak sabar untuk melabur dalam lebih banyak produk berasaskan kulat, protein alternatif keseluruhan dan produk makanan laut alternatif”

Label bersih dan produk berasaskan tumbuhan yang lebih baik untuk anda kekal sebagai bidang utama bagi kami kerana persepsi pengguna terhadap produk berasaskan tumbuhan sedang berubah, dan senarai ramuan yang ringkas dan boleh dikenali menjadi faktor yang boleh dibuat dalam pembelian berasaskan tumbuhan alternatif protein. Pada tahun 2023, kami juga tidak sabar-sabar untuk melabur dalam lebih banyak produk berasaskan kulat, protein alternatif keseluruhan dan produk makanan laut alternatif.

Aleph Farms_Technion - Institut Teknologi Israel
©Ladang Aleph

Bagaimanakah anda melihat trend yang semakin meningkat untuk pelaburan selebriti dalam syarikat protein alternatif?
Pelaburan selebriti boleh menjadi peluang menarik untuk syarikat protein alternatif, terutamanya jika pelabur selebriti berminat untuk terlibat dari sudut pemasaran atau penjenamaan. Penglibatan selain daripada menulis cek menjadikannya perhubungan nilai tambah dan boleh berfungsi sebagai cara terbaik untuk menarik minat jenama yang sedang muncul. Tetapi akhirnya, pengguna akan memutuskan syarikat permulaan yang berjaya dan gagal — produk perlu berdiri sendiri. Saya melihat pelaburan selebriti lebih kepada pemecut yang berpotensi, dan bukannya jaminan untuk berjaya.

Apakah masa depan pasaran makanan mewah berasaskan tumbuhan?
Sehingga kini, kami telah melihat beberapa syarikat meneruskan pembangunan alternatif berasaskan tumbuhan kepada makanan yang dianggap gourmet, mewah atau makanan istimewa oleh pasaran umum. Selalunya syarikat pemula menumpukan pada produk awal seperti ini untuk menunjukkan teknologi mereka sambil kekal secekap modal yang mungkin, memandangkan jenis makanan ini lazimnya mempunyai titik harga yang tinggi, yang membolehkan syarikat permulaan menjana margin yang baik yang boleh membiayai operasi.

Dalam kebanyakan kes yang telah kita lihat, syarikat ini mempunyai rancangan jangka panjang untuk mencipta barisan produk yang lebih besar yang menyerupai jenis makanan berasaskan tumbuhan yang lebih tradisional, tetapi mereka akan melakukannya lebih jauh ke dalam proses penskalaan di mana kecekapan boleh diperolehi.

TERBAIK-Makanan-Ayam-Nugget
©UPSIDE Foods

Apakah halangan kemasukan yang wujud dengan makanan mewah ini?
Satu halangan yang wujud untuk menghasilkan barangan makanan mewah, terutamanya jika kita mengkategorikan banyak bahan makanan berasaskan sel dengan cara itu, ialah perundangan. Singapura adalah satu-satunya negara di dunia di mana daging yang ditanam di makmal boleh didapati secara komersial. AS pada masa ini tidak membenarkan daging yang ditanam daripada sel haiwan untuk dijual, walaupun beberapa syarikat pemula telah membangunkan produk yang sedia untuk pengeluaran berskala komersial, termasuk syarikat dalam portfolio kami seperti Upside Foods.

Pengawal selia telah dididik secara aktif mengenai ruang selama bertahun-tahun pada ketika ini, jadi saya yakin bahawa AS akan meluluskan undang-undang untuk menghalalkan penjualan daging yang diusahakan dalam masa terdekat, walaupun ia akan mengambil masa dan sumber yang besar untuk tawaran ini meningkat. jangka masa panjang.

Produk Makanan Laut Tanam BlueNalu
©BlueNalu

Semasa Stray Dog Capital mengumpul dana ketiganya, di manakah anda ingin melabur? Adakah “makanan mewah” ini menarik minat anda?
Semasa kami mengumpul dana ketiga kami, kami amat berminat dengan syarikat permulaan dengan teknologi baharu yang membuka kemungkinan baharu untuk makanan yang lebih mampan. Ini boleh merentasi pelbagai kategori dalam berasaskan tumbuhan atau berasaskan sel, atau syarikat pemula yang menyokong syarikat makanan dengan produk dan perkhidmatan baharu yang berfungsi sebagai teknologi yang membolehkan. Matlamat kami adalah untuk membantu mendorong sistem makanan kami ke tahap kemampanan baharu melalui inovasi yang memberi kami keupayaan untuk menghasilkan makanan yang menggembirakan pengguna dan memberi perkhidmatan kepada planet kita secara bertanggungjawab. Kami percaya bahawa menambah baik sistem makanan kami menawarkan potensi besar untuk keuntungan ekonomi dan kesan planet.

Persatuan Modal Teroka Nasional mengatakan bahawa secara purata, 25-30% daripada semua pemula yang disokong teroka akan gagal. Syarikat portfolio kami menunjukkan prestasi yang baik — kami jauh di bawah purata industri setakat ini dalam hal pengekalan portfolio. Kami merancang untuk terus menyokong peluang terbaik yang kami lihat merentas kategori tempat kami melabur.

Apakah rancangan anda untuk bulan-bulan yang akan datang?
Kami merancang untuk menyelesaikan pengumpulan dana untuk dana ketiga kami menjelang akhir tahun, kemudian menumpukan pada menggunakan modal tersebut untuk sekurang-kurangnya dua tahun akan datang. Kami terus melihat peluang hebat dalam ruang berasaskan tumbuhan dan berharap untuk bekerjasama dengan usahawan yang berkongsi keinginan kami untuk membentuk semula sistem makanan kami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *