Sucafina Melancarkan Program Kelestarian Dalaman Yang Dipanggil ‘Impak’ Berita Kopi Harian oleh Majalah Roast

Kesan Sucafina

Syarikat perdagangan kopi hijau Sucafina telah melancarkan dalaman baharu program kelestarian yang dipanggil Impak (digayakan sebagai “IMPACT” oleh syarikat), dengan penghantaran kopi pertama yang disahkan Impact dijangka tiba tahun depan.

Dalam satu pengumuman hari ini, Sucafina berkata skim kemampanan itu dibina berdasarkan komitmen seluruh syarikat sedia ada syarikat kopi hijau itu terhadap sumber yang bertanggungjawab.

Skim itu sendiri memperkenalkan “Standard Kelestarian Impak.” Agar kopi dalam rantaian bekalan Sucafina diklasifikasikan sebagai “bersumberkan secara mampan” melalui program Impak, ladang dan kemudahan dalam rantaian bekalan mesti mematuhi 10 petunjuk yang direka bentuk untuk mencegah penyalahgunaan hak asasi manusia, di samping memenuhi petunjuk peningkatan khusus.

Piawaian Kemampanan Impak dimodelkan pada Kod Rujukan Kelestarian Kopi Global Coffee Platformkod rujukan penanda aras kemampanan garis dasar, yang diperoleh daripada kod 4C asal, yang menerima semakan besar tahun lepas.

Menurut pengumuman Sucafina, rantaian bekalan syarikat akan diaudit oleh pihak ketiga setiap tiga tahun semasa musim menuai, manakala semua kopi yang disahkan Impak akan dapat dikesan ke peringkat ladang.

kopi hijau sucafina

Selain pematuhan kemampanan garis dasar, program Impak mempunyai lima matlamat khusus yang dikenal pasti untuk penambahbaikan yang boleh diukur. Ia adalah: mengurangkan pelepasan karbon; mengurangkan penebangan hutan; mempromosikan hak asasi manusia untuk petani dan pekerja ladang; meningkatkan pendapatan petani; dan meningkatkan penggunaan amalan pertanian regeneratif.

Syarikat Switzerland – yang operasinya di Amerika Utara terletak di bawah nama itu Kepakaran Sucafina — menyatakan matlamat bahawa semua rantaian bekalan langsungnya akan disahkan Impak menjelang 2025. Beberapa pembekal kopi syarikat telah mula melaksanakan skim Impak, dengan kopi bercop Impak dijangka tiba pada awal tahun 2023.

“IMPACT memberi Sucafina peluang untuk memainkan peranan utama dalam membentuk semula industri dan menyokong penanam kopi dalam membuat pilihan yang mampan dan menguntungkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Sucafina Nicolas A. Tamari dalam pengumuman hari ini. “Ia meneruskan tujuan kami untuk menyampaikan nilai yang mampan dan dikongsi merentasi rantaian bekalan.”


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *