VitroLabs Disokong DiCaprio Melantik Tokoh Industri untuk Membawa Kulit Tertanam Pertama di Dunia ke Pasaran – vegconomist

VitroLabsyang mengumpul $46 juta dalam Siri A daripada pelabur berprofil tinggi termasuk Kering dan Leonardo DiCaprio pada Mei ini, telah melantik Lembaga Pengarah yang terkenal sebagai sebahagian daripada misinya untuk mencipta kulit generasi seterusnya yang mewah daripada sel.

“Dalam masa hadapan yang boleh dijangka, kami akan memperkenalkan generasi baharu kulit haiwan sebenar”

Permulaan yang berpangkalan di San Francisco mengatakan ia mempunyai telah secara rasmi mengeluarkan kulit yang ditanam sel di kilang perintisnya dan bahawa pasukan R&Dnya sedang berusaha memajukan proses kejuruteraan tisu proprietarinya untuk membangunkan kulit gen seterusnya yang dicari oleh jenama mewah untuk produk mereka.

lembaga pengarah vitrolabs
© VitroLabs

Dilantik sebagai ahli Lembaga Pengarah minggu ini ialah Anthony Chow, pengasas bersama Agronomi; dan Martin Avetisyan, ketua pegawai pertumbuhan dan ahli Lembaga Eksekutif di FARFETCH. Agronomi ialah kumpulan pelaburan pertanian selular yang diketuai oleh dermawan jutawan Jim Mellon, manakala FARFETCH ialah platform runcit fesyen mewah dalam talian yang menjual produk dari seluruh dunia.

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Ingvar Helgason berkata bahawa “latar belakang mereka yang luar biasa berkembang dan meningkatkan inovasi bioteknologi serta pembangunan perniagaan mewah tidak dapat dinafikan akan menjadi aset yang sangat besar kepada pasukan syarikat apabila ia menempa ke bab seterusnya.”

“…penggantian kulit asli yang mengubah sumber kulit tanpa mengubah kulit itu sendiri”

Helgason mengulas: “Pasukan kami telah mendalami R&D untuk menghasilkan penyelesaian yang diperlukan — penggantian kulit sebenar yang mengubah sumber kulit tanpa menukar kulit itu sendiri. Dalam masa hadapan yang boleh dijangka, kami akan memperkenalkan generasi baharu kulit haiwan sebenar yang mewah, ditempah dan dibuat tanpa tol berat dan tidak mampan di planet kita.”

vitrolabs_leather
© VitroLabs

Sorok haiwan yang beretika

Idea di sebalik kulit yang ditanam adalah untuk mencipta kulit haiwan tanpa kebimbangan alam sekitar dan etika yang terletak di sebalik kulit tradisional, satu konsep yang telah menarik minat rumah fesyen dan pelabur berprofil tinggi.

Awal tahun ini, VitroLabs mengumpulkan $46 juta dalam pusingan Siri A untuk menggerakkan pengeluaran dan mempercepatkan skala komersial kulit terkulturnya. Antara pelabur ialah Kering, syarikat fesyen Perancis yang memiliki jenama termasuk Gucci, Leonardo DiCaprio, Ives Saint Laurent, dan Balenciaga, yang turut bekerjasama dengan VitroLabs untuk mengusahakan pembangunan produk, menambah kepakarannya dalam reka bentuk dan kualiti mewah.

VitroLabs menerangkan bahawa untuk membuat kulit kulturnya, ia hanya memerlukan sampel sel daripada haiwan ‘tanpa pernah kembali kepada haiwan itu lagi.’ Sel-sel itu tumbuh dalam persekitaran yang kaya dengan nutrien sehingga membentuk tisu dengan sifat tahan lama dan mewah yang sama seperti kulit haiwan.

sampel kulit yang ditanam
© VitroLabs

VitroLabs juga mengupah Lance Kizer sebagai CTO. Kizer akan mengetuai pasukan R&D VitroLabs dan proses skala untuk membawa kulit yang ditanam sel “pertama di dunia” ke pasaran. Kizer ialah bekas pengasas bersama dan ketua pegawai sains di Cana Technologies dengan pengalaman luas produk penskalaan untuk pengkomersilan dalam ruang teknologi makanan, biokimia industri dan biologi sintetik.

“Saya amat berbesar hati kerana mempunyai pasukan kepimpinan yang begitu kuat menerajui VitroLabs. Latar belakang unik Lance, Anthony dan Martin membawa penambahan kukuh pembangunan produk, skala pengkomersilan, inovasi bioteknologi yang semakin berkembang dan membangunkan perniagaan dalam fesyen mewah kepada syarikat. Kami kini berada pada kedudukan yang lebih baik berbanding sebelum ini untuk mencapai matlamat kami yang bercita-cita tinggi apabila kami memasuki bab seterusnya,” Helgason bersemangat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *