Syarikat Penerbangan Jepun ANA untuk Mengguna pakai Kulit Alt Ultrasuede Toray – vegconomist

Pengeluar bahan eko Toray baru-baru ini mendedahkan bahawa kulit vegan yang dinaik taraf baharu Ultrasuede akan digunakan untuk membuat penutup sandaran kepala tempat duduk Green Jet syarikat penerbangan Jepun All Nippon Airways.

Toray ialah pengeluar bahan am yang memfokuskan pada membangunkan 100% poliester terbitan tumbuhan untuk mencapai ekonomi bulat neutral karbon yang tidak bergantung kepada sumber fosil. Pada 2015, syarikat itu melancarkan pengeluaran komersial pertama kulit vegan Ultrasuede yang dibuat menggunakan sumber kitar semula berasaskan tumbuhan sebagai sebahagian daripada bahan mentahnya.

Bermula November ini, versi moden Ultrasuede akan muncul di dalam kabin dalaman Green Jets ANA dalam warna hijau. ANA mendakwa sebagai syarikat penerbangan Jepun pertama yang menggunakan kulit vegan untuk penutup kepala tempat duduk sebagai bahan yang mampan.

Kulit vegan baru oleh Toray
© Toray

ANA memilih untuk bekerjasama dengan Ultrasuede Toray kerana syarikat itu mempromosikan pengurusan ESG (persekitaran, sosial dan tadbir urus) untuk masyarakat yang mampan melalui inisiatif yang dipanggil Janji Masa Depan ANA. Program ini menjalankan operasi dan perkhidmatan yang tertumpu pada menggalakkan kemampanan dan mengurangkan pelepasan CO2.

Toray mengulas: “ANA memutuskan untuk menggunakan Ultrasuede™ nu kami kerana ia adalah bahan yang mementingkan alam sekitar yang menggabungkan tekstur mewah, reka bentuk dan kefungsian tinggi.”

Kerusi yang dibuat dengan ltrasuede kulit vegan baharu
© Ultrasuede™

Kulit vegan baharu dengan daya tarikan semula jadi

Ultrasuede adalah bahan bukan tenunan dengan daya tarikan kulit tulen. Ia bersaing dengan kulit asli dan menang dalam prestasi, ketahanan, sentuhan dan penjagaan, kata Toray.

Walaupun tiada penglibatan komponen haiwan, bahan tersebut bukan 100% berasaskan tumbuhan; permukaannya dibuat dengan 100% gentian berasaskan tumbuhan ultra-halus yang dilindungi oleh rawatan resin khas. Dalaman bahan dan fabrik tetulang mempunyai 30% kandungan poliuretana berasaskan tumbuhan.

“Di bawah visi Ultrasuede™ untuk memperkayakan masyarakat melalui kreativiti yang diperkasakan dan evolusi bahan, kami akan terus menyahut cabaran falsafah korporat Kumpulan Toray untuk menyumbang kepada masyarakat dengan mencipta nilai baharu dengan idea, teknologi dan produk yang inovatif,” tambah Toray.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *