Tiga Soalan dengan Vera Espíndola Rafael Berita Kopi Harian oleh Majalah Roast

Vera Espindola Rafael di Colombia

Vera Espíndola Rafael. foto ihsan.

Saya baru-baru ini menemu bual Vera Espíndola Rafael mengenai penglibatan utama dalam Panduan Pembeli Kopi Lestarialat akar umbi yang direka untuk menarik kesedaran penggiling kopi yang mementingkan kelestarian.

Namun panduan itu hanyalah salah satu daripada pelbagai cara dalam dekad yang lalu di mana Espíndola Rafael, ahli ekonomi pembangunan yang berpangkalan di Mexico, telah mempromosikan tempat petani dan pengeluar kopi dalam rantaian nilai kopi.

Dia berkhidmat sebagai penasihat untuk Jabatan pertanian Mexico mengenai aktiviti berkaitan kopi tertentu, termasuk usaha ke arah mengenal pasti pendapatan hidup dan makmur, dan kos pengeluaran. Sejak 2019, Espíndola Rafael telah berkhidmat di lembaga Persatuan Kopi Khas (SCA).

Espíndola Rafael kini juga mengetuai inisiatif strategik yang berpangkalan di Colombia Syarikat Kopi Azaharkhususnya penyelidikan dan pelaksanaan Panduan Pembeli Kopi Lestari.

Vera Espindola Raphael

Foto ihsan.

Dia telah bekerja di bahagian penyelidikan Guatemala ANACAFE dan seterusnya sebagai pengurus serantau Amerika Latin di UTZ sebelum penggabungan Rainforest Alliance.

Espíndola Rafael juga mempunyai agensi perunding KUNU, yang diterjemahkan dalam Mixteco untuk berkembang,” menumpukan pada strategi untuk aktor sektor yang berbeza untuk meningkatkan daya tahan petani kopi.

Beliau juga telah mengarang laporan Persatuan Kopi Khas “Kes Perniagaan untuk Meningkatkan Penggunaan Kopi Khas di Negara Pengeluar” (dalam Inggeris dan dalam bahasa Sepanyol), dan mengarang bersama a laporan mercu tanda 2020 di pasaran kopi Mesoamerika yang diterbitkan oleh Institut Kerjasama Pertanian Antara Amerika (IICA).

Untuk mengetahui lebih lanjut di luar bonafides ini, saya baru-baru ini berbual dengan Espíndola Rafael, bertanya kepadanya tiga soalan ini…

DCN: Bagaimana dengan kopi yang paling memberi inspirasi kepada anda?

Vera Espindola Rafael: Apa yang paling memberi inspirasi kepada saya dalam kopi ialah orang yang bekerja di dalamnya. Apa yang mendorong saya ialah memikirkan mereka (orang) yang saya temui dalam perjalanan saya. Saya sangat menghormati pengeluar.

Sentiasa ada mesej yang saya cuba bawa pulang ke rumah untuk apa yang saya lakukan dalam kerja seharian saya. Bahagian rantaian bekalan itulah yang memberi inspirasi kepada saya untuk duduk di belakang hamparan excel ini.

Bagaimana dengan kopi yang paling menyusahkan anda?

Apa yang paling menyusahkan saya ialah kita sering bertindak seolah-olah tidak tahu.

Terdapat titik keputusan apabila membeli kopi di mana pembeli berada dalam kedudukan yang lebih baik daripada pengeluar. Orang ramai telah mengembara berkali-kali ke negara pengeluar; mereka telah melihat realiti tentang kawasan luar bandar ini… Data diterbitkan tentang realiti ini, dan terdapat data yang mencukupi di luar sana. Kami tahu, namun kami memutuskan untuk tidak bertindak.

Saya bercakap tentang membayar harga yang sesuai kepada pengeluar. Sesetengah orang mungkin berkata, “hei itu bukan cara pasaran C berfungsi.” Saya berkata, “lupakan pasaran C.” Mari kita berfikir secara berbeza, ubah cara kita memandang dan menghargai kopi.

Kami tahu. Dan kita perlu bertindak.

Apa yang anda akan lakukan jika bukan kerana kopi?

selalunya Ibu saya mempunyai ladang kecil di Mexico. Ada sesuatu untuk saya.

Saya pasti tidak akan meninggalkan pertanian. Saya suka teka-teki, dan terdapat begitu banyak bahagian yang tidak berkaitan dalam pertanian.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *