Tinjauan Supermeat Mendedahkan Hampir 90% Chef AS Akan Menghidangkan Daging Ladang

Tinjauan baru dikendalikan oleh syarikat teknologi makanan SuperMeat mendapati bahawa 86% chef Amerika berminat untuk menghidangkan daging, ayam atau makanan laut yang ditanam kepada pelanggan.

“Sangat bagus untuk melihat minat dan positif daripada komuniti masakan profesional untuk daging yang diusahakan”

Dijalankan dengan perundingan penyelidikan pasaran Censuswide, tinjauan itu meninjau pendapat daripada 251 chef AS dan profesional makanan. Keputusan dijumpai:

  • 86% chef berminat untuk menghidangkan daging atau ayam yang ditanam, dengan 22% daripada mereka mengatakan mereka “sangat berminat”
  • 84% akan mempertimbangkan untuk menggantikan daging konvensional dengan daging yang diusahakan pada menu mereka jika harga adalah serupa
  • 77% sanggup membayar premium untuk daging yang ditanam, dengan dua pertiga sanggup membayar 11-15% lebih

Mereka yang ditinjau menunjukkan keselamatan makanan, kebimbangan terhadap alam sekitar dan permintaan pelanggan adalah pendorong utama untuk menambah daging yang ditanam ke dalam menu mereka.

Ayam adalah pilihan utama

Apabila menilai pelbagai jenis daging, 51% daripada tukang masak adalah paling berminat untuk merasai ayam yang diusahakan. Walau bagaimanapun, kajian itu mendapati perbezaan ketara dalam keutamaan daging mengikut kawasan dan jenis restoran, dengan daging lembu dan daging eksotik pilihan utama untuk chef Selatan (44%) dan daging babi keutamaan teratas untuk chef santapan mewah (52%).

Untuk chef yang menghidangkan masakan Amerika atau bekerja dalam makanan segera, ayam juga disenaraikan sebagai pilihan utama (64% dan 62%), manakala chef memasak masakan Itali cenderung kepada makanan laut (56%); cef menumpukan pada masakan Jepun, Perancis dan India menggemari daging eksotik.

Restoran Ayam Kultur Supermeat
©Supermeat

Permintaan yang meningkat

Di seluruh negara, 65% tukang masak melaporkan peningkatan permintaan untuk alternatif daging dalam tempoh lima tahun yang lalu. Khususnya, 87% daripada restoran di Midwest dan 82% daripada pertubuhan makanan segera melaporkan peningkatan minat untuk alternatif daging.

  • 86% chef yang memasak terutamanya masakan Jepun menyaksikan peningkatan permintaan untuk alternatif daging
  • 60% chef mengatakan mereka menggunakan bahan berasaskan tumbuhan untuk mencipta pilihan alternatif mereka sendiri, dan 45% menggunakan alternatif daging berasaskan tumbuhan yang dibungkus/di luar rak
  • 80% akan mempertimbangkan daging yang ditanam sebagai ganti daging alternatif, jika ia adalah pilihan

Tinjauan itu juga mendedahkan tahap keyakinan yang tinggi terhadap pelancaran jangkaan daging dan ayam yang ditanam, dengan 79% percaya produk tersebut akan mula memasuki restoran dan industri perhotelan arus perdana dalam tempoh satu tahun.

Ayam ternakan SuperMeat
©SuperMeat

Bersedia untuk arus perdana

“Sangat bagus untuk melihat minat dan positif daripada komuniti masakan profesional untuk daging yang diusahakan,” kata Ido Savir, Ketua Pegawai Eksekutif SuperMeat. “Ini menunjukkan bahawa tukang masak lebih tertarik dengan daging yang diusahakan, memahami faedahnya, dan bersedia untuk melihatnya dihidangkan dalam santapan arus perdana. SuperMeat sangat teruja untuk meneruskan kerja kami untuk mengkomersialkan produk daging yang diusahakan dan menjadi antara yang pertama membawa pilihan ini ke menu di seluruh AS.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *