Vow Mengatakan Ia Telah Membuka Kemudahan Daging Terbesar di Hemisfera Selatan – vegconomist

Bersumpah mengumumkan ia telah membuka Kilang 1nya secara rasmi di hadapan Bendahari New South Wales dan Menteri Tenaga Matt Kean. Permulaan daging yang ditanam Australia menyatakan ini adalah kemudahan penanaman terbesar di Australia dan seluruh Hemisfera Selatan.

“Ia lebih daripada satu alternatif kepada pertanian haiwan; ia mengenai kategori produk yang sama sekali berbeza dan lebih baik daripada apa yang boleh dihasilkan oleh haiwan.”

Vow mendakwa bahawa Kilang 1 boleh menghasilkan 30 tan daging setiap tahun dan ini menjadikannya yang terbesar seumpamanya di seluruh hemisfera. Syarikat itu juga mengumumkan bahawa Kilang 2nya, dengan keupayaan untuk menghasilkan 100x skala inisedang dalam pembangunan.

burung puyuh diternak?

Terletak di Alexandria, Sydney; Kilang 1 telah pun menghasilkan larian daging yang diusahakan dengan jayanya. Syarikat itu mengatakan bahawa produk pertamanya tidak lama lagi akan didedahkan kepada dunia, yang telah dilaporkan sebagai produk puyuh, sejajar dengan fokus Vow pada daging yang luar biasa dan baru.

daging yang ditanam di australia pencipta pada nazar
© Nazar

Pengasas bersama Vow, Tim Noakesmith, mengulas: “Pasukan telah membangunkan produk pertama yang sangat lazat, dan kini kami mempunyai keupayaan untuk menghasilkannya pada skala. Kami tidak boleh lebih teruja untuk mengumumkannya kepada dunia dalam masa sebulan dari sekarang.”

Penanaman daging yang tidak biasa

Vow diasaskan pada April 2019, dan pada tahun yang sama, ia memperkenalkan daging kanggaru kultur pertama di dunia, menjadi syarikat pertama menanam daging daripada sel haiwan bukan ternakan.

Tahun lepas, Vow memperoleh $6 juta dalam pusingan benih untuk menyelidik lebih lanjut, membangunkan dan mencipta daging yang diusahakan tidak konvensional daripada spesies luar biasa seperti kanggaru dan alpaca. Perpustakaan bahan genetik syarikat itu dilaporkan termasuk 22 jenis haiwan yang berbeza.

Gelangsar burger keju kambing oleh Vow
Gelangsar burger keju kambing ©Sumpah

Kemudahan baharu itu akan menjadi tuan rumah jabatan R&D Vow dan mengendalikan pengeluaran komersial. Pada bulan-bulan lepas, pasukan Vow telah meningkat dua kali ganda kepada lebih 60 orang, dan syarikat menjangkakan akan terus berkembang dengan pembukaan Kilang 2nya pada 2024. Pada Mei tahun ini, Vow menyerahkan produk pertamanya untuk kelulusan kawal selia produk yang dijangkakan syarikat untuk berkhidmat di sebuah restoran mewah di Singapura akhir tahun ini.

George Peppou, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif, berkata: “Ia lebih daripada satu alternatif kepada pertanian haiwan; ia mengenai kategori produk yang sama sekali berbeza dan lebih baik daripada apa yang boleh dihasilkan oleh haiwan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *