Unilever Boleh Melancarkan Aiskrim Tenusu Tanpa Haiwan Pertamanya pada 2023

multinasional gergasi makanan Unilever mendedahkan ia kini menggunakan teknik penapaian ketepatan untuk membangunkan ais krim tenusu bebas haiwan yang pertama. Syarikat itu mungkin melancarkan produk ais krim pertama yang ditapai dengan ketepatan pada tahun hadapan, laporan Bloomberg.

“Mungkin ia akan berada pada salah satu jenama global kami yang besar”

Unilever ialah pengeluar aiskrim terbesar di dunia dan memiliki jenama terlaris seperti Ben & Jerry’s, Breyers, Magnum dan Klondike.

Andy Sztehlo, ketua penyelidikan dan pembangunan Unilever, berkata syarikat itu sedang bekerjasama dengan beberapa syarikat pemula untuk versi ais krimnya yang bebas haiwan, dan jika berjaya, kemungkinan besar akan melancarkan protein tenusu yang ditapai dalam salah satu jenama utamanya pada 2023. Dia juga menyatakan bahawa dia baru-baru ini merasai prototaip.

Kemasukan ke dalam tenusu bebas haiwan adalah sebahagian daripada keadaan alam sekitar Unilever, yang bertujuan untuk mengurangkan gas rumah hijau yang dihasilkan oleh produk ais krim konvensionalnya.

Makmal saintis Unilever
© Unilever

Susu asli tanpa lembu

Daripada lembu, penapaian ketepatan menggunakan yis dan mikrob lain untuk mengeluarkan protein tenusu sebenar seperti kasein dan whey. Teknologi ini pada asalnya dipelopori oleh syarikat baru seperti Perfect Day, yang melancarkan barisan aiskrim bebas haiwannya sendiri, Brave Robot, pada tahun 2020. Perfect Day juga telah bergabung dengan pengeluar ais krim arus perdana seperti Cool Haus dan Graeter untuk membuat semula syarikat tersebut. produk menggunakan teknik penapaian.

Unilever bukan satu-satunya konglomerat makanan yang menguji tenusu tanpa haiwan – pada September 2022, Nestle mengumumkan bahawa ia bekerjasama dengan Perfect Day untuk membangunkan minuman “seperti susu”, yang akan mula diuji di kedai AS terpilih pada tarikh yang tidak ditentukan.

Protein mikrob Ais Krim Coklat Perfect Day
©Makanan Hari Sempurna

Syarikat besar pertama

Beberapa jenama aiskrim Unilever, termasuk Ben & Jerry’s dan Magnum, telah mengeluarkan versi bebas tenusu produk mereka yang diperbuat daripada bahan seperti susu badam. Dengan kemungkinan pelancaran protein susu yang ditapai, Unilever akan menjadi syarikat makanan utama pertama yang memperkenalkan ais krim tenusu bebas haiwannya sendiri.

“Mungkin ia akan berada pada salah satu jenama global kami yang besar, mungkin salah satu jenama Amerika Utara kami,” kata Sztehlo kepada wartawan,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *