Tiga Kedai Kopi Sejuk untuk Dilawati di Hamburg

Hamburg telah menjadi bahagian penting dalam dunia kopi selama berabad-abad; berikut adalah tiga kedai yang menunjukkan bagaimana sejarah telah membentuk suasana kopi istimewa di bandar ini.

OLEH TANYA NANETTI
KORESPONDEN DALAM TALIAN KANAN

Foto muka depan oleh Patrick Rosary melalui Nyahpercik

Hamburg adalah salah satu daripada bandar utama Jerman Utara; ditubuhkan pada abad kesembilan, ia telah terkenal sejak Zaman Pertengahan sebagai salah satu pusat perdagangan terpenting di Eropah. Hamburg mempunyai hubungan yang lama dengan kopi, dan mudah untuk melihat bukti ini dalam sejarah bandar dan kejiranannya.

Ikatan Bersejarah

Selama berabad-abad, kopi telah dihantar, disimpan dan dipanggang di sini. Pada tahun 1677 kedai kopi pertama dibuka di bandar, hanya dua dekad selepas pembukaan kedai kopi pertama di Eropah (iaitu di Venice). Hamburg Coffee Exchange telah diasaskan pada tahun 1887, yang tidak lama kemudian menjadi penanda aras pasaran kopi dunia, dan begitulah selama bertahun-tahun.

Hamburg telah lama menjadi hab pusat perdagangan kopi.
Foto oleh Tanya Nanetti.

2023 akan menandakan seratus tahun penubuhan Muzium Kopi Burgdihoskan di gudang abad ke-19 di daerah gudang daerah. Muzium ini menyimpan banyak koleksi artifak kopi yang menjejaki semula sejarah kopi.

Banyak yang telah berubah sejak pembukaan kedai kopi pertama. Pada masa kini, kedai kopi khusus ada di setiap sudut, dan aroma kopi yang baru dipanggang boleh ditemui di tempat yang paling tidak dijangka.

Berikut ialah tiga pemanggang kopi istimewa yang hebat untuk ditemui di Hamburg.

Pemanggang di tingkap di Nord Coast Coffee Roastery. Foto ihsan Nord Coast.

Pembakar Kopi Nord Coast

Di bandar dengan begitu banyak laluan air, jambatan dan pelabuhan yang bersejarah, mudah untuk melihat sebab salah satu tempat paling menarik untuk menganjurkan kedai kopi adalah berhampiran dengan air. The Pembakar Kopi Nord Coast telah diasaskan pada 2015 oleh Jörn dan Paula Gorzolla. Lokasi pertamanya di Deichstraße terletak di jalan tertua yang tinggal di bandar lama bersejarah Hamburg, Altstadt. Nord Coast berada di lorong yang penuh dengan restoran dan butik yang selesa; tingkap belakang menghadap ke Nikolaifleet, sebuah terusan yang indah.

Bangunan bata dengan bumbung runcing menjulang di atas air Nikolaifleet, sebuah terusan di Hamburg.  Bangunan-bangunan itu naik ke tepi air.
Pemandangan belakang Nord Coast yang menghadap ke Nikolaifleet. Foto ihsan Nord Coast.

Nord Coast dilahirkan dengan impian untuk menawarkan kopi istimewa yang dipanggang pada tahap kualiti tertinggi. Tetapi mereka juga mahu mengutamakan penanaman mampan dan perdagangan yang adil. Pendekatan mereka untuk memanggang dan penyediaan kopi istimewa menggabungkan inovasi dan hubungan sejarah kopi dengan pelabuhan Hamburg.

Ini adalah tempat yang sesuai untuk berhenti minum kopi dan sarapan pagi, dengan wafel, sandwic dan pilihan sihat yang dibuat dengan bahan-bahan serantau dan tempatan. Nord Coast juga merupakan lokasi yang ideal untuk percutian romantis; minta meja belakang, tepi tingkap. Anda tidak akan menyesal!

Pembuat Kopi Roaster

Walaupun Manufact Coffee Roasters dilahirkan hanya beberapa tahun yang lalu, kisahnya banyak menceritakan tentang hubungan antara Hamburg dan kopi istimewa.

Pada 2012, Kurang Berpolitiksalah satu kedai kopi istimewa pertama di bandar, membuka pintunya di kawasan kejiranan Schanze. Ia hanya berjalan kaki singkat dari St.Pauli, daerah lampu merah Hamburg, dan rumah bagi kelab bola sepak homonim yang terkenal di dunia (Hamburger Sport-Verein) serta beratus-ratus bar dan restoran.

Kedekatan Hamburg dengan Sungai Elbe menjadikannya pelabuhan pusat dalam perdagangan Eropah.
Foto oleh Tanya Nanetti.

Kedai kopi multi-roaster itu berada di lokasi perindustrian yang pernah menempatkan pejabat pusat penyembelihan berhampiran. Mereka menawarkan kopi yang enak dalam ruang bergraffiti yang sejuk yang bersifat artistik dan secara jelas tidak berpolitik.

Kemudian, pada pertengahan 2018, Less Political mengubah konsepnya dan menjadi Pembakar Kopi Hermetikmula membakar kopinya sendiri dengan fikiran yang ingin tahu dan terbuka. Tetapi ceritanya diteruskan. Pada awal April 2020, di tengah-tengah pandemik, Hermetic berevolusi semula, meninggalkan lokasi bekas mereka kepada penyewa baharu. Manufact Coffee Roasters mengambil alih kafe dan memulakan perjalanannya sendiri. Membuka kafe pada masa yang tidak menentu itu bermakna permulaan yang agak perlahan, tetapi bernasib baik bekas peminat Hermetic dan pelanggan tetap baharu mengekalkan Manufact. Mereka mengekalkan semangat pemberontakan mereka dan menawarkan kopi berkualiti tinggi yang sama, dipanggang sendiri juga oleh rakan mereka di Kopi Hermetik.

Di sebelah kiri ialah beg kopi putih daripada Hermetic Coffee Roasters berlabel "Penapis Kopi Mesin." Ia mempunyai roda perisa pelbagai warna yang menilai tahap pelbagai perisa dalam kopi.  Di sebelah kanan ialah kotak kertas coklat biji Kopi Taman Permainan berlabel "Tapis King Kongo." Ia menampilkan imej mata merah tunggal pada latar belakang hitam, dengan daun hijau gelap mengelilingi.
Pilihan kopi dari Manufact dan Playground. Foto oleh Tanya Nanetti.

Kopi Taman Permainan

Tepat di tengah-tengah St. Pauli berdiri Kopi Taman Permainan. Dilahirkan sebagai kaunter ringkas di restoran burger tempatan, sejak 2014 lelaki di Playground telah mula melakukan perkara yang mereka suka: memanggang kopi, dengan kasih sayang dan semangat.

Taman permainan hanya dibuka untuk dibawa pulang sejak permulaan wabak, dengan ruang tempat duduk kecil di luar tempat anda boleh menikmati (beberapa) hari yang cerah di bandar. Namun begitu, mereka telah mengumpulkan komuniti penggemar kopi yang semakin berkembang, terima kasih kepada trio yang menakjubkan di belakang kaunter kopi kecil.

Taman permainan menghasilkan perdagangan yang adil, minuman yang mampan dan mempunyai barangan reka bentuk rumah.
Foto oleh Tanya Nanetti.

Veljko ialah lelaki yang mencipta idea untuk Taman Permainan dan cukup gila untuk mewujudkannya dengan menjadi pemanggang dan barista. Matze memanggang dan menarik gambar, tetapi juga menjaga pejabat belakang. Dan Haina ialah barista, penghias dan pereka ketiga yang menakjubkan. Ketiga-tiga ini mampu membangunkan bukan sahaja kopi berkualiti tinggi, tetapi juga penjenamaan yang sangat baik.

Daripada reka bentuk dan ilustrasi yang diilhamkan oleh buku komik pada siri pembungkusan kopi dan poster, kepada yang kecil tetapi terhad yang sentiasa berkembang label fesyen yang termasuk kemeja-T, baju sejuk dan tudung, Taman Permainan ialah destinasi yang sesuai untuk sesuatu yang menarik (dan berkaitan kopi).

MENGENAI PENGARANG

tanya Nanetti (dia) ialah barista kopi istimewa, pengembara dan pemimpi. Apabila dia tidak berada di belakang mesin kopi (atau melawat beberapa sudut dunia yang tersembunyi), dia sibuk menulis Pemberontakan kopitapak web tentang kopi istimewa yang dia cipta bersama teman lelakinya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *