Tinjauan Baharu Mendedahkan Penggunaan Daging Merosot Di Seluruh Eropah Barat – vegconomist

A tinjauan terbaru mendedahkan bahawa pengguna beralih kepada alternatif daging dan memilih daging berasaskan tumbuhan. Kebimbangan tentang pertanian haiwan, alam sekitar dan kesediaan untuk membeli produk daging yang diusahakan adalah antara penemuan yang paling relevan.

Tinjauan itu mempersoalkan 4,096 orang di seluruh Jerman, Perancis, Itali dan Sepanyol tentang tabiat penggunaan daging dan sikap mereka terhadap protein yang mampan.

“Jelas akan ada pasaran yang besar untuk makanan ini di Eropah. Kerajaan perlu mendengar pandangan rakyat mereka dan melabur dalam penyelidikan dan infrastruktur yang diperlukan”

Kajian itu ditugaskan oleh GFINGO terkemuka yang mempromosi dan mendidik tentang protein alternatif, bekerjasama dengan Cara Pendapatsebuah syarikat penyelidikan yang mengkhusus dalam penyelidikan pasaran, komunikasi dan tinjauan pendapat.

Menurut keputusan yang dianalisis oleh GFI Eropah, lebih daripada 50% pengguna dari Jerman, Perancis, Itali dan Sepanyol berkata mereka telah mengurangkan penggunaan daging mereka dalam tempoh lima tahun yang lalu.

Kluster stik cendawan tiram Wicked Kitchen
©Dapur Jahat

Lebih 60% daripada responden dari setiap negara percaya bahawa alternatif kepada produk pertanian haiwan konvensional harus ada, dan 57% daripada Jerman, 33% daripada Perancis, 55% daripada Itali dan 65% daripada Sepanyol, menjawab bahawa mereka bersedia untuk membeli yang ditanam. daging apabila terdapat di Eropah. Di kalangan orang muda, daging yang dicuci menjadi lebih popular.

Carlotte Lucaspengurus penglibatan korporat di Good Food Institute Europe, berkata: “Seronok melihat daging berasaskan tumbuhan menjadi begitu kukuh dalam diet ramai orang di seluruh Eropah. Syarikat kini perlu memanfaatkan minat ini dan melabur dalam membangunkan produk yang benar-benar boleh bersaing dengan daging konvensional pada rasa dan harga untuk menyediakan pilihan mampan yang dikehendaki oleh orang Eropah.”

Blue Seafood_Cultivated Sashimi_copyright Blue GmbH_Wim Jansen
Sashimi Diusahakan Makanan Laut Bluu © Bluu GmbH/Wim Jansen

Tinjauan itu juga mendedahkan bahawa di semua negara, kebanyakan orang mempersoalkan kesan pertanian haiwan konvensional terhadap alam sekitar dan bersetuju bahawa alternatif diperlukan untuk menggantikan protein haiwan.

60% orang di Perancis dan Jerman, 71% di Itali, dan 66% di Sepanyol menjawab ya kepada soalan, “Adakah anda bersetuju bahawa alternatif kepada pengeluaran dan penggunaan daging haiwan mesti dicari?”

Kepentingan ikan berasaskan tumbuhan

Awal bulan ini, Carlotte Lucas (dari GFI ) berpeluang bercakap tentang alternatif makanan laut di Fish International 2002, dan vegconomist menerbitkan ucapannya di sini. Ikan alternatif dan makanan laut semakin mendapat perhatian, dan kehadiran ikan berasaskan tumbuhan dan ikan yang diusahakan di Fish International merupakan petanda positif bagi sektor ini.

Ikan berasaskan tumbuhan, menurut tinjauan, adalah makanan pilihan pengguna yang bersedia untuk menambah diet mereka. Berikutan soalan, “Dalam beberapa tahun akan datang, adakah anda berhasrat untuk meningkatkan penggunaan ikan, daging berasaskan tumbuhan, atau produk daging putih?” Perancis, Itali, dan Sepanyol memilih ikan sebagai makanan pilihan.

Foie gras IntegriCulture yang ditanam
Foie gras yang ditanam ©IntegriCulture

Kesedaran daging yang ditanam

Menurut tinjauan itu, kebanyakan negara telah mendengar tentang daging yang ditanam. Soalan yang dikemukakan ialah, “Adakah mungkin untuk mencipta daging daripada sel yang diambil daripada haiwan hidup, yang tumbuh dalam penapai dan bukannya dalam haiwan? Pernahkah anda mendengar tentang makanan ini?” Jerman mendahului, dengan 69% juruukur menjawab ya.

Melalui jawapan mereka, ramai peserta melaporkan percaya bahawa daging yang diusahakan akan memberi kesan positif kepada alam sekitar. Tinjauan mendapati bahawa 38% di Perancis, 56% di Jerman, 58% di Itali, dan 68% di Sepanyol mahu kerajaan menyokong cara baharu menghasilkan daging ini.

“Dan dengan sokongan yang semakin meningkat untuk daging yang ditanam, jelas akan ada pasaran yang besar untuk makanan ini di Eropah. Kerajaan perlu mendengar pandangan rakyat mereka dan melabur dalam penyelidikan dan infrastruktur yang diperlukan untuk memastikan daging yang diusahakan dapat memberikan manfaat alam sekitar yang begitu ramai orang mahu lihat,” tambah Carlotte Lucas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *