Syarikat Makanan Sangat Baik Pertimbangkan Penggabungan atau Pengambilalihan Di Tengah-tengah Masalah yang Berterusan

Kanada Syarikat Makanan yang Sangat Baik (NASDAQ: VGFC) (TSXV: SANGAT.V) baru-baru ini mengumumkan kajian semula strategik untuk menilai alternatif yang berpotensi untuk memaksimumkan nilai pemegang saham, termasuk pemerolehan atau penggabungan dengan rakan kongsi industri.

Tidak ada jaminan bahawa proses semakan strategik akan menghasilkan sebarang alternatif strategik”

Berita itu menyusuli ketidaktentuan kewangan selama berbulan-bulan untuk syarikat itu, yang menyaksikan pemergian Ketua Pegawai Eksekutif Mitchell Scott dan pengasas bersama James Davison pada April. Perubahan itu membawa kepada pelbagai perubahan ketara, termasuk pemasangan sementara eksekutif Nestle Matt Hall sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Interim, yang membantu menstabilkan syarikat yang bergelut dari segi kewangan.

Pada bulan Jun, Very Good mengumumkan ia telah mengumpulkan $6.5 juta dalam perjanjian penempatan persendirian, dan tidak lama kemudian Naib Presiden Operasi Parimal Rana dilantik menggantikan Hall sebagai CEO baharu. Pada Ogos, bagaimanapun, syarikat itu memberi amaran bahawa ia masih perlu mengumpul modal tambahan untuk menampung kewajipan kewangannya yang berterusan.

Beg Beli-belah Butchers yang Sangat Baik
©Penjual daging yang sangat baik

Membuat keuntungan

Memandangkan ia kini mempertimbangkan penggabungan atau pengambilalihan, syarikat itu berkata ia akan kekal fokus pada kejayaan melaksanakan pendekatan “serampang tiga mata” untuk menstabilkan, bersaiz tepat dan mengoptimumkan operasi.

Pada bulan September, jenama itu terus memperoleh keuntungan dalam peruncitan dan perkhidmatan makanan. Baru-baru ini, Very Good melaporkan ia memperoleh pengedaran yang jauh lebih besar dengan dua penyedia perkhidmatan makanan terbesar di Amerika Utara, yang tidak dinamakannya. Perkongsian baharu itu dijangka meningkatkan ketersediaan daging dan keju berasaskan tumbuhan Very Good di seluruh restoran, hotel, penjagaan kesihatan dan kemudahan pendidikan di seluruh Kanada.

Di samping itu, tujuh daripada produk terlaris jenama itu kini dijual dalam talian di rangkaian borong utama keahlian sahaja, yang namanya juga tidak didedahkan. Menurut Very Good, susunan itu sejajar dengan strategi teratasnya untuk meningkatkan perkhidmatan makanan dan saluran borong.

“Tiada jadual waktu”

Bercakap mengenai kemungkinan jualan, Very Good berkata, “Tidak ada jaminan bahawa proses semakan strategik akan menghasilkan sebarang alternatif strategik, atau sebarang jaminan tentang hasil atau masanya.” Ia meneruskan, “Sangat Baik tidak menetapkan jadual waktu untuk menyelesaikan proses semakan dan tidak berhasrat untuk mendedahkan perkembangan berkaitan proses itu melainkan dan sehingga ia melaksanakan perjanjian muktamad berkenaan dengannya, atau sebaliknya menentukan bahawa pendedahan selanjutnya adalah sesuai atau diperlukan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *