Trend Bahan Catatan Tajaan: Pektin H&F yang Fleksibel dan Bertolak ansur untuk Aplikasi Vegan – vegconomist

Pektin pertama kali ditemui dalam buah-buahan lebih 200 tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, kemungkinan menggunakannya dalam pengeluaran makanan hanya diiktiraf pada awal abad ke-20. Pektin adalah serat semula jadi, yang terdapat dalam epal bersama-sama dengan buah sitrus seperti oren, limau dan limau. Ini menjadikannya produk berasaskan tumbuhan semata-mata dan sangat sesuai untuk aplikasi vegan — ia digunakan untuk pentekstur dan sebagai agen pembentuk gel, pemekat atau penstabil.

Dalam kebanyakan kawasan aplikasi, pektin boleh melengkapkan atau menggantikan bahan pentekstur lain, seperti gelatin dalam gusi buah, marshmallow dan panna cotta. Sebagai bahan pelengkap, pektin dengan kanji boleh menggabungkan kelebihan teknologi kedua-dua penstabil dengan berkesan dan menjana faedah tambahan dalam inti buah yang boleh dibakar atau gula-gula bergetah. Dalam penyediaan yogurt buah-buahan, kesan positif ini juga boleh dicapai dengan pektin dalam kombinasi dengan gula-gula kacang carob.

Pektin epal dan sitrus H&F menawarkan faedah fungsian dan deria dalam pelbagai produk:

• Susu alternatif
• Yogurt berasaskan tumbuhan alternatif untuk dimakan dan diminum
• Gula-gula bergetah vegan
• Selai dan buah merebak
• Persediaan buah-buahan yang boleh dibakar untuk barangan yang dibakar
• Produk delicatessen vegan dan sos delicatessen

bahan pektin H&F
© Herbstreith & Fox

Herbstreith & Fox menawarkan pelbagai jenis pektin berkualiti tinggi yang diperoleh terutamanya daripada buah delima epal dan kulit sitrus. Untuk memastikan kualiti dan ketulenan setinggi mungkin, proses pengeluaran yang digunakan untuk mengekstrak pektin daripada buah memerlukan banyak pengalaman dan pengendalian yang teliti.

Keputusan muktamad tentang pektin yang digunakan ditentukan terutamanya oleh keperluan khusus produk akhir. Jurutera aplikasi yang berpengalaman dalam pasukan H&F akan menyokong anda dalam mencari penyelesaian produk yang sempurna — cuma tanya kami!

Untuk maklumat lanjut, lihat:

Hubungi: [email protected]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *