Wilfa Cuba Lagi » CoffeeGeek

Ia 2013. Terkenal di Dunia (dan juga sangat polarisasi) Tim Wendelboe, yang Juara Barista Dunia 2004 dan Juara Nordic Roasting berkali-kali, mengumumkan kepada dunia bahawa dia bekerja dengan sebuah syarikat di Norway bernama Wilfamereka bentuk pembuat kopi titisan automatik baharu. Wilfa ialah jenama terkenal di Scandinavia, mereka bentuk dan mengeluarkan pelbagai peralatan kecil daripada pemerah jus hingga pengisar; memang mereka macam Breville of Scandinavia. Pada tahun 2013, mereka memutuskan untuk benar-benar serius tentang kopi, bekerjasama dengan Wendelboe dan pelbagai acara Barista Nordic.

Menjelang 2014, mesin itu melanda pantai Amerika Utara sebagai Pembuat Kopi Wilfa Precision, yang diimport dan dijual secara eksklusif oleh Williams Sonoma (berikut ialah Arkib.org menangkap halaman jualan mereka untuk unit tersebut). Dorongan pemasaran dalam talian sangat mengagumkan. Wendelboe menulis blog tentangnya dan mengembara memasarkannya. Beberapa blogger kopi terkemuka pada era itu dibayar untuk menulis mesin itu dengan cara yang positif. Wilfa sendiri juga mencipta tapak web di sekitar Wilfa Precision yang tidak begitu banyak mempromosikan mesin itu secara khusus, tetapi menjadi puitis tentang Budaya Kopi Nordic, menyesuaikan Wilfa Precision dengan sangat rapat ke dalam konsep itu. Dan Williams Sonoma sendiri melakukan dorongan pemasaran yang besar untuk mesin itu apabila ia diperkenalkan.

Model Wilfa Precision yang diimport Williams Sonoma ke Amerika Syarikat pada 2014.

Pada 2015, saya menghubungi orang dalam yang saya ada di Williams Sonoma (WS) dan meminta Wilfa Precision dihantar ke CoffeeGeek untuk ujian dan semakan. Kenalan saya menghubungi saya kembali (tidak biasa pada masa itu – mereka biasanya hanya menghantar e-mel) dan memberitahu saya melalui telefon “anda tidak mahu menguji mesin ini. Kami sedang dalam proses untuk menghentikannya dan membuang baki stok kami kepada saluran yang terlebih stok. Ia mempunyai banyak masalah”.

Dan pastinya tidak lama kemudian, WS berhenti menjual Precision, malah cuba menghentikan servis produk. Stok selebihnya berakhir di Amazon dan tapak web kehabisan stok yang lain di AS, ditawarkan sehingga 80% diskaun runcit. Kemudian satu demi satu, semua bahan promosi mewah dan sebutan blog tentang Wilfa Precision hilang. Wendelboe malah mengeluarkan semua kandungan tentang model AS dari blognya sendiri menjelang 2016. Anda tidak akan menemui banyak tentang mesin asal dalam talian lagi, simpan untuk artikel pengenalan Berita Kopi Harian mengenainya dan banyak ulasan 1 bintang di Amazon. Wilfa sendiri telah meninggalkan laman web AS mereka untuk pembuat bir (ia masih terjaga walaupun sehingga penulisan ini). Terdapat juga beberapa benang yang agak keras dalam forum CoffeeGeek lama tentang mesin itu.

Mengapa kegagalan yang menakjubkan? Perkataan itu: kegagalan: Precision di Amerika Syarikat mempunyai kadar kegagalan yang tinggi, berkaitan terutamanya dengan pam berkuasa AC. Ya, semua pembuat kopi Wilfa menggunakan pam (atas sebab reka bentuk tertentu, yang digariskan dalam paparan pertama kami yang akan datang pada mesin Wilfa baharu), jadi tanpa pam, ia adalah DOA. Dan jika pam itu berfungsi, titik kegagalan lain dalam pembuat bir timbul, termasuk isu dengan aluminium yang digunakan dalam kerja dalaman mesin, cara bekas kopi akan terburai dan banyak lagi.

Wilfa Precision ialah mesin yang kelihatan cantik.

Jangan silap: Wilfa adalah mesin yang sangat cantik dengan banyak janji dan inovasi yang tidak benar-benar dilihat sebagai pakej pada mana-mana pembuat kopi titisan automatik yang lain. Ia mempunyai keupayaan untuk memilih kadar aliran secara mekanikal, malah menjadi pembuat bir rendaman penuh untuk bru yang lebih kecil (di bawah 300ml). Takungan boleh tanggal itu hebat dan kekal unik dalam pembuat bir auto drip sehingga hari ini. Akses ke ruang pembuatan bir semasa mesin beroperasi: juga hebat. Sungguh memalukan Precision asal gagal di AS.

Sesungguhnya, dengan kegagalan Precision, Wilfa hilang dari pasaran AS antara 2016 dan 2022 (peralatan kopi mereka adalah satu-satunya kemasukan sebenar mereka ke dalam pasaran ini). Wilfa meneruskan sebagai syarikat yang berjaya di Eropah, mengeluarkan semua peralatan kecil mereka yang lain, tetapi mengambil sedikit masa untuk merekayasa semula dan menambah baik barisan pembuat kopi drip auto mereka, belajar daripada kesilapan mereka dan bekerja dengan Juara Barista Dunia baharu yang terkenal (seperti James Hoffmann , yang telah berunding dengan syarikat itu).

Masukkan Persembahan Wilfa

Pembuat kopi titisan auto Wilfa Performance baharu; Wilfa diperhalusi dan ditakrifkan semula.

Pada tahun 2019, Wilfa mengumumkan pembuat bir auto titisan Wilfa Svart Performance baharu di Eropah, sebuah mesin yang mengambil semua ciri terbaik Wilfa Precision yang asal (kadar aliran boleh dipilih, kumpulan pembuatan bir yang mudah diakses, takungan boleh tanggal, penampilan tampan yang menakjubkan dan operasi pam), dan membetulkan segala-galanya – yang besar, yang kecil, yang minit – yang salah pada Precision.

Model Performance baharu kini mempunyai jualan bernilai beberapa tahun di Eropah, dan dakwaan telah dibuat bahawa terdapat masalah jaminan atau pembaikan yang minimum dengan pembuat bir. Mereka begitu yakin dengannya, mereka mendapat jaminan 5 tahun penuh untuk mesin baharu itu di Eropah.

Tidak banyak yang menghalang semakan bebas model Prestasi baharu; Malah James Hoffmann, yang telah berunding dengan Wilfa, tidak melakukan semakan video secara eksklusif untuk mesin baharu itu; dia bagaimanapun telah memaparkannya dalam video perbandingan dan meletakkannya pada kedudukan yang tinggi.

Video terbaru Hoffmann membandingkan enam pembuat kopi titisan automatik.

Walau bagaimanapun, beberapa ulasan bebas di luar sana yang telah melihat varian Eropah Prestasi agak menggalakkan.

Wilfa tahu adalah sangat penting untuk memasuki semula pasaran Amerika Utara dan melakukannya dengan betul, jadi selepas dua tahun jualan di Eropah, dan banyak lagi ujian, kejuruteraan dan perancangan, syarikat itu secara rasmi melancarkan kembalinya ke pasaran AS dengan bekerjasama dengan Kopi Larderapengimport eksklusif baharu versi 110v bagi Wilfa Performance. Ia akan tersedia ini musim gugur awal untuk dijual pada harga $249.

Kami telah menguji unit selama lebih sebulan sekarang, dan akan mempunyai Carian Pertama yang sangat komprehensif dan eksklusif dalam beberapa hari; ia akan menjadi paparan pertama yang sangat terperinci pada varian 110V bagi Prestasi di Amerika Utara ini.

Kami telah bercakap dengan Ketua Pegawai Eksekutif dan Pemilik Lardera Michael Cramer tentang perkara yang telah diubah dan dipertingkatkan dalam Prestasi Wilfa, berbanding model Williams Sonoma Precision 2014.

“Pam telah ditukar daripada kuasa AC kepada motor DC, yang memberikan kebolehpercayaan yang lebih tinggi.” kata Cramer. “Papan litar bercetak (PCB) juga telah ditukar dan pembinaan dipermudahkan untuk mendapatkan kadar ralat yang jauh lebih rendah pada pembuat kopi Wilfa baharu, berbanding pembuat bir generasi pertama.”

Saya bertanya tentang cara bahagian lain Precision telah dipertingkatkan, termasuk isu dengan saluran air dalam Precision yang lebih lama. “Model lama mempunyai aluminium dalam tiub, yang mudah tersumbat. Wilfa menukar kepada semua keluli tahan karat di dalam sistem tiub, yang sangat meningkatkan kebolehpercayaan Peformance.” Cramer berkata.

Mengenai penambahbaikan lain dalam pembuatan bir Performance baharu, Cramer menjelaskan dengan lebih terperinci: “Pembinaan keseluruhan Wilfa Performance adalah berbeza (untuk kebanyakan komponennya), berdasarkan pengajaran (Wilfa) yang dipelajari daripada mesin generasi sebelumnya.” Cramer berkata. “Sebagai contoh, perumah aluminium (Precision) mempunyai masalah kosmetik, jadi ia digantikan dengan perumah plastik dalam model Performance baharu, yang mengekalkan lengan pancuran mandian logam. Prestasinya juga lebih kemas di dalam, dengan kurang penggunaan gam, dan direka bentuk supaya lebih mudah dibaiki. Teko kopi ditambah baik dengan mempunyai reka bentuk menuang yang lebih baik, dan dibuat dalam satu bahagian, di mana model sebelumnya mempunyai pelbagai bahagian yang dilekatkan bersama. Malah tangki air lebih mudah ditanggalkan pada model Performance, dan mempunyai mekanisme penguncian baharu.”

Beberapa Pemikiran Awal tentang Persembahan Wilfa

Kami sedang menguji dan menilai salah satu model Wilfa Performance pertama yang tiba di Amerika Utara, dan Pandangan Pertama Eksklusif kami akan muncul dalam beberapa hari.

Apa yang boleh saya katakan ialah ini: mesin itu, dalam tempoh ujian sebulan setakat ini, telah hampir sempurna. Lebih-lebih lagi, saya benar-benar teruja untuk menggunakan Prestasi Wilfa setiap hari, dan saya tidak boleh mengatakan bahawa tentang kebanyakan pembuat kopi titisan automatik yang telah saya nilai selama ini. Saya mendapati diri saya bermain-main dan bereksperimen dengan perkara yang tidak pernah saya fikir boleh lakukan dengan pembuat kopi titisan automatik, termasuk bancuhan tepu penuh, menyesuaikan kadar aliran sepanjang kitaran membancuh, dan juga memanipulasi buburan kopi dalam ruang penapis semasa kitaran bru.

Kolar boleh laras pada pemegang bakul penapis adalah salah satu daripada banyak inovasi dan ciri unik pembuat kopi Wilfa.

Jika ada apa-apa pun Prestasi baharu itu lebih cantik dengan cara minimalis Scandinavia yang hebat berbanding Wilfa Precision yang lama, dan hampir semua perkara berkenaan mesin ini, daripada cara takungan air berfungsi, hingga cara menuang bekas kopi, adalah hebat.

Jadi nantikan!


Mark telah diperakui sebagai Hakim Kejohanan Barista Kanada, Amerika Syarikat dan Dunia dalam kedua-dua bidang deria dan teknikal, serta bekerja sebagai pengajar dalam latihan kopi dan espreso. Beliau memulakan CoffeeGeek pada tahun 2001.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *