The Macallan Mahu Anda Minum Kopi dengan Whiskey Anda Berita Harian Kopi oleh Majalah Panggang

Macallan Harmony Collection Smooth Arabica

Wiski inspirasi kopi The Macallan Harmony Collection. Tekan foto.

Walaupun kopi istimewa telah mengambil bahagian yang saksama dalam inspirasi daripada dunia wain dan minuman beralkohol yang baik, pembuat wiski Scotland yang terkenal The Macallan sedang membuang tenaga pemasaran penuhnya di sebalik sepasang keluaran wiski baharu yang diilhamkan oleh kopi.

Ini bukan situasi Kopi Keras PBR, di mana kopi dan alkohol yang tidak diketahui asal usulnya dibuang bersama dalam tin berbentuk Cakar Putih. Dalam kes ini, kopi bukanlah ramuan dalam barisan The Macallan; ia hanyalah agen inspirasi yang mendalam, menurut syarikat itu.

Dinamakan Intense Arabica dan Smooth Arabica, dua wiski malt tunggal baharu mewakili keluaran kedua dalam Koleksi Harmoni Macallankeluaran tahunan ketersediaan terhad yang memulakan kerjaya tahun lepas dengan wiski yang diilhamkan oleh koko yang baik.

Menurut syarikat itu, keluaran berkaitan kopi melibatkan kelas induk di The Macallan Estate di Scotland yang dihoskan oleh pembuat wiski Steven Bremner dan menampilkan pengeluar kopi Ethiopia Kenean Asefa Dukamo, pemanggang kopi Scotland Lisa Lawson daripada Pemanggang Kopi Hijau yang dihormatiJuara Barista Amerika Syarikat 2020 Andrea Allen dari Makmal Kopi Onyx dan ahli sejarah kopi dan pengarang Jonathan Morris.

“Menerokai dunia kopi bersama tuan kami dalam industri, yang berkongsi pengetahuan, kreativiti dan cinta mereka terhadap seni mereka, adalah pendidikan dan inspirasi,” kata Bremmer dalam satu pengumuman pelancaran hari ini. “Terdapat banyak persamaan antara pendekatan untuk mencipta wiski dan kopi yang tiada tandingan. Setiap satu memerlukan kemahiran dan ketukangan yang unik untuk mencapai kedalaman dan kerumitan rasa dan kedua-dua dunia bertujuan untuk memberikan pengalaman penggunaan yang luar biasa.”

MAC_Harmony II_How-To 4

Gambar bekam ihsan The Macallan.

Kedua-dua wiski dihasilkan dalam gabungan tong kayu oak Eropah dan Amerika yang berperisa sherry, dan kedua-duanya dibungkus dalam kotak yang dibuat dengan kertas yang menggabungkan sekam kopi yang digunakan semula. Pewarna merah pada tawaran “Intense Arabica” mengimbas kembali kemerahan buah ceri kopi yang masak, manakala hijau pada “Smooth Arabica” mengimbas kembali kopi hijau yang belum dipanggang.

Nota perisa untuk setiap wiski dipersembahkan dalam corak grafik berpusing yang kelihatan merujuk kepada Roda Rasa Coffee Tasters.

Setiap wiski dipromosikan sebagai rakan kongsi ideal untuk kopi serantau Ethiopia yang khusus, dengan Intense Arabica dicadangkan untuk digandingkan dengan kacang dari Harrar dan Guji, dan Arabica Smooth dicadangkan untuk digandingkan dengan kacang dari Yirgacheffe dan Limu.

“Hari ini, orang ramai lebih memahami kopi, mereka tahu perbendaharaan kata, mereka tahu apa yang mereka suka, dan dengan wiski ia adalah sama,” kata Lisa Lawson dalam pengumuman Macallan. “Whisky sesuai dengan kopi — ia datang pada penghujung hidangan dan adalah semula jadi untuk rasa wiski dan kopi untuk duduk bersama-sama.”


Adakah perniagaan kopi anda mempunyai berita untuk dikongsi? Beritahu editor DCN di sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *