lazat ini Krim Chantilly Kacang Vanila berasal dari Perancis dan membuat topping yang lazat untuk beri, kek, mousse dan banyak lagi.

Bintik kaviar kacang vanila dalam ini Krim putar tambah perisa vanila yang lebih pedas dan mengatasi biasa Krim Pukul Vanila. Selain itu, tepung jagung dalam gula tepung membantu menstabilkan krim.

Semangkuk putih beri campuran di hadapan semangkuk krim chantilly

Kenapa Anda Mesti Buat

 • Krim Chantilly tidak lebih sukar untuk dibuat daripada krim putar biasa, tetapi ia telah meningkat satu tahap!
 • Ia sangat mudah untuk dibuat, cuma pastikan anda mempunyai beberapa biji vanila segar atau pes kacang vanila di tangan.
 • Ini cara mudah untuk menukar semangkuk beri segar menjadi sarapan yang elegan.
 • Anda boleh menggunakannya pada mana-mana hidangan yang anda sajikan dengan sebiji krim putar!
Crème Chantilly dalam ramekin putih di atasnya dengan 3 buah beri di sebelah sudu yang dikendalikan merah

Petua Membuat Crème Chantilly

 • Petua PRO: Mulakan dengan mangkuk sejuk untuk mencambuk krim anda. Mangkuk sejuk sebenarnya akan membantu menstabilkan krim. Menggunakan pemukul sejuk juga akan membantu.
 • Menggunakan ekstrak vanila adalah baik, tetapi menggunakan pes kacang vanila akan memberikan lebih banyak rasa vanila.
 • Jangan pukul berlebihan atau krim akan bertukar daripada lembut dan berkrim kepada berketul.
 • Petua PRO: Jika anda melakukan terlalu jauh semasa memukul, anda boleh menyelamatkan krim yang terlalu sebat dan berketul-ketul dengan mengaduk perlahan-lahan dalam satu atau dua sudu krim kental sehingga adunan menjadi licin.

Nota Bahan

 • Krim tebal – Mesti mempunyai sekurang-kurangnya 36% Butterfat
 • Gula Serbuk (Konfeksion). – Sentiasa ayakan sebelum digunakan untuk mengelakkan berketul
 • Ekstrak Vanila Tulen atau Pes Kacang Vanila – Saya menggunakan jenama Neilsen Massey

Soalan Lazim

Kenapa Ia Dipanggil Krim Chantilly?

Ia adalah krim putar manis tradisional dari bandar bernama Chantilly di utara Perancis. Krim Chantilly ialah istilah Inggeris untuk Crème Chantilly.

Apakah kandungan dalam Krim Chantilly?

Krim Chantilly diperbuat daripada krim putar berat, gula tepung dan vanila atau minuman keras.

Apakah yang membezakan Krim Chantilly daripada Krim Pukul Biasa?

Krim Chantilly adalah dua kali lebih manis daripada krim putar biasa, ditambah pula ia sering dibuat dengan kaviar kacang vanila atau pes kacang vanila dan bukannya ekstrak vanila untuk rangsangan tambahan rasa vanila. Tepung jagung dalam gula tepung membantu menstabilkan krim putar menjadikannya kurang berkemungkinan untuk berpisah.

Apakah Perbezaan Antara Puncak Lembut dan Puncak Teguh apabila krim putar?

Puncak lembut hampir tidak dapat menahan bentuknya dan akan jatuh apabila pemukul diangkat dari mangkuk. Puncak teguh akan berdiri tegak apabila pemukul diangkat.

Bagaimana Anda Menggunakan Krim Chantilly?

Gunakan krim chantilly untuk menghias beri, puding, kek, pai atau sundae. Gunakannya pada mana-mana hidangan di mana anda akan menambah sebiji krim putar. Ia juga membuat pengisian kek yang bagus atau tambahan yang elegan pada secawan kopi panas!

bahan-bahan

 • 8 auns krim berat sejuk

 • 3 sudu besar gula halus, diayak

 • ½ sudu teh pes kacang vanila (atau ekstrak vanila)

Arahan

 1. Dalam mangkuk adunan sejuk dengan pemukul sejuk, putar krim ke puncak lembut.
 2. Masukkan gula tepung dan vanila dan campurkan satu atau dua minit lagi hingga puncak padat.
 3. Gunakan segera.

Nota

Simpan dalam peti sejuk sehingga 3 hari. Krim mungkin mula terpisah, jadi pukul sebelum menggunakan sisa.

Boleh tambah gula secukup rasa.

Maklumat nutrisi:

Hasil:

8

Saiz Hidangan:

1

Jumlah per hidangan:

Kalori: 113Jumlah lemak: 11gLemak tepu: 7gLemak Trans: 0gLemak Tak Tepu: 3gKolesterol: 34mgnatrium: 8 mgKarbohidrat: 4gSerat: 0ggula: 4gProtein: 1g

Thatskinnychickcanbake.com kadangkala menawarkan maklumat pemakanan untuk resipi yang terkandung di laman web ini. Maklumat ini diberikan sebagai ihsan dan merupakan anggaran sahaja. Maklumat ini datang daripada kalkulator dalam talian. Walaupun thatskinnychickcanbake.com cuba memberikan maklumat pemakanan yang tepat, angka ini hanya anggaran. Faktor yang berbeza-beza seperti jenis produk atau jenama yang dibeli boleh mengubah maklumat pemakanan dalam mana-mana resipi tertentu. Selain itu, banyak resipi di thatskinnychickcanbake.com mengesyorkan topping, yang mungkin atau mungkin tidak disenaraikan sebagai pilihan dan maklumat pemakanan untuk topping tambahan ini tidak disenaraikan. Faktor lain mungkin mengubah maklumat pemakanan seperti apabila jumlah garam disenaraikan “secukup rasa,” ia tidak dikira ke dalam resipi kerana jumlahnya akan berbeza-beza. Selain itu, kalkulator dalam talian yang berbeza boleh memberikan hasil yang berbeza. Untuk mendapatkan perwakilan maklumat pemakanan yang paling tepat dalam mana-mana resipi tertentu, anda harus mengira maklumat pemakanan dengan bahan sebenar yang digunakan dalam resipi anda. Anda bertanggungjawab sepenuhnya untuk memastikan bahawa sebarang maklumat pemakanan yang diperolehi adalah tepat.


BERAPA ANDA SUKA RESEPI INI?

Sila tinggalkan komen di blog atau kongsi foto di Pinterest