TIME Menamakan Meati Cutlet, Beyond Steak dan MyForest Bacon Antara Ciptaan Terbaik 2022

Majalah TIME telah menamakan ciptaan daging berasaskan tumbuhan dan kulat daripada daging, Melebihi Daging dan MyForest Foods antara 200 Ciptaan teratas 2022, yang memilih inovasi yang mengubah cara kita hidup.

Potongan daging terlaris

Diperbuat daripada 95% miselium, atau akar cendawan, Cutlet Crispy Meati dan Cutlet Klasik mendapat pujian yang menyerlah kerana rupa dan rasa seperti ayam sebenar. Permulaan Colorado telah mengenal pasti strain unik akar cendawan yang memberikan rasa, tekstur, pemakanan dan kelajuan pertumbuhan yang tiada tandingan.

Ayam Crispy Daging
Daging Crispy Cutlet

Menurut Meati, ia boleh mengubah satu perlima daripada satu sudu teh spora menjadi setara dengan daging lembu penuh dalam masa empat hari. Syarikat itu juga melaporkan acara prapesanan pertamanya pada awal 2022 habis dijual dalam masa kurang daripada 24 jam, manakala produk terbarunya habis dijual dalam beberapa minit.

Rangkaian produk semasa Meati termasuk empat alternatif ayam dan stik.

Stik pertama

TIME juga memilih Beyond Meat yang dilancarkan baru-baru ini Beyond Steak sebagai 200 Ciptaan teratas. Beyond Steak, dikeluarkan sebagai petua stik bersaiz gigitan, menampilkan tekstur gentian yang realistik tanpa kolesterol dan kurang lemak tepu daripada daging lembu biasa.

Beyond Steak Seared Tips
©Melebihi Daging

Ketua Pegawai Eksekutif Ethan Brown berkata produk itu mengambil masa bertahun-tahun R&D untuk dihasilkan, dan mewakili “percubaan pertama” syarikat ke arah mencipta stik berasaskan tumbuhan yang dipotong keseluruhan. “Kami akhirnya mendapat produk yang betul, tetapi ia tidak mudah dilakukan,” kata Brown.

Beyond Steak, bersama-sama dengan Popcorn Chicken and Nuggets baharu syarikat itu, dilancarkan ke ribuan kedai runcit AS bulan lepas, termasuk Kroger dan Walmart.

Bacon cendawan

Akhirnya, produk bacon berasaskan miselium MyForest Foods, MyBacon, turut membuat senarai. Seperti Meati, hirisan keseluruhan dibuat daripada miselium, yang MyForest tumbuh dan menuai di “ladang” kulat sendiri. Kepingan dibuat daripada bahan-bahan minimum, tanpa gluten, pengawet atau soya, dan kini boleh didapati di kedai runcit terpilih di New York.

MyForest Foods Bacon
©MyForest Foods

Senarai Reka Cipta Terbaik TIME telah menonjolkan pengeluar alt-daging dan makanan laut lain dalam beberapa tahun kebelakangan ini; pada 2021, ia memilih inovator makanan laut berasaskan tumbuhan Kuleana Tuna (kini Makanan Semasa), dan Impossible Foods’ Impossible Pork membuat senarai pada 2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *