Tiga Kafe untuk Mengalu-alukan Anda ke Pemandangan Kopi yang Meriah di Marseille

Penduduk tempatan dan pelancong mempunyai banyak perkara untuk ditemui di Marseille; berikut adalah tiga kafe yang patut dikunjungi di bandar bersejarah Perancis yang sibuk ini.

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Gambar oleh Tanya Nanetti

Marseille, bandar tertua di Perancis dan salah satu penempatan tertua di Eropah untuk terus didiami, sentiasa menjadi tempat mencairkan budaya dan tradisi. Dengan populasi yang sentiasa berkembang, Marseille kini berada di ambang untuk menjadi—selepas bandar seperti London, Berlin dan Lisbon—bandar “ia” Eropah yang baharu.

Pelancong, penduduk tempatan dan bekas tepuk berkongsi jalan-jalan Marseille yang meriah. Di sini, bar wain semula jadi bermunculan di setiap sudut, restoran mewah terletak bersebelahan dengan pondok yang menjual makanan jalanan yang lazat, dan kedai kopi istimewa dan pemanggang akhirnya mendapat pengiktirafan yang sepatutnya.

Berikut ialah beberapa perniagaan hebat yang akan mengalu-alukan anda ke suasana kopi istimewa yang akan datang di Marseille.

Dua rak kayu mempamerkan beg kopi yang terdapat di Brulerie-Moka, yang terdapat dalam beg kraft kertas coklat dan dilabel dengan pelekat terang.
Pilihan kopi tersedia untuk pembelian di Brûlerie Möka di Marseille.

Pemanggang moka

Brûlerie Möka, sebuah kafe kecil dan pemanggang kopi istimewa di sudut yang sunyi. Brûlerie Möka mempunyai teres yang indah dan berbayang di mana anda boleh mencari perlindungan daripada panas Marseille yang tiada henti.

Pasukan kecil barista yang tersenyum, diketuai oleh pemanggang dan pengasas Iris, menanti anda dari hari Selasa hingga Sabtu. Dapatkan tuangan V60 atau Latte Glacé (versi tempatan latte ais). Pilih snek manis atau berperisa yang lazat daripada menu, sentiasa bermusim dan dibuat dengan bahan-bahan tempatan. Dan jangan lupa untuk mengambil beg kopi yang baru dipanggang semasa keluar!

Tanda Kopi Dalam di atas pintu, memaparkan logo dalam semua huruf besar.
Bukan sekadar kedai kopi, Deep Coffee juga mempunyai kedai deli dan majalah
pilihan espresso dan tuangan

Kopi Dalam

Le Vieux-Port ialah jantung Marseille yang berdegup.

Pelabuhan Lama Marseille dikawal oleh Fort Saint-Jean yang lama. Sedikit lagi terletak yang megah Basilika Our Lady of the Guardlatar belakang banyak cerita terkenal, daripada Count Monte Cristo kepada Mengenai Perkhidmatan Rahsia Baginda.

Beg kopi hitam di atas rak di Deep Coffee.
Pilihan tawaran asal tunggal Deep.

Walaupun sibuk dengan kafe, restoran dan boulangeries, malangnya banyak tarikan di Pelabuhan Lama Marseille pada masa kini adalah perangkap pelancong. Itulah satu sebab mengapa Kopi Dalam sangat istimewa. Pembakar kopi istimewa ini mempunyai banyak tawaran: gigitan kecil yang menggoda, dan deli (deli), dan kedai majalah. Barista yang cantik akan membancuh tuangan yang sempurna atau espresso yang lazat untuk anda. Sebagai tambahan, teres berlorek Deep sangat sesuai untuk mengusir kepenatan hari itu.

Intip ke dalam 7VB dengan tumbuhan monstera hijau yang besar, sofa dan kerusi upholsteri vintaj.  Dinding di sebelah kanan semuanya tingkap lantai ke siling.  Dua pelanggan duduk di dalam.
7VB mempunyai tingkap-tingkap besar dan kerusi vintaj untuk pengalaman yang cerah dan santai.

Kopi 7VB

Akronim untuk “7-Vie-est-Belle” (Hidup Ini Indah), 7VB ialah nama yang merangkumi semangat sebenar kafe yang indah ini. Kopi istimewa, teh berkualiti, menu kecil tetapi lazat, dan banyak hidangan manis, seperti gulungan kayu manis yang lazat, semuanya boleh didapati di 7VB.

Sofa dan kerusi berlengan vintaj, tumbuh-tumbuhan dan suasana yang tenang dan santai menjadikan tempat itu sempurna untuk berehat. Apa yang menjadikan kafe ini unik adalah tapak semaian yang tersendiri, di mana kanak-kanak boleh bermain dengan bebas dan selamat sambil ibu bapa mereka berbual sambil minum kopi.

Menggantung tumbuhan dan lampu loket di siling 7VB.
Banyak tumbuhan 7VB menjadikan ruang di daerah Le Panier ini ceria dan hijau.

7VB Café terletak di Trolidaerah tertua Marseille. Kejiranan ini baru-baru ini menjadi muzium terbuka yang sebenar berkat grafiti dan pelbagai pemandangan budayanya. Ini adalah tempat yang sesuai untuk berehat selepas menghabiskan waktu petang bersiar-siar di jalan-jalan sempit kejiranan bersejarah.

MENGENAI PENGARANG

Tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi istimewa, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *