WNWN Melancarkan Daim Bar Versi Vegan, Waim ‘Percuma Semua’! Bar – vegconomist

Makmal Makanan WNWNpembuat coklat bebas koko yang berpangkalan di London, akan melancarkan keluaran terhad coklat baharunya Waim! bar, versi ‘semua bebas’ bagi bar Daim gula-gula Eropah yang ikonik.

Waim WNWN! bar adalah bebas tenusu, bebas gluten, bebas minyak sawit, bebas kafein dan vegan. “Bar baharu kami ialah pandangan kami terhadap bar gula-gula Eropah yang ikonik, tetapi tanpa kesan bencana kepada manusia dan planet ini,” kata syarikat itu.

Awal tahun ini, WNWN melancarkan coklat vegan tanpa kacang mendakwa ia adalah yang pertama seumpamanya tiba di pasaran. Ketua Pegawai Eksekutif dan pengasas bersama Ahrum Tuan, mengulas: “Tabiat coklat kami menyumbang kepada penebangan hutan, kehilangan biodiversiti, hakisan tanah, pelepasan CO2, perhambaan kanak-kanak, dan amalan perdagangan yang tidak adil.”

Serbuk koko
©Makmal Makanan WNWN

Bagaimanakah coklat tanpa koko boleh dilakukan?

Selama berabad-abad, pod carob serbuk telah digunakan di Greek, Sepanyol, Itali, dan Portugal sebagai alternatif kepada koko kerana persamaan warna dan rasa.

Coklat tanpa koko WNWN dibuat dengan bahan berasaskan tumbuhan keseluruhan seperti barli British dan carob, yang kemudiannya diubah menggunakan teknik penapaian tradisional yang serupa dengan pembuatan bir dan keju.

Setelah ditapai, bahan-bahan tersebut dipanggang menggunakan proses proprietari untuk membina profil rasa yang mencerminkan kerumitan dan solek coklat dan sifat cair dalam mulut mentega koko, tanpa menggunakan koko. The Waim! bar dicipta di makmal syarikat dengan pembuat coklat dalaman yang membangunkan resipi vegan untuk toffee pedas dan rangup bar yang dicelup dalam coklat tanpa koko pertama di dunia, jelas WNWN.

Dalam masa kurang dari setahun sejak penubuhannya, WNWN, menyebut “menang-menang,” telah membangunkan dua produk menggunakan teknologinya untuk membuat produk coklat bebas koko yang rasa, cair, snap dan bakar seperti coklat sebenar.

coklat alt WNWN
©Makmal Makanan WNWN

Menang-menang untuk manusia dan planet ini

Menurut penilaian kitaran hayat rantaian bekalan coklat konvensional, amalan penternakan koko bertanggungjawab terhadap kemusnahan habitat akibat penebangan hutan. Coklat tanpa kakao menghasilkan 80% kurang pelepasan CO2 dan tidak bergantung kepada buruh kanak-kanak, dakwa syarikat itu.

Lebih sejuta buruh kanak-kanak dianggarkan bekerja di Ivory Coast dan Ghana, di mana tiga perempat daripada koko dunia ditanam. Tidak seperti kebanyakan coklat pasaran besar-besaran dan pesaingnya yang bebas koko, WNWN juga mengelakkan minyak sawit: seperti koko, minyak sawit bertanggungjawab terhadap pelbagai kemudaratan alam sekitar,” tambah Ahrum Pak.

Rancangan syarikat termasuk meneroka makanan seperti kopi, teh dan vanila untuk menjadikan versi kalis masa hadapan berdaya tahan terhadap perubahan iklim, kehilangan biodiversiti, dan amalan perladangan dan buruh yang tidak beretika dan tidak mampan.

Waim WNWN! bar akan tersedia mulai 28 September secara eksklusif di laman web syarikat. Sekotak tiga bar akan dijual dengan harga £8, penghantaran dan cukai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *