Sundae Pina Colada Bakar – Baking Bites

Sundae Pina Colada Bakar

Pina coladas ialah percutian tropika yang memanjakan dalam segelas. Saya akan menjadikannya di rumah sebagai hidangan pada bila-bila masa saya berada dalam mood, tetapi saya sangat suka menghidangkannya untuk orang ramai di pesta atau hidangan memasak. Sundae Pina Colada Bakar ini adalah kelainan pada minuman klasik ini yang merupakan cara terbaik untuk menghabiskan sebarang barbeku musim panas. Sundae dibuat dengan nanas panggang segar dan ais krim kelapa berkrim,

Anda perlu bermula dengan nanas segar yang utuh – terutamanya jika anda bercadang untuk menghasilkan cukup untuk orang ramai. Potong nanas menjadi kepingan bulat setebal 1/2 inci, kemudian letakkan terus di atas panggangan. Masak dengan api perlahan selama 2-4 minit setiap sisi, sehingga terdapat kesan gril yang bagus dan nanas kelihatan berair. Nanas akan menjadi berair apabila anda mula, sudah tentu, tetapi haba panggangan akan menarik lebih banyak lagi. Jika nanas anda masih belum masak, maka rancang untuk satu atau dua minit tambahan untuk membolehkan beberapa gula dalam buah menjadi karamel.

Setelah nanas dipanggang, pindahkan ke papan pemotong dan potong kulit luarnya. Sebab saya memotongnya selepas itu adalah bahawa lebih mudah untuk memanggang nanas dalam kepingan besar daripada mengupas keseluruhan nanas dan menggerakkan lebih banyak kepingan licin! Kemudian, potong buah nanas, tinggalkan intinya. Jika anda mempunyai pemikat nanas, jangan segan-segan untuk inti nanas terlebih dahulu.

Untuk memasang sundae, susun buah-buahan panggang dalam mangkuk pencuci mulut dan letakkan senduk besar ais krim kelapa. Saya sebenarnya pernah guna yogurt beku kelapa buatan sendiri dalam sundae ini, tetapi ais krim kelapa kegemaran anda akan berfungsi dengan baik. Untuk memberikan kemasan pina colada yang sebenar – jika anda seorang dewasa yang penggemar koktel seperti saya – siramkan 1/2 auns rum pada bahagian atas setiap sundae sebelum dihidangkan. Rum gelap memang bagus, tetapi saya sangat menyukai Rum Nanas Plantation untuk rasa nanas yang lebih banyak. Jika anda tidak minum, taburkan sedikit karamel ke atas aiskrim sebelum dihidangkan.

Sundae Pina Colada Bakar
1 biji nanas segar
2 pain aiskrim kelapa
1/2 oz rum setiap sundae
sos karamel

Keluarkan pelepah dari nanas (simpan untuk hiasan, jika mahu).
Potong nanas menjadi bulatan 1/3-1/2 inci, buang bahagian atas dan bawah nanas.
Panaskan gril anda dengan api sederhana rendah. Bakar hirisan nanas selama 2-4 minit setiap sisi, sehingga tanda panggangan yang bagus kelihatan dan nanas berair dan sedikit karamel.
Pindahkan nanas ke papan pemotong dan keluarkan kulit luar nanas. Potong buah yang dipanggang menjadi kepingan 1/2-1 inci.
Tumpukan buah ke dalam mangkuk pencuci mulut dan letakkan setiap satu sudu besar ais krim kelapa. Siram dengan 1/2-oz rum, jika dikehendaki, dan sedikit sos karamel.
Lebihan nenas panggang boleh disimpan di dalam peti sejuk untuk kegunaan kemudian.

Membuat 8-10 sundae, bergantung pada saiz nanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *