The AutoComb – Barista Hustle

Kemas Kini BH Tanpa Had, 6 Okt 2022.

Alat Pengedaran Espresso Kami Didedahkan – Kami sangat gembira dapat bekerjasama rapat dengan Anthony Douglas semasa mendahului kemenangan WBC minggu lalu. Dia menggunakan prototaip alat pengedaran espreso baharu kami, AutoComb. Sejak beberapa bulan kebelakangan ini kami telah mengulang dan memperhalusi reka bentuk, supaya ia bersedia untuk pentas besar dan, terima kasih kepada persembahan cemerlang Anthony, ia memasuki dunia dengan hebat!

Prestasi WBC 2022 Anthony Douglas menggunakan AutoComb

Anda boleh menonton persembahan Anthony di sini . Perhatikan perbezaan antara gunung kisar yang keluar dari Mythos dan jisim rata yang indah selepas itu.

AutoComb sememangnya alat pengedaran kami yang telah lama ditunggu-tunggu. Ia belum dijual lagi, tetapi yakinlah, jika anda berada dalam senarai e-mel ini, kami akan memberitahu anda mengenainya apabila tiba masanya. Sehingga itu, kami akan sibuk membina mesin yang membuat mesin itu.

Keadaan Petani Kopi Pemegang Kecil

Jika anda sedang menonton Juara Barista Dunia dan Piala Brewers minggu ini, anda akan mendengar butiran yang tidak berkesudahan tentang kepelbagaian, keganasan dan pemprosesan daripada pesaing, dan lebih daripada beberapa cerita peribadi tentang petani dan keluarga mereka.

Kami telah menjangkakan data kebolehkesanan jenis ini dalam kopi khusus sebagai minimum — tetapi kami jarang memikirkan berapa banyak kos untuk mengumpul maklumat jenis itu dan meletakkannya di tangan barista. Pengeluar dijangka memberikan butiran penuh tentang kaedah yang telah mereka bangunkan sejak turun-temurun, sementara jarang mendapat balasan — malah tidak mendapat akses kepada jenis maklumat yang kami tuntut daripada mereka.

Lebih teruk lagi, maklumat ini terlalu kerap tertumpu pada kopi, dan bukannya manusia di belakangnya. Jumlah data yang kami ada tentang pemprosesan kopi dan faktor pasaran seperti hasil, kualiti dan harga, sangat berbeza dengan maklumat yang kami ada tentang kehidupan dan mata pencarian kebanyakan orang yang menghasilkan kopi kami.

Kebanyakan petani kopi adalah pekebun kecil, dan dalam latihan pengumpulan data yang hebat yang membimbing perdagangan kopi antarabangsa, kopi daripada pekebun kecil cenderung untuk digabungkan dengan kopi dari ladang yang lebih besar. Kami tahu bahawa pekebun kecil menghadapi banyak cabaran unik, tetapi data yang sebenarnya boleh mendorong membuat keputusan untuk menyokong mereka sangat kurang.

Hari ini, kami telah menerbitkan kertas putih baharu oleh Cory Gilman daripada Heifer Antarabangsa di mana dia berkongsi kisah ‘ Negeri Pekebun Kecil ‘ projek. Heifer ialah badan amal yang menumpukan pada keselamatan makanan dan pemakanan, dengan pemerkasaan wanita dan komuniti yang berkaitan sebagai pusat kerja mereka. Negeri Pekebun Kecil memulakan kehidupan sebagai projek penyelidikan sekali sahaja, tetapi apabila Heifer mendapati bahawa data yang mereka perlukan sama ada tidak tersedia, atau tidak dikongsi secara terbuka, ia melonjak menjadi platform digital akses terbuka yang bertujuan untuk mendemokrasikan data perkongsian dalam kopi.

Dengan menggalakkan perkongsian data, Cory berharap dapat mengurangkan beban pengeluar, dan meletakkan semula data yang dikumpul di tangan pengeluar. Dia sedang mengusahakan pembiayaan dan mencari lebih ramai rakan usaha sama yang bersedia untuk berkongsi data mereka. Barista dan pemanggang juga boleh mendapat manfaat, dengan mendapatkan akses kepada maklumat tentang negara asal yang biasanya sangat sukar dicari. Kertas ini percuma untuk dibaca oleh sesiapa sahaja, jadi selami!

Ilmu Memanggang

Dalam kursus Sains Pembakaran minggu ini, kami memasuki Peralihan Kaca — perubahan dalam tekstur kopi daripada ‘berkaca’ kepada ‘getah’ semasa memanggang. Ini adalah fizik yang rumit, tetapi kami cuba memecahkannya sebanyak mungkin. Satu perkara yang sering disalah ertikan ialah terdapat bukan hanya satu peralihan — komponen kopi yang berbeza melalui peralihan yang berbeza dan bijinya juga boleh bertukar daripada berkaca, kepada bergetah, dan kembali kepada berkaca, semasa masih dalam pemanggang.

Oleh kerana suhu bilik melebihi suhu peralihan kaca, beg politena boleh meregang dan menjadi cacat kekal

Kami juga membincangkan mekanik retak pertama dan retak kedua. Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa walaupun rekahan itu merupakan penanda penting bagi perkembangan panggang, kami tidak pasti apa yang menyebabkannya. Satu teori menghubungkan retakan pertama dengan peralihan kaca. Jika ini berlaku, ia menimbulkan kemungkinan yang menarik — kita boleh mengawal apabila retak pertama berlaku semasa panggang.

Lihat pelajaran baharu minggu ini untuk mengetahui lebih lanjut. Pelanggan BH Unlimited mempunyai akses lanjutan kepada setiap pelajaran baharu semasa kursus berlangsung.

Panduan Pembeli Kopi ke Colombia

Minggu ini dalam Panduan Pembeli kami ke Colombia , kami mengakhiri bab yang besar tentang wilayah pertumbuhan Colombia dengan Tolima dan Valle del Cauca. Tolima adalah unik kerana ia mempunyai satu kaki di kawasan tengah tradisional kopi Colombia, Eje Cafetero, dan satu kaki di pusat kopi Colombia baharu yang berpusat di sekitar Huila. Bukan itu sahaja, tetapi beberapa kajian menunjukkan bahawa ia juga mempunyai profil kimia yang tersendiri di kalangan kopi Colombia.

Pengeluaran kopi berteknologi berhampiran Sevilla, Valle del Cauca

Sementara itu, Valle del Cauca adalah sebahagian daripada wilayah penanaman kopi tradisional Colombia, tetapi cuba membezakan dirinya dengan membangunkan pengeluaran yang lebih mampan. Kami membungkus bab ini dengan rekap untuk menggabungkan semua pengetahuan ini, kemudian kuiz, untuk memastikan anda boleh memberitahu Caqueta anda dari Casanare anda.

Pautan Pantas

Ahli Astrofizik-Barista Jonathan Gagné mengusik pembuat bir baru dia membangunkan dengan NextLevel di Insta minggu ini. Ia pasti berbaloi untuk diperhatikan.

Untuk contoh lain tentang cara menyediakan akses kepada data dan alat membuat keputusan boleh membantu petani pekebun kecil dan organisasi yang menyokong mereka, lihat Indeks Ekuiti Jantina .

Pengalaman Pembelajaran Tanpa Iklan

Di BH kami tidak pernah membuat iklan untuk produk syarikat lain di laman web kami. Tiada peletakan produk dalam mana-mana kursus, surat berita atau catatan blog kami. Satu-satunya pendapatan kami adalah daripada apa yang anda bayar untuk langganan anda. Apabila anda melihat mesin atau peralatan kopi disebut dalam mana-mana bahan pendidikan kami, atau dipaparkan dalam video kursus kami, kami telah memilih untuk menggunakan peralatan itu kerana kami suka menggunakannya, kerana kami berpendapat ia penting dari segi sejarah dalam evolusi mesin espreso, atau kerana ia menunjukkan sesuatu yang anda perlu lihat tentang budaya kopi moden. Ia semudah itu.

Ilmu Memanggang

Kelakuan Kacang
RS 3.07 • Peralihan Kaca
RS 3.08 • Retak Pertama dan Retak Kedua

Panduan Pembeli Kopi ke Colombia

Kawasan Berkembang di Colombia
CBGC 1.20 • Tolima
CBGC 1.21 • Valle del Cauca

Seperti biasa, kami hanya menghantar e-mel jika anda mempunyai sebarang pertanyaan! Selamat berhujung minggu dan kami tidak sabar-sabar untuk berjumpa lagi pada masa akan datang.

Ke Sempadan Kopi,
Pasukan BH

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *